Wat is je doelstelling?

Motivatie vinden om te sporten en deze behouden

De één kan niet wachten om naar te sportschool te gaan, terwijl de ander een work out zo lang mogelijk uitstelt. We weten allemaal dat sporten goed is voor je fysieke en mentale gezondheid, dus het is belangrijk om regelmatig te bewegen. Maar hoe vind en behoud je motivatie om te sporten? Wij zetten de belangrijkste manieren op een rijtje.

Redenen om motivatie voor sport te hebben

Ja, sporten is goed voor je gezondheid. Maar hoe zit dat dan precies? Laten we bij het belangrijkste beginnen. Sporten is bijvoorbeeld goed voor je hart. Je hart is een spier. Door te sporten train je je hartspier als het ware en wordt deze sterker. Je hart zal meer zuurstof naar de cellen van je lichaam pompen, wat goed is voor de vitaliteit van de rest van je lichaam. Je bloed zal minder klonteren, wat de kans op een hartkwaal vermindert. Ook stimuleer je de verteringsprocessen in je lichaam wanneer je sport motivatie hebt. Daarnaast helpt voldoende beweging om je cholesterol- en bloedsuikergehalte op peil te houden, wat de kans op hart- en vaatziektes of diabetes vermindert.

Behalve dat sporten je helpt om je lichaam in shape te houden, is het ook belangrijk voor je mentale gezondheid. Door te sporten kun je sneller je hoofd leeg maken. Het helpt je om dingen in het juiste perspectief te zien en het zorgt voor ruimte om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Ook op je werk kun je hiervan profiteren, want het bevordert je productiviteit. Droom je bijvoorbeeld van een promotie, dan kan een work out je net dat steuntje in de rug geven om maximaal te presteren.

motivatie

Motivatie voor sporten vergroten

Nu je dit weet, heb je genoeg redenen om aan de slag te gaan met sporten. Maar, de stap naar de sportschool is dan nog steeds redelijk groot. Er zijn bepaalde manieren om sporten leuker te maken en de stap om van de bank af te komen te vereenvoudigen.

Plan je work outs in

Routine is belangrijk om gewoontes te ontwikkelen. Dit geldt ook voor sporten. Kies daarom een moment waarop je vrijwel altijd tijd hebt en reserveer dit tijdstip in je agenda. Heb je bijvoorbeeld op dinsdagavond vrijwel nooit iets gepland? Maak er dan je sportmoment van. Zodra je een paar keer bent gaan sporten, zul je al gauw op de automatische piloot je sporttas pakken en aan je work out beginnen. Wil je een volledige omslag maken naar een gezonde levensstijl, dan is het ook belangrijk om in je voedingsschema een bepaalde routine aan te brengen.

Luister je favoriete muziek

Net als voor een feestje moet je voor sport motivatie in de juiste sfeer komen. Muziek kan daarbij helpen. Neem bijvoorbeeld een uurtje de tijd om wat leuke nummers uit te kiezen die jou motiveren. Up tempo liedjes zijn vaak de beste mood boosters, maar het hangt helemaal af van jouw smaak.

Zorg voor comfortabele sportkleding

Goede sportkleding is essentieel voor sport motivatie. Wanneer je namelijk geen sportkleding hebt of deze zit niet lekker, heb je minder of zelfs geen motivatie om te sporten. Telkens wanneer je aan je work out wilt beginnen, stoor je je eraan en geef je sneller op. Als je een goede sport outfit wilt, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten, bijvoorbeeld dat de kleding goed ventileert en zweet afvoert. Investeer ook in een paar fijn zittende schoenen. Heb je schoenen met een goede vering, dan kun je met gemak kilometers hardlopen.

Stel doelen

Ben je competitief en ambitieus? Dan is doelen stellen een goede manier om motivatie voor sporten te krijgen. Dit kan in verschillende vormen: misschien wil je een bepaald streefgewicht behalen, wil je een bepaalde afstand kunnen afleggen of een specifiek aantal push ups kunnen doen. Begin in dat geval met kleine doelen en stel deze bij zodra je het vorige doel hebt behaald.

Ga samen sporten

Door samen te sporten kun je elkaar motiveren. Je voelt dan ook eerder de morele verplichting als je weet dat je een partner hebt waarmee je je work out doet. Als je een echte team player bent, kun je ook overwegen om een teamsport te gaan doen. In dat geval maak je meteen nieuwe vrienden, motiveer je elkaar om het beste resultaat te behalen en ontwikkel je een ritme door wekelijkse trainingen en wedstrijden.

Samen sporten

Fitness motivatie vergroten met Voedingschema

Als je eenmaal de sport motivatie hebt gevonden en je regelmatig een work out doet, is het ook belangrijk om te gaan werken aan je eetpatroon. Gezonde voeding en beweging hebben een versterkend effect op elkaar. Wanneer je met beide bezig bent, zul je merken dat je letterlijk en figuurlijk beter in je vel zit. Wij van Voedingschema helpen je graag om een voedingsschema samen te stellen dat bij jouw smaak en wensen past. Neem contact met ons op of vraag je voedingsschema direct aan!

voedingsschema