Wat is je doelstelling?

Zijn cashewnoten gezond? 10 redenen om ze te eten

In de zoektocht naar gezonde voeding komen we vaak de vraag tegen: ‘zijn cashewnoten gezond?’. Dit is een relevante vraag met de toenemende interesse in gezonde eetgewoonten. Cashewnoten zijn niet alleen lekker, maar bieden ook tal van gezondheidsvoordelen. In deze blog geven we je dé 10 redenen waarom cashewnoten gezond zijn. Daarnaast geven we je een paar heerlijke recepten om ze in je voedingsschema op te nemen!

Wat maakt cashewnoten gezond?

De cashewnoot, bekend om zijn unieke vorm en boterachtige smaak, is het zaad van de cashewappel, afkomstig van de cashewboom. Deze komt oorspronkelijk uit Brazilië. De noot, deel van de Anacardiaceae familie waar ook mango’s en pistachenoten toe behoren, groeit aan de onderkant van de cashewappel en zit in een harde schaal. Deze schaal bevat irriterende stoffen en wordt daarom verwijderd door de noten te roosteren voor consumptie. Cashewnoten zijn gezond, omdat ze rijk aan onverzadigde vetzuren, eiwitten, vezels, en diverse vitamines en mineralen zijn. Daardoor zijn ze een voedzame keuze in verschillende diëten. Ze kunnen zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt worden. Maar hoe gezond zijn cashewnoten dan precies? We hebben de 10 belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet:

 1. Rijk aan voedingsstoffen: cashewnoten zijn een uitstekende bron van verschillende vitamines en mineralen. Ze bevatten vitamine E, K en B6, samen met mineralen zoals koper, fosfor, zink, magnesium, ijzer en selenium.
 2. Goed voor het hart: studies tonen aan dat ongezouten cashewnoten gezond zijn voor het hart. Ze bevatten gezonde vetten die gunstig zijn voor de cholesterol.
 3. Bevordering van bloedgezondheid: dankzij het hoge ijzer- en kopergehalte helpen de noten bij de vorming van rode bloedcellen. Dit is van belang voor het voorkomen van bloedarmoede.
 4. Bescherming tegen oogaandoeningen: ze zijn rijk aan antioxidanten zoals zeaxanthine en luteïne. Deze antioxidanten bieden bescherming tegen Uv-straling en dragen bij aan de gezondheid van de ogen.
 5. Gewichtsbeheersing: hoewel cashewnoten calorierijk zijn, kunnen ze in gematigde hoeveelheden helpen bij gewichtsbeheersing. Ze bevatten vezels en eiwitten die een verzadigend effect hebben.
 6. Goed voor de huid: de antioxidanten in deze noten leiden tot een betere huidgezondheid en helpen de vermindering van tekenen van veroudering.
 7. Bevordert gezonde hersenfunctie: cashewnoten zijn gezond, want ze bevatten een aanzienlijke hoeveelheid koper. Dit draagt bij aan de ontwikkeling en bescherming van de hersenen.
 8. Vermindering van ontstekingen: de anti-inflammatoire eigenschappen van cashewnoten maken ze ideaal voor mensen met inflammatoire aandoeningen zoals reumatoïde artritis.
 9. Bevordering van de spijsvertering: de vezels die ze bevatten ondersteunen de spijsvertering en helpen bij het handhaven van een gezond spijsverteringsstelsel.
 10. Geschikt voor diverse diëten: zowel ongezouten als licht gezouten cashewnoten zijn gezond, omdat ze geschikt zijn voor verschillende diëten. Denk bijvoorbeeld aan veganistische en glutenvrije diëten.

Zijn ongezouten of gezouten cashewnoten gezond?

Het voornaamste verschil tussen gezouten en ongezouten cashewnoten ligt in het zoutgehalte, wat aanzienlijke invloed heeft op de gezondheid. Gezouten cashewnoten zijn gezond, maar bevatten meer natrium. Dit kan leiden tot een hogere bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast kun je last krijgen van vocht vasthouden en een opgeblazen gevoel. Ook ongezouten cashewnoten zijn gezond en wellicht een betere keuze vanwege hun lagere natriumgehalte. Dit omdat ze dezelfde hoeveelheden vetten, eiwitten, vezels en andere essentiële voedingsstoffen bieden als hun gezouten tegenhangers. De keuze hangt dus af van individuele gezondheidsdoelen en dieetvoorkeuren. Uiteraard is de ongezouten versie vooral aan te bevelen voor diegenen die hun zoutinname willen beperken.

Hoe gezond zijn cashewnoten in vergelijking met andere noten?

In vergelijking met andere noten zijn cashewnoten gezond, omdat ze een lager vet- en caloriegehalte hebben. Daarnaast zijn ze vooral gunstig voor hartgezondheid en bloedarmoede preventie, maar bevatten ze minder antioxidanten en vezels vergeleken met noten zoals walnoten en amandelen. Hun lage suikergehalte en redelijke hoeveelheid eiwitten en vezels maken ze ook een goede keuze voor mensen met diabetes. Kortom, cashewnoten zijn gezond en een voedzame optie met specifieke gezondheidsvoordelen. Toch hangt de keuze voor een type noot natuurlijk af van persoonlijke voedingsbehoeften en gezondheidsdoelen. Vergelijk ze bijvoorbeeld eens met pinda’s of juist een heel ander type noot: de paranoot. Elk heeft zijn eigen gezondheidsvoordelen.

5 heerlijke recepten met cashewnoten die gezond zijn

Tot slot geven we je graag nog een paar heerlijke, gezonde recepten om cashewnoten in te verwerken:

 • Notenpasta: meng geroosterde cashewnoten tot een gladde pasta voor een gezond broodbeleg.
 • Salade: voeg geroosterde cashewnoten toe aan je favoriete salade voor extra crunch.
 • Curry: gebruik cashewnoten als basis voor een romige, veganistische curry.
 • Energierepen: combineer cashewnoten met dadels en havermout voor zelfgemaakte energierepen.
 • Notenrijst: kook rijst met cashewnoten, rozijnen en een snufje kurkuma voor een smaakvol bijgerecht.

Cashewnoten zijn dus gezond en niet alleen een heerlijke snack. Voeg ze daarom gerust toe aan je persoonlijke voedingsschema. Of je nu kiest voor ongezouten of licht gezouten varianten, de gezondheidsvoordelen zijn talrijk. Van hartgezondheid tot gewichtsbeheersing en het bevorderen van een gezonde huid, ze bieden een reeks voedingsvoordelen die niet over het hoofd gezien mogen worden. Probeer de bovengenoemde recepten uit om ze op een smakelijke manier in je dieet op te nemen. Smakelijk!