Wat is je doelstelling?

Hoeveel eiwitshakes per dag is gezond?

Een eiwitshake is een voedingssupplement. Dit houdt in dat het een aanvulling is op je normale voeding. Dit geldt zeker wanneer je veel sport. De shakes zorgen ervoor dat het eiwitgehalte in je lichaam verhoogd wordt. Deze eiwitten zijn belangrijk voor de groei en het onderhoud van je spieren. In deze blog bespreken we hoeveel eiwitshakes per dag gezond is en hoe je de juiste hoeveelheid eiwit in je dieet kunt krijgen. Wil je meer weten over eiwitshakes en de voordelen van dit voedingssupplement? Lees het dan in deze blog.

Waarvoor dienen eiwitten in ons lichaam?

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen in ons lichaam. Ze zijn essentieel in de groei, de bouw en het herstel van je spieren en ze zijn van belang bij lichamelijke processen. Spieren zijn altijd in beweging en zullen deels afbreken en deels weer terug opgebouwd worden (spiereiwitsynthese). Om dit laatste proces te stimuleren, zijn krachttraining en het consumeren van eiwitten belangrijk.

eiwitshakes 

Hoeveel gram eiwitten heb je dagelijks nodig?

Hoeveel gram eiwitten jij nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Dit is onder meer afhankelijk van je leeftijd, geslacht, hoeveel je sport en beweegt en je gezondheidstoestand. Volgens het World Health Organization heeft een volwassen mens circa 0.8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Intensieve sporters hebben ongeveer 1.3 – 1.8 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Ben je nieuwsgierig naar wat jij precies aan eiwitten nodig hebt? Vraag dan een voedingsschema aan, waarbij een schema op maat voor je gemaakt wordt.

Hoeveel gram eiwitten haal je uit je voeding?

Wanneer je een normaal voedingspatroon hebt, dan haal je voldoende eiwitten uit je voeding. Eiwitten zitten bijvoorbeeld veel in vlees, vis, eieren, melkproducten, noten, peulvruchten en soja producten. Wil je verder lezen over spieropbouwende voeding? Lees dan ook deze blog. Ben je bijvoorbeeld vegetarisch, dan kan het zijn dat je niet genoeg eiwitten via je voeding binnenkrijgt. Eiwitshakes bieden dan een prima uitkomst.

Hoeveel gram eiwitten zitten in shakes?

Je dagelijkse eiwitinname kun je door middel van eiwitshakes verhogen. Dat is vooral handig wanneer je te weinig eiwitten via je voeding binnenkrijgt of wanneer je veel aan krachttraining doet. In een eiwitshakebeker van 250 gram zit 24.1 gram aan eiwitten. De hoeveelheid gram eiwitten verschilt ook nog eens per merk en per samenstelling van de shake. Lees dit altijd voor gebruik op de verpakking na. Hoeveel eiwitshakes per dag is dan gezond? Het is aan te raden om niet meer dan een eiwitshake per dag te nemen en bovendien niet iedere dag. Doe je veel aan krachttraining, dan kunnen twee á drie eiwitshakes per dag.

Wanneer kun je het beste een eiwitshake nemen?

Eiwitten worden in je lichaam niet opgeslagen en bewaard, waardoor het moment waarop je eiwitten tot je neemt van belang is. Verdeel de eiwitinname over de hele dag en dus niet alles in een maaltijd. Er is een minimum aan eiwitten nodig (20 gram) om de spiereiwitsynthese op te starten, maar er is ook een maximum (40 gram) aan verbonden. Je eetporties moeten dus tussen de 20 en 40 gram aan eiwitten bevatten. Een eiwitshake kun je daarom het beste als maaltijd inzetten of als een tussendoortje na een work-out. Wanneer je nog meer een eiwitshake kunt nemen, lees je hier

eiwitshakes

 

Zijn te veel eiwitshakes per dag voor je lichaam gevaarlijk?

Wanneer je lichaam iets te veel eiwitten binnenkrijgt, is dit geen probleem. Een overschot wordt veelal gewoon afgebroken en uit geplast. Krijg je echter voor een langere periode een overschot aan eiwitten binnen, dan kan dit wel nare gevolgen voor je hebben. Je kunt er humeurig van worden. Bovendien kunnen je nieren overbelast raken, omdat zij harder moeten werken om het overschot af te breken. Als laatste kunnen te veel eiwitten voor een langdurige tijd je juist dikker maken in plaats van je helpen afvallen.

Hoeveel eiwitshakes per dag om af te vallen heb je nodig?

Eiwitten vertragen de spijsvertering, waardoor je je sneller vol en voldaan voelt. Dit snellere gevoel van voldaanheid kan goed van dienst zijn bij het afvallen. Een aantal eiwitshakes per dag kunnen kortom helpen bij de wens om af te vallen. Het is echter verstandiger eerst de eiwitten uit je voedsel te halen. Lees hier alles over de voor- en nadelen van eiwitshakes