Wat is je doelstelling?

Spierherstel bevorderen na het sporten: tips

Wanneer je streeft naar een grotere spiermassa, is het belangrijk om te weten dat balans tussen spierafbraak en -herstel erg belangrijk is. Zonder een goed spierherstel kun je niet het beste uit je trainingssessies halen. Je spierherstel bevorderen is daarom minstens net zo van belang als de daadwerkelijke training. Ontdek met onderstaande tips hoe jij je spierherstel kunt bevorderen.

spierherstel

Let op je voeding

Voor het spierherstel is je voeding een belangrijke factor. Nadat je getraind hebt, is het van belang je brandstof weer aan te vullen met de juiste voedingsstoffen zoals gezonde vetten, koolhydraten en eiwitten. Voor een optimaal spierherstel kun je ook gebruikmaken van een voedselschema op maat, zodat je weet wat je mag eten en wanneer.

Let op wanneer je eet

Niet alleen welke voeding je nuttigt, maar ook wanneer je eet kan invloed hebben op het herstel van je spieren. Het beste moment is om te eten binnen twee uur na je training. Dit zorgt ervoor dat je energievoorraad ook weer op peil is voor je volgende work-out.

Stretchen

Het rekken en strekken van je getrainde spieren helpt. Het zorgt voor het behoud van de mobiliteit in je spiermassa, het stimuleert je parasympatische zenuwstelsel en brengt je spieren in rusttoestand.

Massage

Een massage helpt bij het bevorderen van de bloedcirculatie. Een goede masseur richt zich bovendien op eventuele spierknopen. Hij spoort ze op en probeert ze uit je spieren te wrijven. Een massage werkt daarnaast ontspannend en dit leidt weer tot de goede nachtrust die je spieren nodig hebben om goed te kunnen herstellen.

massage bevordering spierherstel

Drink veel water

Door veel water te drinken worden afvalstoffen sneller uit je lichaam verwijderd. Op die manier kunnen je spieren sneller herstellen. Het is daarom sowieso aan te raden om minimaal 2 liter water per dag te drinken.

Magnesium

Magnesium heeft een spierontspannende werking. Je kunt magnesium via je voeding binnen krijgen. Vooral in groentes, noten, granen en bananen zitten veel magnesium. Bovendien kun je magnesium kopen in tabletvorm of in gel vorm. Als je laatstgenoemde vorm gebruikt, dan wordt deze direct door de huid opgenomen. De gel is niet alleen handig om het spierherstel te bevorderen, maar ook voor spierkrampen.

Naar de sauna

Een sneller spierherstel bereik je ook in de sauna. In de sauna worden je bloedvaten namelijk helemaal opengezet, waardoor afvalstoffen goed afgevoerd worden en nieuwe bouwstoffen naar je spieren gebracht worden. In de sauna wordt bovendien een speciale proteïne aangemaakt, die zorgt voor eiwitsynthese. Dit proces is belangrijk voor de bevordering van het spierherstel.

sauna voor spierherstel bevorderen

Actief rust houden

Na een flinke trainsessie ben je vast doodmoe. Toch is actieve rust houden geen vorm van lui op de bank zitten. Als je na het sporten in beweging blijft met bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht, bevordert dit het spierherstel. Door te blijven bewegen, verbetert de bloeddoorstroming en afvalstoffen worden sneller afgevoerd.

De juiste voedingssupplementen

Ook bepaalde voedingssupplementen werken een snel spierherstel in de hand. Een eiwitshake drinken na je training zorgt er bijvoorbeeld voor dat beschadigde spieren hersteld worden. Bovendien verhelpt de shake je hongergevoel. Ook supplementen als Omega 3, creatine en gelatine kunnen het spierherstel bevorderen.

De douche in

Om het spierherstel te bevorderen is een koude douche ook van waarde. Dit zorgt voor het vernauwen en samentrekken van je bloedvaten. Deze kou stimuleert de bloedvaten om makkelijker in ontspanningsmodus te komen. Een koude douche zorgt er bovendien voor dat spieropbouwende hormonen aangemaakt worden. Wil je weten wat nog meer goed is voor de spieropbouw? Lees het in deze tekst.