Wat is je doelstelling?

Wat kun je het beste eten na het sporten?

Sporten is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar wat je eet na het sporten kan net zo belangrijk zijn als het sporten zelf. Na het sporten heeft je lichaam voedingsstoffen nodig om te herstellen en te groeien. Het eten van de juiste voedingsmiddelen kan het herstelproces versnellen en je energie geven voor de rest van de dag. Deze blog zal daarom antwoord proberen te geven op de vraag: wat kan ik het beste eten na het sporten?

Waarom iets eten na het sporten?

Na intensief sporten verbrand je calorieën en raakt je lichaam uitgeput. Om het herstelproces en de opbouw van je spieren te ondersteunen, zijn de juiste voedingsstoffen essentieel na het sporten. Als je na het sporten niet genoeg eet, kan je lichaam niet optimaal herstellen en kun je je zwakker voelen tijdens de volgende workout.

eten na sporten

Wat eten na sporten voor spieropbouw?

Als je meer dan twee keer per week intensief sport, hebben je spieren extra eiwitten nodig om te herstellen en op te bouwen. Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het herstelproces en dragen bij aan de groei van spieren. Als je na het sporten onvoldoende eiwitten binnenkrijgt, kan dit het herstelproces vertragen en dit kan je prestatievermogen verminderen tijdens de volgende training. Je kunt bijvoorbeeld eiwitshakes nemen om voldoende eiwitten binnen te krijgen na je workout.

Lees in deze blog meer over eiwitshakes. Naast eiwitrijke voeding zijn ook andere voedingssupplementen van belang voor de spieropbouw. Lees meer over deze voeding voor spieropbouw in onze blog. Bij spieropbouw is de balans tussen spierafbraak en spierherstel cruciaal. Lees hier meer over dingen die kunnen helpen bij spieropbouw.

Wat te eten na het sporten?

Naast eiwitrijke voeding voor spierherstel zijn koolhydraten, vetten en vocht ook belangrijk na een intensieve training. Koolhydraten voorzien het lichaam van nieuwe energie na het sporten. Goede bronnen van koolhydraten zijn bijvoorbeeld fruit, volkorenbrood en rijst. Gezonde onverzadigde vetten na het sporten kunnen ook bijdragen aan een nieuwe energievoorraad en helpen cholesterol af te voeren. Bovendien bevatten deze vetten verschillende vitamines. Na het sporten is niet alleen voldoende voeding, maar ook voldoende vocht van belang. Water is de beste manier om gehydrateerd te blijven na het sporten. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om de vochtbalans in je lichaam te herstellen. Wil je na het sporten liever iets koolzuurhoudends drinken, grijp dan niet naar de Cola of Fanta. Pak liever een glas spa rood. Lees in dit artikel hoe gezond spa rood is

Wat eten na sporten om af te vallen?

Als je wilt afvallen, is het belangrijk om na het sporten op de juiste manier te eten. Wat moet je dan eten na het sporten om af te vallen? Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je kunnen helpen om af te vallen na het sporten:

  • Magere eiwitten zoals kip, vis, mager rundvlees, tofu en bonen, want deze eiwitten zijn goed voor je spieren en hebben een lang verzadigend effect. Lees hier hoeveel eiwitten je lichaam maximaal kan opnemen.
  • Groenten, want deze zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels die allebei helpen om je te laten afvallen.
  • Gezonde koolhydraten die zitten in bijvoorbeeld bruine rijst, quinoa, havermout en volkoren pasta.
  • Fruit met een laag suikergehalte zoals bessen, appels en grapefruits.

Het is in ieder geval van belang dat je niet te veel eet. Vermijd ook bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken. Eet en drink niet meer calorieën dan nodig, want zo doe je je intensieve workout teniet.

Wanneer voedingssupplementen na het sporten?

Een gezond voedingspatroon is voor de meeste sporters effectiever dan voedingssupplementen na het sporten. Voedingssupplementen vullen alleen aan wat er al in de voeding zit en kunnen geen compensatie bieden voor een slechte training of ongezond dieet. Als je bijvoorbeeld veganist bent, loop je mogelijk wel het risico op een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen na het sporten. In dergelijke gevallen kan een supplement met deze voedingsstoffen helpen om tekorten te voorkomen.

Wat kun je het beste niet eten na het sporten?

Na het sporten zijn er enkele voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Suikerhoudende dranken zoals frisdrank en sportdranken bevatten veel suiker en calorieën. Deze dranken kunnen de voordelen van je workout teniet doen en kunnen leiden tot gewichtstoename.
  • Vetrijk voedsel met verzadigde vetten kan de spijsvertering en het herstel na het sporten vertragen.
  • Alcohol, want dat kan dehydraterend werken en kan het herstelproces na het sporten vertragen.

In de pistachenoot zitten veel gezonde voedingsstoffen en vitamines. Denk aan magnesium, calcium, ijzer, kalium, vitamine B1, B6 en C. Daarnaast is de noot ook een verrassende bron aan vezels. Dit zorgt voor een betere spijsvertering. Wat ook goed is wanneer je wilt afvallen.