Wat is je doelstelling?

Eiwitten

Eén van de belangrijkste voedingsstoffen voor je lichaam zijn zonder twijfel de eiwitten. Wanneer je op onderzoek gaat naar voedingsschema’s, staan eiwitten vaak centraal. Eiwitten worden als bouwsteen gezien voor je spieren, maar zijn bijvoorbeeld ook erg belangrijk voor je haargroei. Het is zowel een voedingsstof als een bouwstof. In deze blog leer je over de voordelen van eiwitten en een aantal redenen waarom eiwitten onmisbaar zijn binnen jouw voedingsschema!

Wat zijn eiwitten

Eiwitten zijn net zoals koolhydraten en vetten een voedingsstof. Het levert onder andere energie, calorieën en aminozuren op. Onder sporters staan eiwitten ook wel bekend onder de naam proteïne. We kunnen eiwitten onderscheiden in dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten vind je, zoals de naam al aangeeft, in dierlijke producten terug. Denk hierbij aan vlees, vis, kaas, melk en eieren. In natuurlijke producten zoals brood, peulvruchten, zaden en noten zitten plantaardige eiwitten.

In eiwitten zitten aminozuren die het lichaam nodig heeft. Aminozuren zijn nodig voor de opbouw van cellen en verschillende regelprocessen in het lichaam. Vaak eten sporters die op gewicht willen blijven of aan willen komen extra hoeveelheden eiwitten, meestal in de vorm van eiwitshakes. Dit is mogelijk omdat eiwit goed verzadigd.

Hieronder geven wij een aantal redenen waarom jij eiwitten in je voedingsschema dient mee te nemen!

Eiwitten zorgen voor een laag bloedsuikergehalte

Eiwitten vereisen een kleinere hoeveelheid insuline om te worden gemetaboliseerd dan koolhydraten. Wanneer je vaak koolhydraat- of suikerrijke voedingsmiddelen eet, kun je dit het beste vervangen met magere eiwitten om ervoor te zorgen dat je bloedsuikergehalte daalt. 

Zeker wanneer je leidt aan suikerziekte is dit een goede oplossing om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Door ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel laag blijft, bescherm je jezelf tegen Type II Diabetes. Eiwitten zullen je dus beter beschermen tegen de hoge productie van insuline en daarmee ook diabetes.

Eiwitten

Eiwitten verbeteren de spiermassa

Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor spieren, ze maken deel uit van de samenstelling ervan. Naarmate je meer eiwitten binnenkrijgt, zal je spiermassa verbeteren. Een verbeterde spiermassa zorgt niet alleen voor dat je sterker wordt, het versterkt ook je belangrijke weefsels zoals ligamenten en pezen. Dit helpt bij het voorkomen van vervelende blessures.

Het is sterk aan te raden om na een intensieve fysieke training een eiwitrijke maaltijd te nuttigen. Door de inspanning raken de spieren ‘beschadigd’ en hebben de beste ondersteuning nodig om te herstellen en weer aan te sterken voor de volgende fysieke training. Eiwitten zullen de beschadigde weefsels herstellen en effectief de spierpijn doen verminderen.

De meeste sporters nemen eiwitvoeding na een intensieve training in de vorm van een eiwitshake. Het wordt gekocht in poedervorm en bevat meestal een toegevoegd smaakje zoals vanille, banaan of chocolade. De poeder kan naar voorkeur gemengd worden met water of melk. Meer weten? Lees dan onze blog over eiwitshakes!

voordelen eiwitten

Eiwitten helpen bij gewichtsverlies

Ondanks dat eiwitten vaak worden gezien als middel om aan te komen in spiermassa, kunnen eiwitten ook gelden als een manier om gewicht te verliezen. Juist omdat eiwitten snel een verzadigd gevoel geven, ben je minder snel geneigd om te gaan snacken of tussendoortjes te pakken. Zo wordt de kans kleiner dat je je gezonde voedingsschema dwars gaat zitten.

Eiwitten zorgen voor een beter humeur

Iedereen weet dat je van sporten meer energie krijgt en je je lekkerder voelt op zowel fysiek als mentaal gebied. Door je voedingsschema te verrijken met een overschot aan eiwitten, krijg je een boost van positieve energie.

Soms denk je natuurlijk dat je gelukkig wordt van snoep, fastfood en ijs. En dat is ook zo, alleen is dit maar voor korte duur. Zodra je die hamburger of chocoladereep op hebt, zal er doorgaans een ‘sugar rush’ plaatsvinden. Je hebt dan voor korte duur veel energie en bent daardoor drukker dan normaal. Zodra dit moment voorbij is, word je direct moe en is het zelfs mogelijk dat je angstige gevoelens ervaart. Gelukkig kun je dit compenseren met eiwitten. De aminozuren, die eiwitten bevatten, zorgen ervoor dat de hormonen weer in balans worden gebracht. Hierdoor is de kans klein dat je last krijgt van stemmingswisselingen of depressieve gevoelens.

Hopelijk ben je wijzer geworden in de wereld van eiwitten. Wil je meer weten over belangrijke voedingsstoffen? Lees dan onze blog over koolhydraten, of onze blog over vetten.

persoonlijk voedingsschema

Voedingsschema samenstellen

Een 100% persoonlijk voedingsschema samenstellen? Dat kan! Wij kunnen je voedingsschema binnen 30 minuten leveren. Dag en nacht, 365 dagen per jaar.

Dit voedingsschema bestaat uit 5 á 6 maaltijden per dag, verdeeld over kleine en wat grotere maaltijden. Absoluut géén crash dieet!

Geen abonnement, je betaald eenmalig slechts €14,95 euro voor het voedingsschema. Je voedingsschema bestaat uit 7 pagina’s met het op maat gemaakte schema en staat bomvol met tips & tricks.