Wat is je doelstelling?

Eiwitshakes

Eiwitshakes zijn een van de best bestudeerde supplementen in de wereld, en met goede reden. Het heeft een zeer hoge voedingswaarde, en wetenschappelijke studies hebben talrijke gezondheidsvoordelen aangetoond. Hier zijn 8 gezondheidsvoordelen van wei-eiwit die worden ondersteund door studies.

Eiwit shakes zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten

Wei-eiwit is de eiwitfractie van wei, een vloeistof die wordt afgescheiden van melk tijdens de kaasproductie. Het is een compleet eiwit van hoge kwaliteit, dat alle essentiële aminozuren bevat. Bovendien is het zeer goed verteerbaar, het wordt snel door de darmen opgenomen in vergelijking met andere soorten eiwit. Deze kwaliteiten maken het tot een van de beste eiwitbronnen die beschikbaar zijn. Er zijn drie hoofdtypen wei-eiwitpoeder: concentraat, isolaat, en hydrolysaat. Concentraat is de meest voorkomende soort, en is ook de goedkoopste. Als voedingssupplement is wei-eiwit erg populair onder bodybuilders, atleten en anderen die extra eiwit in hun dieet willen.

eiwitshakes

Eiwit shakes bevordert de spiergroei

Spiermassa neemt van nature af met de leeftijd. Dit leidt meestal tot vettoename en verhoogt het risico op veel chronische ziekten. Deze nadelige verandering in lichaamssamenstelling kan echter gedeeltelijk worden vertraagd, voorkomen of teruggedraaid met een combinatie van krachttraining en adequate voeding. Krachttraining in combinatie met de consumptie van eiwitrijk voedsel of eiwitsupplementen blijkt een effectieve preventieve strategie te zijn. Bijzonder effectief zijn hoogwaardige eiwitbronnen, zoals wei, dat rijk is aan een vertakt aminozuur met de naam leucine. Leucine is de meest groeibevorderende (anabole) van de aminozuren. Om deze reden is wei-eiwit effectief voor de preventie van leeftijdsgebonden spierverlies, evenals voor verbeterde kracht en een beter uitziend lichaam. Voor spiergroei is aangetoond dat wei-eiwit iets beter is in vergelijking met andere soorten eiwit, zoals caseïne of soja. Maar tenzij je dieet al een tekort aan eiwitten heeft, zullen supplementen waarschijnlijk geen groot verschil maken.

Wei-eiwit kan de bloeddruk verlagen

Abnormaal hoge bloeddruk (hypertensie) is een van de belangrijkste risicofactoren voor hartaandoeningen. Talrijke onderzoeken hebben een verband gelegd tussen de consumptie van zuivelproducten en verlaging van de bloeddruk. Dit effect wordt toegeschreven aan een familie bioactieve peptiden in zuivel, de zogenaamde “angiotensine-converting-enzyme inhibitors” (ACE-remmers). In wei-eiwitten worden de ACE-remmers lactokininen genoemd. Verschillende dierstudies hebben hun gunstige effect op de bloeddruk aangetoond. Een beperkt aantal studies bij mensen heeft het effect van wei-eiwitten op de bloeddruk onderzocht, en veel deskundigen beschouwen het bewijs als niet overtuigend. Eén onderzoek bij personen met overgewicht toonde aan dat suppletie met wei-eiwitten, 54 g/dag gedurende 12 weken, de systolische bloeddruk met 4% verlaagde. Andere melkeiwitten (caseïne) hadden vergelijkbare effecten. Dit wordt ondersteund door een andere studie die significante effecten vond wanneer deelnemers gedurende 6 weken wei-eiwitconcentraat (22 g/dag) kregen toegediend. De bloeddruk daalde echter alleen bij degenen die om te beginnen een hoge of licht verhoogde bloeddruk hadden.

Proteïne shakes kunnen helpen ontstekingen te verminderen

Ontsteking is een onderdeel van de reactie van het lichaam op schade. Kortdurende ontstekingen zijn gunstig, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen ze chronisch worden. Chronische ontsteking kan schadelijk zijn en is een risicofactor voor veel ziekten. Het kan een weerspiegeling zijn van onderliggende gezondheidsproblemen of slechte levensgewoonten. Uit een grote overzichtsstudie bleek dat hoge doses wei-eiwitsupplementen het C-reactief proteïne (CRP), een belangrijke marker van ontsteking in het lichaam, aanzienlijk verminderden. 

Eiwitshakes kunnen gunstig zijn voor inflammatoire darmziekten

Inflammatoire darmziekte is een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische ontsteking in het slijmvlies van het spijsverteringskanaal. Het is een verzamelnaam voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij zowel knaagdieren als mensen is gebleken dat suppletie met wei-eiwit gunstige effecten heeft op inflammatoire darmziekten. Het beschikbare bewijs is echter zwak en verdere studies zijn nodig voordat er sterke beweringen kunnen worden gedaan.

Eiwitshakes kunnen de antioxidantverdediging van het lichaam versterken

Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie in het lichaam tegengaan, oxidatieve stress verminderen en het risico op verschillende chronische ziekten verlagen. Een van de belangrijkste antioxidanten bij mensen is glutathion. In tegenstelling tot de meeste antioxidanten die we via de voeding binnenkrijgen, wordt glutathion door het lichaam aangemaakt. In het lichaam is de productie van glutathion afhankelijk van de aanvoer van verschillende aminozuren, zoals cysteïne, waarvan het aanbod soms beperkt is. Daarom kunnen voedingsmiddelen met veel cysteïne, zoals wei-eiwit, de natuurlijke antioxidantverdediging van het lichaam stimuleren. Een aantal studies bij zowel mensen als knaagdieren heeft aangetoond dat wei-eiwitten oxidatieve stress kunnen verminderen en het glutathionniveau kunnen verhogen.

Eiwitshakes kunnen gunstige effecten hebben op bloedvetten

Een hoog cholesterolgehalte, vooral LDL-cholesterol, is een risicofactor voor hartaandoeningen. In een onderzoek bij mensen met overgewicht leidde 54 gram wei-eiwit per dag, gedurende 12 weken, tot een significante verlaging van het totale en LDL (het “slechte”) cholesterol.

persoonlijk voedingsschema

Voedingsschema samenstellen

Een 100% persoonlijk voedingsschema samenstellen? Dat kan! Wij kunnen je voedingsschema binnen 30 minuten leveren. Dag en nacht, 365 dagen per jaar.

Dit voedingsschema bestaat uit 5 á 6 maaltijden per dag, verdeeld over kleine en wat grotere maaltijden. Absoluut géén crash dieet!

Geen abonnement, je betaald eenmalig slechts €14,95 euro voor het voedingsschema. Je voedingsschema bestaat uit 7 pagina’s met het op maat gemaakte schema en staat bomvol met tips & tricks.