Wat is je doelstelling?

Hoeveel eiwitten kan je lichaam maximaal opnemen?

Wanneer je veel aan krachttraining doet of wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, dan zul je meer eiwitten tot je moeten nemen dan gemiddeld. Eiwitten vallen onder de grote voedingsstoffen die in onze voeding zit. Lees in deze blog meer over de macronutriënten. Hoeveel eiwitten kan je echter opnemen? Op deze vraag en meer zal dit artikel dieper ingaan.

Hoe verloopt de eiwitopname in het lichaam?

Eiwitten die we consumeren worden in de maag en dunne darm afgebroken tot kleinere peptiden en aminozuren. De afgebroken peptiden en aminozuren worden vervolgens opgenomen in de bloedbaan via de darmwand en getransporteerd naar verschillende organen en weefsels die ze nodig hebben zoals spieren, organen, huid en haar. Eenmaal aangekomen bij de cellen worden de aminozuren gebruikt om nieuwe eiwitten te synthetiseren die nodig zijn voor de groei, het onderhoud en de reparatie van weefsels in het lichaam.

Hoeveel eiwitten kan je lichaam opnemen per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten is ongeveer 1.6 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dit betekent dat iemand die bijvoorbeeld 75 kilogram weegt, dagelijks ongeveer 120 gram eiwitten zou moeten consumeren. Het lichaam kan maximaal 2.2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht opnemen. Dit betekent dat iemand met een gewicht van 75 kilogram maximaal 165 gram eiwitten per dag kan opnemen. Wanneer men meer eiwitten consumeert dan deze maximale hoeveelheid, zal het lichaam deze omzetten in vet, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Hoeveel eiwitten kan je lichaam opnemen per maaltijd?

Deze 2.2 per kilogram lichaamsgewicht geldt per dag en moet over de maaltijden uitgespreid worden. De ideale situatie zou zijn drie á vier maaltijden per dag, waarin circa 0.25 á 0.4 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht genuttigd zou worden. Pakken we de persoon van 75 kilogram er weer bij, dan zou dit ongeveer tussen de 18.75 en 30 gram eiwitten in een maaltijd zijn. De 25-gram of 30-gram theorie wordt hiermee dus ontkracht, omdat er gewoon rekening mee gehouden moet worden dat de opbouw van eiwitten hoger moet liggen dan de afbraak om effect te hebben. Waar deze grens ligt, is per persoon anders.

hoeveel eiwitten kan je lichaam opnemen

Hoeveel eiwitten kan je lichaam opnemen per uur?

Hoeveel eiwitten kan je dan per uur opnemen? Om dit te kunnen begrijpen, moet je weten dat het hele proces van eiwitten verteren en omzetten naar bouwstoffen voor de organen en weefsels in je lichaam zeker 5 á 6 uur duurt. Voor de vertering van de maaltijden is het wel beter de maaltijden te spreiden over de dag met pauzes van circa 3 uur tussen iedere maaltijd. Wat betekent dit dan voor de eiwitopname per uur? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat iedere persoon anders is en zo ook de snelheid van de stofwisseling per persoon. Bovendien bepalen factoren als de hoeveelheid en kwaliteit van de eiwitten die worden geconsumeerd, de samenstelling van de maaltijd en de fysiologische behoeften van het lichaam op dat moment de eiwitopname.

Eiwitten en intermittent fasting

Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij men gedurende een bepaalde periode vast en gedurende een andere periode wel eet. Wanneer men het periodiek vasten combineert met een eiwitrijk dieet, kan dit verschillende voordelen hebben. Eiwitten kunnen helpen om de hongergevoelens tijdens het vasten te verminderen, omdat ze de spijsvertering vertragen en het gevoel van verzadiging verhogen. Dit kan het makkelijker maken om de vastenperiode te doorstaan zonder te veel honger te ervaren. Tijdens de eetperiode bij intermittent fasting is het dan wel belangrijk om voldoende eiwitten te consumeren om het lichaam weer van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Lees meer over periodiek vasten.

Wanneer eiwitten eten na het sporten?

De timing van eiwitinname na het sporten is een veelbesproken onderwerp in de sportvoedingswereld. Over het algemeen wordt aangenomen dat het consumeren van eiwitten na het sporten kan helpen om het spierherstel te verbeteren en spierafbraak te verminderen. Idealiter zou men binnen 30 minuten tot 2 uur na het sporten eiwitten moeten consumeren om de beste resultaten te behalen. Dit komt doordat het lichaam tijdens deze periode gevoeliger is voor eiwitten en de opname ervan dan beter is. Lees welke voedingsstoffen je naast eiwitten nog meer na het sporten tot je moet nemen.

Wat gebeurt er als je te veel eiwitten eet?

Hoewel het eten van grote hoeveelheden eiwit niet per se schadelijk is voor het lichaam, kan een overmatige inname van eiwit leiden tot onnodige vetopslag, wat kan leiden tot gewichtstoename. Bovendien kan het eten van te veel eiwit het risico op nieraandoeningen verhogen bij mensen met reeds bestaande nierproblemen.