Wat is je doelstelling?

Hoe kun je macro’s berekenen?

Veel mensen hebben wel eens gehoord van het berekenen van de macro’s die je binnenkrijgt. De meeste mensen denken dat dit veel te ingewikkeld is om dit te doen. Echter is het veel makkelijker dan je denkt. Door je macro’s te berekenen, is het ook makkelijker om gezond en voedzaam te eten.

Wat zijn macro’s?

Macro’s zijn de grote voedingsstoffen die er in het eten zitten. Over het algemeen worden de macro’s onderverdeeld in drie groepen. Dit zijn de koolhydraten, de eiwitten en de vetten. In sommige gevallen wordt alcohol ook als een aparte groep gezien. Het doel van de macro’s is om energie aan je lichaam te geven in de vorm van calorieën.

Het is ook specifiek te berekenen hoeveel calorieën elke macro oplevert. Zo levert een koolhydraat 4 calorieën op. Eiwitten leveren ook 4 calorieën. Vet levert 9 calorieën en alcohol levert 7 calorieën. Deze macro’s zijn vervolgens onder te verdelen in de calorieën die je nodig hebt op een dag.

Door voldoende van alle macro’s binnen te krijgen, is het mogelijk om goed te functioneren en je ook prettig te voelen. Het berekenen van de macro’s zorgt ervoor dat je meer weet over de voeding die je eet. Het berekenen van de macro’s die je nodig hebt, is echter niet altijd even makkelijk. Dit is namelijk afhankelijk van je leeftijd, je lengte, je gewicht en de hoeveelheid die je beweegt.

Keto macro’s berekenen

Voor elk dieet is het berekenen van de macro’s anders. Bij het ketogeen dieet is het berekenen van de macro’s echter een stuk makkelijker. Dit komt omdat je de koolhydraten zoveel mogelijk uit je dieet probeert te halen. Daarom kun je je calorieën het beste verdelen onder de eiwitten en de vetten.

Het is niet te voorkomen dat je koolhydraten binnenkrijgt. Dit komt omdat er overal wel wat koolhydraten in zitten. Gemiddeld kun je het beste kiezen voor tussen de 20 en de 30 koolhydraten per dag als je nog maar net begint. Als je al iets langer met een keto dieet bezig bent, is het mogelijk om deze waarden iets verder naar beneden te halen.

Voor de rest van de macro’s is het vooral afhankelijk van je eigen voorkeur. Over het algemeen is het beter om meer eiwitten dan vetten binnen te krijgen. Door meer eiwitten dan vetten binnen te krijgen, is het namelijk mogelijk om langer vol te zitten. Vetten geven namelijk niet echt het prettige gevoel van vol zitten.

Macro’s berekenen voor spieropbouw

Op het moment dat je spieren op wilt bouwen, is het belangrijk om de macro’s goed te berekenen. Dit komt omdat het door het berekenen van de macro’s mogelijk is om de ideale spieropbouw te krijgen. Voor het bouwen van spieren is het belangrijk om meer eiwitten dan koolhydraten en vetten binnen te krijgen. Dit komt omdat de eiwitten voor de opbouw van spieren zorgen.

Voor spieropbouw is het ideaal om voor 40% tot 50% eiwitten te gaan. Dit komt omdat je hierdoor voldoende bouwstoffen hebt voor je lichaam om spieren mee te maken. De rest van de macro’s kunnen verdeeld worden onder de rest van de macro’s. Dit kun je doen door bijvoorbeeld 35% koolhydraten en 15% vetten te kiezen.

Macro’s berekenen voor cutten

Op het moment dat je wilt cutten, is het berekenen van de macro’s ook belangrijk. Dit komt omdat het doel van cutten het verliezen van vet is zonder teveel spieren te verliezen. Het cutten doe je dan ook door minder calorieën binnen te krijgen dan je nodig hebt. Ondanks dat je minder calorieën binnenkrijgt, is het belangrijk om rekening te houden met de eiwitinname. Door meer eiwitten in te nemen, is het mogelijk om je spieren te blijven herstellen.

Ook kan het hierbij handig zijn om te minderen met de koolhydraten. Door hier minder van binnen te krijgen, is het voor je lichaam makkelijker om vet te verbranden in plaats van de koolhydraten. Het is echter niet nodig om alle koolhydraten uit je dieet te halen. Dit komt omdat je hierdoor geen energie hebt. Tijdens het cutten is het ook belangrijk om te blijven trainen. Door te blijven trainen, zorg je ervoor dat je spieren ook blijven bestaan.