Wat is je doelstelling?

Kan ik mijn ideale gewicht berekenen?

Veel mensen vinden het lastig om te weten welk gewicht gezond voor ze is. Om te weten welk gewicht gezond is of het beste naartoe gestreven kan worden, wordt ook wel het ideale gewicht genoemd. Als je af wilt vallen of aan wilt komen, is het ideale gewicht een handige manier om een doel te hebben om naartoe te werken.

Wat is mijn ideale gewicht?

Als je op een makkelijke manier wilt weten wat je ideale gewicht is, is het mogelijk om dit te berekenen met je BMI en je middelomtrek. Het BMI is één van de makkelijkste manieren om te bepalen of je een gezond gewicht hebt of niet. Dit komt omdat het BMI je lengte neemt en hierbij kijkt of je een gezond gewicht hebt.

Het BMI is een makkelijke manier om te berekenen of je een ideaal gewicht hebt. Echter is het BMI niet voor iedereen geschikt. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of krachtsporter bent, is het BMI namelijk niet geschikt om te gebruiken. Daarom kan het handig zijn om niet alleen naar het BMI te kijken.

Om zeker te weten dat je geen verkeerd gewicht gebruikt, is het handig om ook een andere meting te gebruiken naast je BMI. Dit zorgt er namelijk voor dat het mogelijk is om een beter beeld te hebben van je ideale gewicht. Een andere manier die vaak in combinatie met BMI wordt gebruikt, is een buikomtrek. Je buikomtrek kun je makkelijk meten met een meetlint.

Nauwkeurig je vet meten

Een manier om op een nauwkeurige manier je gewicht te meten, is door je vet te meten. Door je vet nauwkeurig te meten, is het mogelijk om een specifiek beeld te hebben van je ideale gewicht. Een gezond vetpercentage is erg ruim te nemen. Als man is het handig om tussen de 7% en 25% lichaamsvet te zitten. Voor vrouwen is het gezond om tussen 21% en 36% te zitten.

Ideale gewicht berekenen

Het is ook mogelijk om te berekenen wat je ideale gewicht is. Eén van de beste manieren om dit te doen, is door de Creff formule. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd en lichaamsbouw. Naast de lengte zorgen deze ervoor dat de meting een stuk preciezer gedaan kan worden.

Bij het berekenen van je ideale gewicht zijn er drie lichaamsbouwen waar je tussen moet kiezen. Zo heb je het lichaamstype normaal. Hierbij is de formule ((lengte in cm – 100) + (leeftijd in jaren / 10)) x 0,9. Bij een lichaamstype breed is de formule ((lengte in cm – 100) + (leeftijd in jaren / 10)) x 0,9 x 1,1. Bij een lichaamstype slank is de formule ((lengte in cm – 100) + (leeftijd in jaren / 10)) x 0,9 x 1,1.

Bereik en behoud je ideale gewicht

Op het moment dat je weet wat je ideale gewicht is, kan het handig zijn om deze te bereiken en behouden. Dit kan best lastig zijn om te doen. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk om te weten hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Als je af moet vallen om je ideale gewicht te bereiken, is het nodig om te letten op je calorieën. Dit komt doordat je minder calorieën binnen moet krijgen dan je nodig hebt. Dit zorgt er namelijk voor dat het mogelijk is om lichaamsvet te verbranden. Je lichaam heeft calorieën nodig om energie te krijgen. Als je lichaam niet voldoende energie van voeding binnenkrijgt, is vet vaak de brandstof die veel gebruikt wordt door je lichaam.

Naast kijken naar de voeding, is het echter ook belangrijk om voldoende te bewegen. Als je dit niet doet, is de kans namelijk aanwezig dat je ook af zult vallen in spieren. Hierdoor val je sneller af, maar dit is geen gezonde manier om af te vallen. Ook moet je hiervoor niet te weinig calorieën eten. Het is niet verstandig om veel meer van 10% minder calorieën te eten dan je nodig hebt.

Op het moment dat je aan moet komen om je ideale gewicht te bereiken, is het mogelijk om dit te doen door meer calorieën te eten dan je nodig hebt. De beste manier om dit te doen is door veel eiwitten te eten en te sporten. Hierdoor zul je aankomen in spieren en niet zoveel in vet. Als je niet gaat sporten en aan wilt komen, zul je vooral aankomen in vet. 

Wil je in korte tijd nog wat gewicht verliezen, voordat je jouw ideale gewicht behoudt? Lees dan snel verder.