🚀 Vandaag 19 april 2021: voedingsschema’s worden binnen 30 minuten geleverd!

Vetpercentage berekenen

Wat is lichaamsvet?

Lichaamsvet krijgt vaak een slechte naam, maar het dient een belangrijk doel. Je lichaam slaat het vet van het voedsel dat je eet op in deposito’s die kunnen worden gebruikt voor energie, isolatie en bescherming. Iedereen heeft wat vet nodig om gezond te leven en te functioneren. Wanneer zich echter te veel lichaamsvet ophoopt, kan dit leiden tot zwaarlijvigheid en aan zwaarlijvigheid gerelateerde ziekten, zoals diabetes type 2 en hartziekten. Wil je je lichaamsvet structureel naar beneden krijgen en laag houden dan is een voedingsschema op maat waarschijnlijk de uitkomst!

Uitvinden hoeveel lichaamsvet je hebt is niet zo eenvoudig als in de spiegel kijken of op de weegschaal gaan staan. Een bodybuilder en een zwaarlijvig persoon kunnen hetzelfde gewicht hebben, maar zeer verschillende percentages lichaamsvet. Je gewicht alleen kan je niet vertellen hoeveel spieren of vet je hebt.  In plaats daarvan moet je je lichaamsvetpercentage bepalen. In dit artikel lees je drie methoden. 

Vetpercentage berekenen met een meetlint

Een eenvoudige manier om je lichaamsvetpercentage te meten is met behulp van een zacht meetlint, zoals het soort dat je gebruikt om te naaien. Voor deze methode moet je ook je lengte in cm weten.

Bij mannen

Als je een man bent, meet dan de omtrek van je nek en buik. Zorg ervoor dat je het grootste deel van elk lichaamsdeel meet. Het kan gemakkelijker zijn om een vriend of familielid te vragen je te helpen.

Om het lichaamsvetpercentage te berekenen, trek je de waarde van je nek van de waarde van je buik af om je omtrekwaarde te bepalen.

Bij vrouwen

Als je een vrouw bent, moet je een meting verrichten van de omtrek van je nek, natuurlijke taille en heupen. Vergeet niet om elk lichaamsdeel op het breedste deel te meten.

Om het lichaamsvetpercentage te berekenen, tel je je taille- en heupomvang bij elkaar op en trek je vervolgens de nekomvang ervan af om je omtrekwaarde te bepalen. Bijvoorbeeld, als je taille 30 is, je heupen 36, en je nek 13, dan zou je omtrekwaarde 53 zijn.

Nauwkeurigheid bij het berekenen met een meetlint

Metingen verrichten en de getallen in een online calculator invoeren is relatief eenvoudig, maar deze methode is niet noodzakelijk de meest nauwkeurige. Er is veel ruimte voor fouten wanneer je jezelf opmeet. Zaken als kleding, wat je hebt gegeten en hoe strak je het meetlint aantrekt, kunnen ook van invloed zijn op de resultaten.

vetpercentage berekenen

Vetpercentage berekenen met een schuifmaat

Bij een huidplooimeting wordt met een schuifmaat in verschillende delen van je lichaam geknepen om het lichaamsvet te meten. Er zijn een paar manieren om te meten, maar veel mensen kiezen voor een aanpak met drie plaatsen.

Hoe doe je dat?

Als je een man bent, meet dan het vet op je borst, buikspieren en dijen. Als je een vrouw bent, meet dan het vet bij je triceps, heupen en de dij. Bij een schuifmaat zitten soms instructies om deze getallen om te rekenen naar je lichaamsvetpercentage.

Je kunt ook een online huidplooimeter calculator raadplegen als je liever niet zelf rekent.Meet aan één kant van je lichaam, meestal de rechterkant, voor meer consistentie.Markeer de prikplaats 1 centimeter boven de huidplooi.

Nauwkeurigheid vetpercentage berekenen met een schuifmaat

Wanneer de meting correct wordt uitgevoerd, is er een foutenmarge van ongeveer +/- 3 procent. Je kunt ook een meting op zeven plaatsen uitvoeren. Deze aanpak is tijdrovender, maar kan iets nauwkeuriger zijn.

Vetpercentage berekenen met een weegschaal

Een weegschaal voor lichaamsvet kan je lichaamsvet schatten als onderdeel van zijn verschillende functies. Wanneer je op de weegschaal gaat staan, gaat er een elektrische stroom door je ene been, omhoog naar het bekken, en omlaag naar het andere. Vet geleidt veel minder elektriciteit dan het water en de spieren in je lichaam. Dus, wanneer de weegschaal meer weerstand registreert, registreert het meer mogelijk lichaamsvet.

In combinatie met je ingevoerde lengte, gewicht, leeftijd en geslacht, gebruikt de weegschaal vervolgens een vergelijking om je lichaamsvetpercentage te bepalen.

Nauwkeurigheid van een weegschaal

Deze weegschalen zijn misschien niet zo nauwkeurig als je zou willen. De resultaten van de weegschaal kunnen ook sterk variëren in vergelijking met de resultaten van andere methoden om het lichaamsvetpercentage te meten.