Wat is je doelstelling?

Is spa rood gezond?

Spa rood is gezond. Je zult vast niet de enige zijn die zo denkt en een glaasje spa rood drinkt als vervanging voor frisdranken met een grote hoeveelheid aan suiker. Spa rood smaakt net even wat specialer dan plat water. Over het algemeen wordt spa rood beschouwd als een gezonde vervanger voor frisdranken vanwege de afwezigheid van calorieën. Toch ligt het bruiswater vaak onder vuur om andere redenen. Er wordt namelijk beweerd dat het koolzuurhoudende water erg zout is en dat het koolzuur negatieve effecten zou hebben op je lichaam. In deze blog gaan we dieper in op de vraag of spa rood gezond is.

Is spa rood niet gezond door te veel mineralen?

Als we bruiswater met plat water vergelijken, dan is het enige verschil tussen beide het koolzuur. Een van de argumenten tegen het drinken van spa rood is dat het bruiswater te veel mineralen zou bevatten. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn. Want als we dit daadwerkelijk gaan vergelijken met bijvoorbeeld kraanwater, dan blijkt juist dat water uit de kraan een stuk meer zout bevat dan spa rood.

Spa rood vergelijken met flessen mineraalwater is een stuk lastiger. Het zoutgehalte per merk verschilt namelijk zo erg dat er geen goede algemene vergelijking valt te maken. Over het algemeen gaat het bij zowel mineraal water als bij water met koolzuur om kleine hoeveelheden mineralen, die maar een klein gedeelte uitmaken van je totale zoutinname op een dag. Spa rood is dus niet te zout.

spa rood gezond

Bevat spa rood calorieën?

Spa rood is in feite alleen maar water met koolzuur. In water zonder prik zitten geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan het water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water. Lees in deze blog meer over de voordelen van suikervrij drinken. Vraag je je nu af of je spa rood niet beter kunt vervangen voor light frisdranken, omdat deze toch weer net wat specialer smaken dan water met bubbels? Lees dan dit artikel of light frisdranken wel een aanrader zijn.

Spa rood gezond: effect op je tanden

Als we kijken naar het effect van koolzuur op je tanden is dit eigenlijk minimaal. Koolzuur behoort dan wel tot de zuren, maar is eigenlijk helemaal niet zo zuur voor je mond en tanden. De pH-waarde in je mond zal dus eigenlijk maar een klein beetje dalen door het drinken van water met koolzuur. De daling van de pH-waarde in je mond is slechts zo minimaal dat je speeksel dit vrijwel direct weer zal neutraliseren.

Andere koolzuurhoudende dranken met suikers zijn vaak een stuk schadelijker voor je tandglazuur. De reden hiervoor is dat er naast koolzuur vaak nog andere zuren en suikers zitten in deze soorten frisdrank. Water met prik zal dus maar weinig tot geen effect hebben op je tanden. Onderzoek wijst dit ook uit. Nu weet je zeker dat je je niet af hoeft te vragen of spa rood slecht voor je is. 

spa rood gezond

Water met koolzuur en brandend maagzuur

Water met koolzuur kan er wel voor zorgen dat je brandend maagzuur wordt verergerd. Dit komt doordat koolzuurhoudende dranken de productie van maagzuur kunnen stimuleren, waardoor het zuur van de maag terug kan stromen naar de slokdarm en brandend maagzuur kan veroorzaken. Als je geen last hebt van deze maagaandoening, dan zal spa rood er daarentegen niet spontaan voor zorgen dat je last krijgt van brandend maagzuur.

Bruiswater en opgeblazen gevoel

Het drinken van bruiswater kan soms leiden tot een opgeblazen gevoel, vooral als je al gevoelig bent voor deze aandoening. Dit komt doordat koolzuurhoudende dranken de maag kunnen opblazen en gas kunnen veroorzaken. Heb je hier normalerwijze al geen last van, dan zal bruiswater ook deze aandoening niet ineens creëren.

Is spa rood niet gezond door creëren hongergevoel?

Er is geen direct bewijs dat bruiswater een hongergevoel kan creëren. In feite kan bruiswater je juist helpen om je verzadigd te voelen en minder te eten, omdat het de maag vult zonder calorieën toe te voegen. Er zijn echter studies die suggereren dat koolzuurhoudende dranken in het algemeen, inclusief bruiswater, indirect kunnen bijdragen aan een toename van het hongergevoel. Dit komt doordat koolzuurhoudende dranken de productie van het hormoon ghreline stimuleren, dat de eetlust kan vergroten. Maar door de kleinschaligheid van deze studies kunnen nog geen langetermijneffecten worden verbonden aan het drinken van koolzuurhoudend water.

spa rood gezond

Is spa rood gezond vanwege hydratatie?

Uit onderzoek is gebleken dat spa rood net zo hydrateert als plat water. Plat water verkreeg alleen de voorkeur wanneer de proefpersonen moesten sporten. Het koolzuur in bruiswater stootte namelijk tijdens de fysieke inspanning op. Lees in deze blog meer over de gunstige effecten van water in het algemeen op het lichaam.

Is er nog verschil tussen merken van bruiswater?

Over het algemeen zijn huismerken van bruiswater net zo gezond als spa rood. Dit komt doordat bruiswater in principe gewoon water met koolzuur is, zonder toegevoegde suikers, kleurstoffen of kunstmatige smaakstoffen. Wel kan de smaak en kwaliteit van huismerken van bruiswater iets verschillen van duurdere merken, afhankelijk van het merk en de ingrediënten die worden gebruikt. Sommige huismerken kunnen bijvoorbeeld een iets hoger gehalte aan mineralen bevatten dan duurdere merken, wat van invloed kan zijn op de smaak.

Spa rood gezond of ongezond?

Als we alles nog eens nagaan kan er eigenlijk wel gesteld worden dat het drinken van spa rood gezond is. Water heeft namelijk veel positieve effecten op je lichaam en de toevoeging van koolzuur doet daar geen afbreuk aan. Er zijn wellicht een aantal kleine negatieve effecten van koolzuur, zoals een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur, maar over het algemeen zijn deze te verwaarlozen. Spa rood mag dus als een gezond drankje beschouwd worden!

Spa rood gezond genoeg voor een voedingsschema?

Past spa rood in een voedingsschema? Het antwoord daarop is: ja, zeker! Wij kunnen je voorzien in een voedingsschema op maat met alleen de dingen die jij lekker vindt. Kruis zelf aan wat je lekker vindt en wij verzorgen je voedingsschema 24/7 binnen 30 minuten via de e-mail!