Wat is je doelstelling?

Vetpercentage berekenen - alles wat je moet weten

Of je nu bezig bent met afvallen, spieropbouw, of gewoon je gezondheid wilt verbeteren, het meten van je vetpercentage is een belangrijke stap in dit proces. Er zijn een aantal verschillende manieren om het lichaamsvet te berekenen. Een van de bekendste methodes hiervan is de huidplooimeting van je lichaamsvet. Om deze techniek te kunnen uitvoeren is er wel apparatuur en deskundigheid nodig. Lang niet iedereen heeft dit. Gelukkig kan je je vetpercentage ook berekenen door gebruik te maken van een meetlint. Lees verder om alles te weten te komen over vetpercentage berekenen.

Wat is lichaamsvet?

Het wordt ‘vet’ heeft vaak een negatieve associatie: het wordt namelijk geassocieerd met overgewicht en ongezondheid. Vet is echter een essentieel onderdeel van ons lichaam en speelt verschillende belangrijke rollen. Denk hierbij aan het opslaan van energie, het beschermen van organen en het reguleren van hormonen. Lichaamsvet is dus cruciaal om gezond te kunnen functioneren. Het is echter wel belangrijk om een evenwichtige balans te vinden, waarbij je voldoende vet hebt om je lichaam goed te laten functioneren, maar ook kunt streven naar een gezonde lichaamscompositie. Het berekenen van lichaamsvet zal helpen de balans te vinden.

Wat is een gezond vetpercentage?

Het vetpercentage verwijst naar de hoeveelheid lichaamsvet in verhouding tot het totale lichaamsgewicht. Het ideale vetpercentage varieert tussen mannen en vrouwen. Bij mannen wordt over het algemeen een gezond vetpercentage beschouwd als zijnde tussen de 7% en 25%, terwijl vrouwen een gezond vetpercentage hebben tussen de 21% en 36%. Dit verschil wordt deels verklaard doordat vrouwen meer borstweefsel hebben en het lichaam vetreserves aanlegt in anticipatie op een eventuele zwangerschap. Bovendien speelt ook leeftijd een rol bij het vetpercentage.

gezond vetpercentage

Lichaamsvet berekenen: verschillende methodes

Er bestaan tegenwoordig meerdere manieren om het percentage lichaamsvet te berekenen. De meest nauwkeurige manier is door gebruik te maken van gespecialiseerde apparatuur. Helaas zijn deze methoden vaak erg kostbaar en niet voor iedereen toegankelijk. Voorbeelden van dergelijke methoden zijn hydrostatisch wegen (waterbad), DEXA-scan (röntgenstraling), infraroodmetingen, echografie, TOBEC, MNR, of een plethysmografie (luchtverplaatsing).

Om toch op een relatief eenvoudige manier je vet percentage te berekenen, kun je gebruik maken van een huidplooimeting, een bio-elektrische impedantie analyse (BIA) of een meetlint. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Huidplooimeting

huidplooimeting

Met behulp van een speciale tang, ook wel een caliper genoemd, wordt de dikte van de huidplooien op verschillende delen van het lichaam gemeten. Het is relatief eenvoudig en kan uitgevoerd worden zonder dure apparatuur. Het vereist echter wel zekere mate van vaardigheid en ervaring. Ook kan deze meting minder nauwkeurig zijn bij individuen met een extreme lichaamssamenstelling, zoals een zeer gespierd persoon of iemand met overtollig vet. Daaruit blijkt dat het geen exacte meting van het vetpercentage biedt. Het is wel zeer nuttig om veranderingen in lichaamssamenstelling in de loop van de tijd te volgen, mits natuurlijk de metingen consistent worden uitgevoerd door jezelf, je partner of een specialist.

Bio-elektrische impedantie analyse (BIA)

BIA

Bij deze methode om het percentage lichaamsvet te berekenen, wordt elektrische stroom door het lichaam gestuurd. Geen zorgen: hier merk je niks van! Hiervoor wordt een lichaamsanalyse weegschaal gebruikt, dit is een tegenwoordig een populaire weegschaal voor veel huishoudens. Binnen enkele minuten wordt een schatting gemaakt van het vetpercentage, maar ook van bijvoorbeeld je spiermassa, vochtbalans en metabolische gezondheid. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, of niet? Het is inderdaad belangrijk om op te merken dat de metingen gebaseerd zijn op schattingen en algoritmen. De nauwkeurigheid kan hierdoor variëren, vooral bij factoren zoals vochtbalans, lichaamstemperatuur en elektrode plaatsing. Ook bij BIA methode geldt dat het een schatting geeft van het vetpercentage en geen absolute waarde. Wees consistent met de metingen om veranderingen adequaat te kunnen volgen.

US Navy methode

vetpercentage berekenen

In 1984 hebben Hodgdon en Beckett een methode bedacht om het vetpercentage te berekenen die voornamelijk wordt door de Amerikaanse marine. Het enige wat je nodig hebt, is een meetlint.

Door het meten van je halsomtrek, taille en lengte kun je een schatting krijgen van je vetpercentage. Bij vrouwen wordt de meting iets anders uitgevoerd dan bij mannen. Bij vrouwen wordt namelijk ook de heupomtrek meegenomen. Doordat je slechts een meetlint nodig hebt, kun je relatief snel zelf je vetpercentage berekenen. Het is vaak echter minder accuraat dan de huidplooimeting en BIA methode.

Zelf vetpercentage berekenen

Kies allereerst welke methode je het handigste lijkt om mee aan de slag te gaan. Wanneer je zelf besluit te meten door middel van de huidplooimethode of een meetlint, wordt het aangeraden om de gemeten plek met een viltstift te markeren. Alleen dan weet je zeker dat je iedere keer de meest nauwkeurige resultaten gaat krijgen. Kies er bijvoorbeeld voor om wekelijks op dezelfde dag in de ochtend de meting te doen.

Meetpunten voor mannen:

  • Tussen oksel en borst
  • Naast de navel
  • Bovenbeen

Meetpunten voor vrouwen

  • Triceps
  • Tussen de onderste rib en bovenkant van het bekken
  • Bovenbeen

Schrijf iedere keer de metingen op papier of op je telefoon zodat je de resultaten makkelijk kunt bijhouden. Je telt de metingen bij elkaar op. Wil je je niet wekelijks bezighouden met de metingen? Neem dan iedere week foto’s (voor- en zijkant). Het is namelijk lastig om op dagelijkse basis zelf je veranderingen in te zien. Daarom is het goed om de voortgang op lange termijn bij te houden. Ongetwijfeld zal je ook zonder meetlint veranderingen zien!

Is jouw doel om je vetpercentage te verlagen? Bereken dan allereest je caloriebehoefte om zo op een gezonde manier je lichaamsvet te minderen. Lees hier alles over de caloriebehoefte van een vrouw, en hier van mannen.