Het berekenen van je vetpercentage kan op een aantal verschillende manieren. Een van de bekendste methodes hiervan is de huidplooimeting van je lichaamsvet. Om deze techniek te kunnen uitvoeren is er wel apparatuur en deskundigheid nodig. Lang niet iedereen heeft dit. Gelukkig kan je je vetpercentage ook berekenen door gebruik te maken van een meetlint.
Lichaamsvet heeft over het algemeen een slechte naam. Dat is jammer want het heeft best wel een belangrijk doel in je lichaam. In het lichaamsvet wordt namelijk het vet dat je eet van voedsel opgeslagen en dit kan gebruikt worden voor energie, isolatie en bescherming tegen ziektes of bacteriën. Iedereen heeft dus wat lichaamsvet nodig om gezond te kunnen leven en goed te functioneren. Te veel van dicht lichaamsvet is echter niet aan te raden. Dit kan namelijk zorgen voor zwaarlijvigheid en ziektes die hieraan gerelateerd zijn. Voorbeelden van deze ziektes zijn: diabetes type 2 en verschillende hart- en vaatziekten. Gezond eten of je eten bijhouden met een voedingsschema op maat, zal ervoor zorgen dat je minder lichaamsvet krijgt en daardoor dus minder kans loopt op gezondheidsklachten.
Het is niet altijd even makkelijk om uit te vinden hoeveel lichaamsvet je hebt. Je kan het namelijk niet altijd goed zien door in de spiegel te kijken of door op de weegschaal te gaan staan. In veel gevallen heb je namelijk een van de andere methodes nodig om dit goed te kunnen vaststellen. Hoe je dit doet wordt in dit artikel uitgelegd door gebruikt te maken van de meetlint methode en de schuifmaat methode. Blijkt het dat je een te laag vetpercentage hebt? Dan is het in een goed idee om gebruik te maken van een voedingsschema om aan te komen en daarmee een hoger vetpercentage te bereiken.
Een eenvoudige manier om je lichaamsvetpercentage te berekenen is met behulp van een zacht meetlint, zoals het soort dat je gebruikt om te naaien. Voor deze methode moet je ook je lengte in cm weten.
Het berekenen van dit vetpercentage wordt op basis van een aantal gegevens van je lichaam gedaan. Houdt er rekening mee dat dit niet hetzelfde is als het uitrekenen van je BMI (Body Mass Index). Hier kijk je namelijk alleen maar naar je lichaamsgewicht en houd je verder geen rekening met lichaamsvet. Het uitrekenen van je vetpercentage zal het makkelijker maken om te meten of je een gezond vetpercentage hebt.
Als je een man bent, meet dan de omtrek van je nek en buik. Zorg ervoor dat je het grootste deel van elk lichaamsdeel meet. Het kan gemakkelijker zijn om een vriend of familielid te vragen je te helpen.
Om het lichaamsvetpercentage te berekenen, trek je de waarde van je nek van de waarde van je buik af om je omtrekwaarde te bepalen.
Als je een vrouw bent, moet je een meting verrichten van de omtrek van je nek, natuurlijke taille en heupen. Vergeet niet om elk lichaamsdeel op het breedste deel te meten.
Om het lichaamsvetpercentage te berekenen, tel je je taille- en heupomvang bij elkaar op en trek je vervolgens de nekomvang ervan af om je omtrekwaarde te bepalen. Bijvoorbeeld, als je taille 30 is, je heupen 36, en je nek 13, dan zou je omtrekwaarde 53 zijn.
Voor mannen en vrouwen zijn de manieren van het berekenen van je vetpercentage verschillend. Als man moet je het vet op de borst, buikspieren en dijen meten. Terwijl je als vrouw je vet op de triceps, heupen en dijen moet meten. Een alternatief is om gebruik te maken van een online huidplooimeter calculator. Het nadeel van deze calculator is echter dat de resultaten niet altijd even nauwkeurig zijn.
Buiten een meetlint, zijn er nog andere manieren die je kan gebruiken om je vetpercentage te berekenen. Zo kun je gebruik maken van een schuifmaat. Met de schuifmaat wordt dan in verschillende delen van je lichaam geknepen om hier het lichaamsvet te meten. De meeste mensen kiezen hier voor een aanpak met drie plaatsen op het lichaam waar zij het vetpercentage meten. Een andere manier is door gebruik te maken van een speciale weegschaal die je vetpercentage kan berekenen. Het nadeel is dat lang niet iedere weegschaal dit kan en je deze dus moet aanschaffen.
Let op: deze blog heeft een informatief doeleinde. Voedingschema.nl levert geen medisch advies, diagnose of behandeling. Bij twijfel raadpleeg dan altijd de behandelend arts.
van E-Commerce Online B.V.
KvK: 80547672
BTW-nr: NL861710976B01
Ieder voedingsschema wat wij samenstellen is uniek, persoonlijk en op maat gemaakt aan de hand van jouw specifieke voorkeuren.
Wij zijn de enige in de 🌏 die dit momenteel kunnen binnen 30 minuten en dat 24/7.