Wat is je doelstelling?

Alles wat je moet weten over spieropbouwende voeding

Wanneer je een strakkere look voor je body wilt realiseren of wanneer je gespierder wilt worden, zul je je snel richten op krachttraining. Wist je echter dat je door op je voeding te letten ook meer spiermassa krijgt? Je kunt trainen tot je een ons weegt, maar zonder goede voeding voor spieropbouw zullen er geen spieren zichtbaar worden. De juiste voeding in combinatie met krachttraining leidt tot spieropbouw en minder vetmassa.

krachttraining

Wat is spieropbouw voeding?

Voeding is een belangrijke factor bij spieropbouw. Je hoeft hiervoor geen speciaal dieet te volgen, maar gezond voedsel tot je nemen is erg belangrijk. Spieren worden opgebouwd middels eiwitsynthese. Dit is een biochemisch proces dat werkt op voldoende vitamines en mineralen. Groenten en fruit zijn daarom van groot belang. Daarnaast moet je je spieren voorzien van extra energie en bouwstoffen, zodat de spiermassa opgebouwd kan worden. Hiervoor zijn eiwitten en koolhydraten belangrijk.

Welke voeding voor spieropbouw?

Het beste eten voor spiergroei is gezond eten. Eet je volgens de bekende Schijf van Vijf, dan zou je genoeg voedingstoffen binnen moeten krijgen die je lichaam nodig heeft. Als krachtsporter krijg je genoeg eiwitten binnen wanneer je je aan de Schijf van Vijf houdt. Wil je je richten op een snelle spiergroei, dan kun je wat meer eiwitten in je voeding toestaan. Eiwitten vind je veel in: eieren, noten, quinoa, melk, kwark, hüttenkäse, kikkererwten, kipfilet, chiazaad, tonijn, havermout, rundvlees, linzen en zalm. Plantaardige eiwitten zijn vaak het beste, omdat ze gezonder voor je zijn. Het is ook belangrijk om te weten hoeveel eiwitten je lichaam maximaal kan opnemen. We hebben de feiten op een rijtje gezet. 

voeding

Vallen voedingssupplementen onder spieropbouwende voeding?

Supplementen kunnen je helpen bij de spieropbouw, maar zijn nutteloos wanneer je geen goed voedingspatroon hebt. Er zijn echter drie voedingssupplementen die je een extra zetje kunnen geven. De bekende eiwitshakes helpen je om aan genoeg eiwitten te komen. Bijkomende voordelen zijn dat je eiwitshakes overal mee naartoe kunt nemen en dat er nauwelijks een stijging van vetten of suikers in je lichaam plaatsvindt. Een ander veelgebruikt supplement is creatine. Dit is een stof dat in je lichaam geproduceerd wordt en dat ervoor zorgt dat je meer water in je spieren kunt opslaan. Het water is weer nodig bij de eiwitsynthese. Een derde voedingssupplement dat helpt bij spieropbouw zijn aminozuren. Dit zijn kleinere delen van eiwitten. Aminozuren worden als supplement sneller opgenomen en zorgen ervoor dat spiermassa niet wordt afgebroken.

Tips om een snelle spiergroei te realiseren

Gezonde voeding is voor spieropbouw essentieel. Hieronder volgen zeven tips om met je voeding een snelle spiergroei te verwerkelijken:

  • Eet een gering calorieoverschot. Bij een calorietekort riskeer je namelijk dat spieren afgebroken worden.
  • Houd de eiwitten die je tot je neemt bij
  • Spreid je eiwitinname over de verschillende maaltijden van een dag
  • Eet voeding dat je spijsvertering stimuleert
  • Drink voldoende water. Wat water voor ons lichaam betekent, lees je hier.
  • Zorg voor gezonde vetten in je voeding
  • Eet koolhydraten met mate, maar genoeg om stevig te kunnen trainen

Gepersonaliseerd voedingsschema

Je kunt ook een voedingsschema op maat laten maken bij Voedingsschema.nl. Voor sporters is het vaak lastig om een voedingsschema te volgen, maar wanneer deze op maat gemaakt wordt zul je zien dat je een voedingsschema prima kunt koppelen aan bodybuilding en krachttraining. Bovendien geven onze voedingsexperts u handige tips om fit te worden en blijven.