Wat is je doelstelling?

Afvallen door een calorie deficit diet

Je hebt het besluit genomen dat je wil afvallen. Hierbij is calorie deficit een uitstekende optie. De bedoeling hiervan is dat je calorie inname lager is dan wat je dagelijks verbrandt. Je creëert hiermee dus een calorietekort waardoor je gaat afvallen. Je lichaam verbrandt namelijk energie en heeft ook energie nodig. Bij een calorietekort verbrand je meer energie dan je binnenkrijgt. Dit klinkt erg haalbaar en daarom begrijpen we het als je er gelijk mee aan de slag wil. Lees voordat je begint eerst onze blog. Hier leggen we namelijk meer uit over de calorie deficit betekenis, hoe je het berekent en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Gewicht verliezen, vet verliezen

Gewicht aankomen, massa creëren

Hetzelfde gewicht behouden

Wat is een calorie deficit precies?

De betekenis van calorie deficit is letterlijk calorietekort. De kcal deficit gaat dus over een lagere calorie inname dan verbranding. Dit kun je op twee manieren bereiken. Enerzijds door minder te eten en dus je voeding aan te passen. Anderzijds kun je ervoor kiezen om meer te gaan sporten. Je kunt zelf kiezen wat het meest aangenaam is voor jou. Ook kun je ervoor kiezen om de twee opties te combineren. Om het overzichtelijk te maken kun je het berekenen. 

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je 1700 calorieën verbrandt per dag en 1200 calorieën inneemt. Dan heb je een calorie deficit van 500 calorieën. Of het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld 2500 calorieën verbrandt en maar 2000 calorieën inneemt per dag. Dit zorgt ook voor een verschil van 500 calorieën. Zo kun je makkelijk je kcal deficit berekenen. Als je meer calorieën inneemt zul je dus ook meer moeten verbranden.

calorie deficit diet

Wat is het voordeel van een calorie deficit dieet?

Door deze manier van afvallen kun je al afvallen door enkel je voeding aan te passen. Als je weet hoeveel calorieën je dagelijks minimaal verbrandt kun je dit afstemmen op de calorie inname. Het grote voordeel is dat je dus niet jezelf hoeft te dwingen om te sporten, omdat je een calorietekort al kunt bereiken door alleen te kijken naar je voeding inname ten opzichte van je calorie verbranding. Toch is het nóg gunstiger om een calorie deficit diet te combineren met sporten. Als je je calorie inname en verbranding elke dag bijhoudt kun je hier een goede balans in vinden en houden. 

Kcal deficit berekenen voor afvallen: succesvol afslank plan

Een kcal deficit staat bekend als een succesvol plan, omdat alle diëten gebaseerd zijn op een calorietekort. Het is een veilige methode doordat je zelf een goed overzicht hebt op wat erin en eruit gaat. Ook is het zo dat één kilo lichaamsvet ongeveer gelijk staat aan 7700 calorieën en dat je per week het beste 0,5 tot 1 kilo af kan vallen. Dit is namelijk realistisch en vol te houden op de lange termijn.

Als je namelijk berekeningen maakt met extreme verschillen is dit niet haalbaar voor de lange termijn, omdat je BMR dan vertraagt en dan wordt het juist lastiger om af te vallen. BMR staat voor Basal Metabolic Rate, of wel Basaal Metabolisme genoemd. Dit is feitelijk de energie (uitgedrukt in calorieën) die je per dag in rust verbruikt. Als je dus zorgt voor een geleidelijk calorietekort zul je merken dat dit duurzaam is, veiliger en dus meer oplevert. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk kunnen genieten van lekker eten – en dat kan! Geniet gerust van sushi of je favoriete muesli

In eenvoudige stappen je calorie deficit berekenen

Voor de eerste stap pak je de rekenmachine erbij. Je hebt hiervoor je meest recente gewicht in kilo’s nodig, je lengte in centimeters en je leeftijd. Je begint namelijk met het berekenen van je basaal metabolisme of BMR.

Voor mannen geldt: BMR = 10 x gewicht in kg + 6,25 x lengte in cm – 5 x leeftijd in jaren + 5

Voor vrouwen geldt: BMR = 10 x gewicht in kg + 6,25 x lengte in cm – 5 x leeftijd in jaren – 161

Het BMR toont aan hoeveel calorieën je lichaam verbrandt in rust, dus als je niet actief bent. Vervolgens ga je het BMR vermenigvuldigen met een activiteitsfactor. Dit gaat over de mate waarin je actief bent op een dag. De activiteitsfactoren zijn: 1,55, 1,85, 2,2 en 2,4. De cijfers houden in dat vanaf 1,55 een zittend activiteitsniveau is, daarna komt gemiddeld actief, redelijk actief en extreem actief. Als je tussen twee activiteitsfactoren in zit kies je het midden van die getallen. Het BMR x Activiteitsfactor = Onderhoudscalorieën.

Op het moment dat je je onderhoudscalorieën hebt berekend kun je de calorie inname gaan bepalen. Dit stem je dus af zodat je gaat afvallen. 1 kilo lichaamsvet is ongeveer 7700 calorieën en een calorie deficit van 500 per dag is een tekort van 3500 per week. Je kijkt dus naar je voeding en je kijkt welke mate van bewegen geschikt is voor jou.

Tips die de calorie deficit betekenis geven

Om van start te gaan met een succesvol calorie deficit plan kun je deze handige tips gebruiken:

  • Het is goed om met een realistische blik te kijken. Als je al een dieet hebt met heel veel eiwitten, magere producten en groenten dan is het logischer als je meer gaat sporten, omdat deze voeding daar perfect mee samen gaat. Als je al veel sport en je dieet is nog niet gezond dan is het goed om je dieet aan te passen zodat je vet verliest.
  • Ondanks dat het verleidelijk is om een hoger calorietekort te willen creëren, is dit op lange termijn juist niet handig. Dit zorgt voor extreem gewichtsverlies waardoor je BMR vertraagt en je juist minder snel kan afvallen. Uiteindelijk zou dit tijdelijk kunnen leiden tot het stagneren van het afvallen, waardoor je het beter kunt vermijden. 0,5 tot 1 kg per week afvallen is een goed streven.
  • Het werkt goed om je lichaam uit te dagen door af te wisselen tussen oefeningen en activiteiten. Als je bijvoorbeeld altijd op de loopband rent is dit fantastisch en het is nog beter als je dit eens afwisselt met andere cardio apparaten. Krachttraining sluit bijvoorbeeld erg goed aan als je ook veel eiwitten inneemt. Zorg dus goed voor jezelf en blijf gezond, dan moet het goed komen.