Wat is je doelstelling?

BMR Berekenen

BMR is een term die je wel eens hoort als het gaat over calorieën. Het is een Engelse term die voor Basal Metabolic Rate staat. In het Nederlands wordt dit ook wel basale metabolische snelheid of stofwisselingssnelheid genoemd. Het BMR is dan ook een manier om te berekenen hoeveel calorieën je op een dag nodig hebt.

Als je niks aan het doen bent, heeft je lichaam alsnog calorieën en voedingsstoffen nodig om te overleven. Er zijn namelijk calorieën nodig voor het regelen van je ademhaling en lichaamstemperatuur. Echter worden calorieën ook gebruikt voor andere belangrijke processen zoals productie van cellen, eiwitsynthese en het regelen van de stofwisseling.

Hoe kan ik mijn BMR berekenen?

Door het BMR te berekenen, is het mogelijk om te weten wat je lichaam nodig heeft als je niet actief bent. Dit houdt echter niet in dat het berekenen van het BMR makkelijk is om te doen. De methode die het meeste gebruikt wordt voor het berekenen van het BMR, is de Harris en Benedict methode.

Dit is een methode die gebruik maakt van simpele gegevens. Zo wordt dit berekend met gegevens over je leeftijd, gewicht, geslacht en lengte. Door deze gegevens te gebruiken is het voor iedereen mogelijk om op een makkelijke manier je BMR te berekenen.

Waarom je BMR berekenen?

Het is voor iedereen handig om een overzicht te hebben over de calorieën die ze nodig hebben. De meeste mensen weten niet wat ze nodig hebben aan calorieën op een dag. Omdat het BMR gemaakt is om een overzicht te geven van alle calorieën die je lichaam verbrand zonder iets te doen, kan dit een makkelijk hulpmiddel zijn om op hetzelfde gewicht te blijven, aan te komen of af te vallen.

Op het moment dat je op hetzelfde gewicht wilt blijven, is het belangrijk om ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën te eten als je verbrand. Als je aan wilt komen, zul je meer moeten eten dan je verbrand op een dag. Als je af wilt vallen, moet je minder calorieën eten dan je verbrand.

Door een overzicht te hebben van de basis van de calorieën die je lichaam nodig heeft, is het mogelijk om hiermee te bepalen welke hoeveelheid je meer of minder moet eten. Hierdoor is het makkelijker om het overzicht te houden over alle calorieën die je binnen moet krijgen.

BMR berekenen vrouw

Het verschilt tussen man en vrouw hoe het BMR berekend wordt. Dit komt omdat vrouwen minder calorieën nodig hebben om de dag door te komen dan mannen. Het BMR dat je uitrekent zijn alle calorieën die je lichaam nodig heeft als je een dag niks doet.

Het berekenen van het BMR van een vrouw wordt gedaan met speciale cijfers. Zo is er een formule opgesteld om te berekenen wat het BMR van een vrouw is. Deze formule is 655,0955 + (9,5634 x gewicht in kg) + (1,8496 x lichaamslengte in cm) – (4,6756 x leeftijd in jaren). Door deze formule aan te houden, is het mogelijk om op een makkelijke manier te weten hoeveel calorieën je nodig hebt om een bepaald gewicht te behalen.

BMR berekenen man

Het BMR berekenen van een man wordt anders gedaan dan bij een vrouw. Aangezien mannen meer spieren hebben dan vrouwen, hebben ze meer voeding nodig om dit in stand te houden. Spieren hebben meer energie nodig om in stand gehouden te worden. Dit heeft er vooral mee te maken dat je lichaam de spieren anders weer afbreekt.

De cijfers in de berekening voor het BMR van mannen zijn anders dan bij vrouwen. Zo is er ook een specifieke formule opgesteld die gebruikt wordt voor mannen. De formule voor mannen is 66,4730 + (13,7516 x gewicht in kg) + (5,0033 x lichaamslengte in cm) – (6,7550 x leeftijd in jaren}.

BMR berekenen en afvallen

Op het moment dat je af wilt vallen, is het berekenen van het BMR een belangrijke stap in de goede richting. Dit komt omdat je minimaal deze hoeveelheid calorieën binnen moet krijgen. Door je BMR te weten, is het makkelijker om te weten hoeveel calorieën je binnen moet krijgen.

Afvallen gebeurt als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrand. Daardoor is het mogelijk om vet te verbranden in je lichaam. Calorieën zijn eigenlijk de brandstof voor je lichaam. Des te meer je eet, des te meer je lichaam kan verbranden. Als je lichaam geen calorieën meer heeft om te verbranden, gaat het verder met je lichaamsvet.

Lichaamsvet kan ook gebruikt worden als energie. Daarom wordt dit ook verbrand als je lichaam meer voedingsstoffen nodig heeft waar geen calorieën uit te halen zijn. Door je BMR te berekenen, is het mogelijk om te bepalen hoeveel voeding je nodig hebt om genoeg eten te krijgen en vet te verbranden. Als je niet wilt sporten om af te vallen, is dit een manier om gewicht te verliezen. Echter is voldoende beweging ook erg belangrijk.