Wat is je doelstelling?

Koolhydraten

Je zult de voedingsterm vast wel eens gehoord hebben. Het staat immers altijd vermeld op de verpakkingen van voedingsmiddelen, maar wat zijn nou eigenlijk koolhydraten? Wat kunnen wij en ons lichaam ermee? En is de hoeveelheid koolhydraten die wij in ons lichaam binnenkrijgen belangrijk? Deze en nog veel meer vragen gaan wij beantwoorden in deze blog. Na het lezen zul je volledig op de hoogte zijn van deze belangrijke voedingsstof en waarom je lichaam dit nodig heeft!

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten – samen met eiwitten en vetten – die je lichaam dagelijks nodig heeft. Er zijn drie belangrijke soorten koolhydraten, namelijk: suiker, vezels en zetmeel. Dit zijn natuurlijk stoffen die we dagelijks innemen, bewust of onbewust. 

Samen met eiwitten en vetten zijn koolhydraten cruciaal voor je lichaam, hier haalt het namelijk energie uit. Sommige koolhydraten hebben weer een andere functie. Zo geven sacharose en fructose een zoete smaak aan voeding, deze staan op verpakkingen vaak vermeld als ‘toegevoegde suikers’. Natuurlijke suikers kun je terugvinden in onder andere groenten, fruit, melk en honing. De koolhydraten die vezels bevatten, worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. Je vindt ze terug in granen, peulvruchten, aardappelen en maïs.

Waarom heeft het lichaam koolhydraten nodig?

In de voedingsmiddelen van vandaag vinden we zowel verteerbare als niet-verteerbare koolhydraten. Uit de verteerbare koolhydraten haalt ons lichaam energie. Vezels zijn niet-verteerbare koolhydraten. Het lichaam haalt hier dus geen energie uit. Ze zijn echter ontzettend belangrijk voor de werking van de darmen. Ons hele lichaam profiteert dus van de inname van koolhydraten.

Wanneer de voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten worden ingenomen, zorgen enzymen in je speeksel en je dunne darm ervoor dat koolhydraten worden afgebroken tot zogeheten monosachariden. De darmcellen nemen deze monosachariden op en worden via de bloedbaan door het hele lichaam vervoerd.

Verschillende soorten koolhydraten

Wat zijn gezonde bronnen van koolhydraten?

Om je lichaam optimaal te kunnen voorzien van gezonde koolhydraten, dien je zoveel mogelijk gezonde voedingsmiddelen in te nemen met zo min mogelijk toegevoegde suikers. Deze worden namelijk slecht of zelfs helemaal niet opgenomen door je lichaam. We spreken van een koolhydraatrijk voedingsmiddel zodra het minimaal 12 gram koolhydraten per portie bevat. Hieronder geven we een kleine lijst met enkele gezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen:

  • Volkoren granen: havermout, zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkoren ontbijtgranen, gerst, amarant en quinoa;
  • Fruit: hppels, peren, bananen, kiwi’s (lees hier waarom ze zo gezond zijn), bessen, citrusvruchten en meloenen;
  • Zetmeelrijke groenten: zoete aardappelen, maïs en wortels;
  • Peulvruchten: erwten, sojabonen, linzen, zwarte bonen en marinebonen;
  • Melkproducten: magere melk, gewone yoghurt en sojayoghurt.

Hieronder een lijst met gezonde voedingsmiddelen die niet koolhydraatrijk zijn, ze bevatten minder dan 10 gram koolhydraten per portie:

  • Niet-zetmeelrijke groenten: bladgroenten, spinazie, kool, asperges, tomaten, broccoli, bloemkool, sperziebonen, komkommers, paprika’s, courgettes en champignons;
  • Noten & zaden: zonnebloempitten, cashewnoten, walnoten, pinda’s, pompoenpitten, amandelen en pistachenoten.

Hoeveel gram koolhydraten heb je nodig?

Het Voedingscentrum Nederland geeft ons voorlichting en advies over voedsel en voeding. Om aan onze dagelijkse hoeveelheid koolhydraten te voldoen, dienen we 40% tot 70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten te halen. Bij een dagelijkse inname van 2.000 calorieën betekent dit dat we ongeveer 200-350 gram koolhydraten moeten eten.

Het Nederlandse gemiddelde ligt met ongeveer op 240 gram koolhydraten per dag mooi op het gemiddelde. Dit komt omdat we in Nederland gewend zijn om koolhydraatrijke voedingsmiddelen bij het ontbijt, lunch en diner te nemen. Denk bijvoorbeeld aan volkoren brood bij het ontbijt en pasta of aardappelen bij het avondeten.

Koolhydraten en overgewicht

Ondanks dat de meeste koolhydraten gezond zijn om in te nemen, moet je toch oppassen dat je er niet tevéél van eet. Het eten van veel koolhydraten kan namelijk leiden tot overgewicht. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meest effectieve manier van afvallen het verminderen van koolhydraten is. Een koolhydraatarm dieet wordt namelijk gecompenseerd met eiwitten, deze staan erom bekend dat ze voor langere tijd een verzadigd gevoel geven. Je eetlust wordt dus minder en dus houd je het langer vol. Meer weten over eiwitten? Lees dan hier onze uitgebreide blog over eiwitten.

Koolhydraten en diabetes?

Wanneer je diabetes hebt, is het aan te raden om een diëtist of huisarts in de arm te nemen, die je advies geeft over de aan te raden hoeveelheid koolhydraten per dag. Het type diabetes en de mate van ervaring verschilt per persoon. Over het algemeen is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid koolhydraten hetzelfde als iemand zonder diabetes, belangrijk is wel dat er niet teveel koolhydraten in één keer worden gegeten.

Als je leidt aan diabetes is het ook sterk aan te raden om zoveel mogelijk gezonde koolhydraten te kiezen in de vorm van volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groenten en fruit. Probeer de ongezonde koolhydraten met toegevoegde suikers zoals snoep, frisdrank, witte rijst en wit brood zoveel mogelijk te vermijden.

Hopelijk heb je wat kunnen leren over de wereld van voedingsmiddelen en koolhydraten. Wil je meer weten of aan de slag gaan met een voedingsschema? Kijk dan eens naar deze interessante pagina over een koolhydraatarm voedingsschema.

persoonlijk voedingsschema

Voedingsschema samenstellen

Een 100% persoonlijk voedingsschema samenstellen? Dat kan! Wij kunnen je voedingsschema binnen 30 minuten leveren. Dag en nacht, 365 dagen per jaar.

Dit voedingsschema bestaat uit 5 á 6 maaltijden per dag, verdeeld over kleine en wat grotere maaltijden. Absoluut géén crash dieet!

Geen abonnement, je betaald eenmalig slechts €14,95 euro voor het voedingsschema. Je voedingsschema bestaat uit 7 pagina’s met het op maat gemaakte schema en staat bomvol met tips & tricks.