Wat is je doelstelling?

Kan je met havermout afvallen?

Havermout wordt door veel mensen omschreven als een soort wonder ontbijt. Dit komt omdat het een voedzaam ontbijt is die erg lekker en voedzaam is. Havermout is een graan met relatief weinig calorieën. Hierdoor is het mogelijk om een goed vullend ontbijt te krijgen zonder te veel calorieën hiermee binnen te krijgen.

Hoe val je af?

Als je af wilt vallen, is het nodig om minder calorieën binnen te krijgen dan je lichaam eigenlijk nodig heeft om de dag door te komen. Bij mannen heb je over het algemeen 2500 kcal nodig om een gelijk gewicht te blijven. Als je af wilt vallen, kan het handig zijn om tussen de 2000 kcal en de 2300 kcal aan te houden. Voor vrouwen wordt aangeraden om op een dag zo’n 2000 kcal te eten. Om af te vallen, kun je dan het beste 1500 kcal tot 1800 kcal aanhouden.

Door minder calorieën binnen te krijgen dan je lichaam eigenlijk verbrand, neemt je lichaam de vetreserve die je opgebouwd hebt als voedingsstof. Op die manier krijgt je lichaam energie van je eigen lichaamsvet. Dit is de makkelijke manier om vet te verliezen en af te vallen.

Bij het afvallen is het vaak de bedoeling om af te vallen in vet. Om dit te doen, is het belangrijk om te weten wat je doet. Als je te weinig calorieën binnenkrijgt, is de kans aanwezig dat je lichaam ook je spieren gaat gebruiken als voedingsstof. Hierdoor is het bij de meeste mensen een goede keuze om 10% minder calorieën binnen te krijgen dan je nodig hebt. Als je meer dan 10% aanhoudt, is de kans groot dat je lichaam ook je spieren gaat gebruiken.

Afvallen met havermout

Havermout biedt de mogelijkheid om relatief weinig calorieën binnen te krijgen terwijl je wel veel voedingsstoffen binnen kunt krijgen. Zo zitten er in een kopje havermout al 5 gram vezels en 6 gram eiwitten. De vezels zijn erg belangrijk voor je darmen. Verder zorgt een grotere hoeveelheid vezels in voedings ervoor dat je langer vol zit. Als je af wilt vallen, kan dit erg prettig zijn.

Verder zijn de koolhydraten die je in havermout kunt vinden langzame koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die langer duren om te verteren door je lichaam. Hierdoor heeft je lichaam langer het idee dat het vol zit. Het voordeel van langzame koolhydraten is ook dat deze een stabiele energieopname bieden. Als je snelle koolhydraten zoals suiker eet, gaat je bloedsuikerspiegel in één keer ver omhoog. Dit kun je het beste voorkomen.

Havermout heeft ook verschillende vitaminen en mineralen. Er zijn vooral veel mineralen te vinden in havermout. Onder andere mineralen zoals calcium en magnesium zijn veel te vinden in havermout. Ook zitten hier veel sporenelementen in. Deze zorgen ervoor dat je weerstand versterkt wordt en de bloeddruk laag blijft.

Verschillende voeding om te combineren met havermout

Op het moment dat je havermout wilt eten, zijn er verschillende mogelijkheden waarop je dit kunt doen. De meeste mensen maken pap van havermout. Dit kun je doen door havermout te mengen met melk of water. Dit is een snelle en makkelijke manier om havermout te eten. Echter zijn er verschillende andere manieren waarop je havermout wilt eten.

Als je nog meer eiwitten binnen wilt krijgen bij het eten van havermout, is het mogelijk om havermout te combineren met kwark. Kwark is een vorm van zuivel die veel eiwitten te bieden heeft. Als je weinig calorieën binnen wilt krijgen, is havermout met magere kwark te eten. Op die manier heb je niet de onnodige calorieën van het vet dat je normaal in kwark hebt. Om dit lekkerder te maken, is het mogelijk om extra fruit in de havermout te doen.

Als je niet perse op zoek bent naar een manier om meer eiwit binnen te krijgen, is het ook mogelijk om voor yoghurt te gaan. Yoghurt heeft ook relatief veel eiwitten te bieden. Echter is dit wel minder dan kwark. Yoghurt met havermout biedt voor veel mensen de ideale basis voor een gezond ontbijt.

Elke dag havermout om af te vallen

Het is mogelijk om elke dag havermout te eten om af te vallen. Door elke dag havermout als ontbijt te eten, heb je na je ontbijt een stuk minder eetlust. Dit heeft ermee te maken dat havermout vol zit met langzame koolhydraten en vezels. Door hier gebruik van te maken, is het mogelijk om tussendoor minder te eten en gezondere keuzes te maken voor het eten.