Wat is je doelstelling?

Koolhydraten

Hoewel er veel verschillende meningen zijn over koolhydraten, moet je er wel voor zorgen dat je ze met mate eet. Een koolhydraatrijk voedingsschema kan een hoge bloedsuikerspiegel en ongewenste gewichtstoename veroorzaken. Maar het is belangrijk dat je een juiste hoeveelheid gezonde koolhydraten eet om aan de voedingsbehoeften van je lichaam te voldoen en een ge-zond gewicht te behouden.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten – samen met eiwitten en vetten – die je li-chaam dagelijks nodig heeft. Er zijn drie belangrijke soorten koolhydraten: zetmeel, vezels en suikers. Zetmeel wordt ook wel complexe koolhydraten genoemd. Ze zitten in granen, peul-vruchten en zetmeelrijke groenten zoals aardappelen en maïs. Suikers staan bekend als enkel-voudige koolhydraten. Er zitten natuurlijke suikers in groenten, fruit, melk en honing. Toege-voegde suikers zitten in bewerkte voedingsmiddelen, siropen, suikerhoudende dranken en snoepgoed.

koolhydraten

Waarom heb je koolhydraten nodig?

Eiwitten zullen niet op magische wijze je vetweefsel laten wegsmelten. Ze hebben echter wel een truc achter de hand. Ze verlengen het gevoel van verzadigd zijn zo lang mogelijk. Op deze manier is de kans kleiner dat je oncontroleerbare hunkeringen krijgt die je gezonde dieet kunnen verpesten.

Wat zijn enkele gezonde bronnen van koolhydraten?

Om het beste uit koolhydraten te halen, moet je koolhydraten kiezen die vol zitten met voe-dingsstoffen. Het RIVM raadt aan om minstens de helft van je koolhydraten uit volle granen te halen.

Gezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen (met 12 gram koolhydraten of meer per portie) zijn onder andere:
Volkoren granen: quinoa, amarant, gerst, zilvervliesrijst, havermout, volkorenpasta en volkoren ontbijtgranen
Fruit: bessen, citrusvruchten, meloenen, appels, peren, bananen en kiwi’s
Zetmeelrijke groenten: zoete aardappelen, yams, maïs, erwten en wortelen
Peulvruchten: linzen, zwarte bonen, marinebonen, kikkererwten en sojabonen
Melkproducten: magere melk, gewone yoghurt en sojayoghurt

Gezonde voedingsmiddelen met minder koolhydraten (minder dan 10 gram per portie) zijn on-der andere

Niet-zetmeelrijke groenten: bladgroenten, spinazie, kool, asperges, tomaten, broccoli, bloem-kool, sperziebonen, komkommers, paprika’s, courgettes en champignons
Noten en zaden: pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen, cashewnoten, walnoten, pinda’s en pistachenoten.

Hoeveel gram koolhydraten heb je nodig?

Het RIVM suggereert dat de meeste volwassenen 45 tot 65 procent van hun calorieën uit kool-hydraten halen. Aangezien koolhydraten vier calorieën per gram bevatten, zou je dagelijks 225 tot 325 gram koolhydraten moeten consumeren als je een dieet volgt van 2000 calorieën.
Je moet minstens de aanbevolen hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgen, namelijk 130 gram voor volwassenen, 175 gram voor zwangere vrouwen en 210 gram voor vrouwen die borst-voeding geven.

Wat als ik diabetes heb?

Als je diabetes hebt, moet je een arts of diëtist raadplegen die je kan helpen bij het plannen van maaltijden om je bloedsuiker onder controle te houden. Hoewel je dagelijkse behoefte aan kool-hydraten hetzelfde is als die van iemand zonder diabetes, is het belangrijk om te voorkomen dat je teveel koolhydraten in één keer eet. Het RIVM stelt voor dat je je inname beperkt tot onge-veer 45 tot 60 gram koolhydraten bij elke maaltijd.

Je moet toegevoegde suiker, verwerkte voedingsmiddelen, geraffineerde granen (zoals wit brood), frisdrank, andere suikerhoudende dranken en snoep zo veel mogelijk vermijden. Om je te helpen er op je best uit te zien en je goed te voelen, moet je gezonde koolhydraten kiezen die rijk zijn aan voedingsstoffen.

persoonlijk voedingsschema

Voedingsschema samenstellen

Een 100% persoonlijk voedingsschema samenstellen? Dat kan! Wij kunnen je voedingsschema binnen 30 minuten leveren. Dag en nacht, 365 dagen per jaar.

Dit voedingsschema bestaat uit 5 á 6 maaltijden per dag, verdeeld over kleine en wat grotere maaltijden. Absoluut géén crash dieet!

Geen abonnement, je betaald eenmalig slechts €14,95 euro voor het voedingsschema. Je voedingsschema bestaat uit 7 pagina’s met het op maat gemaakte schema en staat bomvol met tips & tricks.