Wat is je doelstelling?

Calorie behoefte berekenen voor afvallen

Op het moment dat je af wilt vallen, is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid calorieën die je nodig hebt. Voeding is één van de belangrijkste punten om naar te kijken als het gaat om afvallen. Zonder de juiste voeding te hebben, is het afvallen namelijk niet mogelijk. Als het gaat om voeding, is het belangrijk om te kijken naar je calorie behoefte.

Calorieën zijn de energie die je lichaam uit bepaalde voedingsstoffen kan halen. Door calorieën bij te houden, is het mogelijk om uit te rekenen wat je nodig hebt op een dag. Bij het afvallen is het handig om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrand. Als je lichaam niet voldoende energie uit voeding kan krijgen, wordt vet in je lichaam verbrand. Om af te vallen, moet je daarom net niet voldoende uit je voeding kunnen halen.

Hoe kun je je calorie behoefte berekenen voor afvallen?

Om goed af te kunnen vallen, is het belangrijk om de behoefte aan calorieën per dag te berekenen. Op die manier is het mogelijk om te berekenen hoeveel calorieën je nodig hebt om goed te functioneren op een dag. De hoeveelheid calorieën die je op een dag nodig hebt, is afhankelijk van de hoeveelheid die je beweegt.

Om je te helpen bij het berekenen van je caloriebehoefte kan het handig zijn om te kijken naar je BMR. Dit is ook wel de hoeveelheid calorieën die je lichaam verbruikt als je niks doet. Dit is een goed punt om mee te beginnen. Het is vervolgens afhankelijk van de hoeveelheid die je beweegt belangrijk om je calorieën bij te houden.

Naast het bijhouden van je calorieën is het ook belangrijk om te kijken naar de voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens het afvallen. Hierbij is het vooral belangrijk om te kijken naar de macro’s. Sommige mensen kiezen ervoor om in een dieet een bepaalde voedingsstof helemaal weg te laten. In de meeste gevallen zijn dit koolhydraten of vetten. Echter is het nooit verstandig om een voedingsstof weg te laten.

Als je een dieet volgt waarin koolhydraten zoveel mogelijk vermeden worden, heb je minder energie. Koolhydraten zijn belangrijk voor je verteringssysteem, je hersenen en je rode bloedcellen. Ook bij vetten is dit het geval. Vetten kun je niet zomaar uit je dieet halen. Vetten zorgen voor de opname van bepaalde vitaminen zoals vitamine A, D en E. Ook zijn vetzuren bescherming en bouwstenen voor cellen.

Wat is mijn calorie behoefte?

Om af te kunnen vallen, is het belangrijk om te weten wat je persoonlijke calorie behoefte is. Dit verschilt namelijk per persoon. De caloriebehoefte die je hebt, is afhankelijk van je lengte, je gewicht en je leeftijd. Met deze gegevens is het mogelijk om je BMR uit te rekenen. Je BMR is de basis voor de calorieën die je verbrand. Lees er op deze blog alles over. Echter is dit niet alles wat je uit moet rekenen.

Ook is het belangrijk om uit te rekenen wat je op een dag doet. Zo is het handig om te weten of je zittend, staand of zwaar werk doet. Qua verbranding van calorieën zit hier een groot verschil in. Verder is het belangrijk om te weten of je sport of niet. Als je veel sport heb je meer calorieën nodig om energie van te krijgen. Dit heeft ook een grote invloed op de hoeveelheid calorieën die je binnen moet krijgen.

Verschil calorie behoefte vrouw en man

Bij het uitrekenen van de calorie behoeft, is er ook een groot verschil tussen vrouw en man. Dit heeft ermee te maken dat mannen meer spieren hebben. Spieren kosten meer energie om te onderhouden dan andere lichaamsweefsels. Aangezien mannen meer spieren hebben, hebben ze ook meer calorieën nodig om dit te onderhouden. Hierdoor is de calorie behoefte bij vrouwen lager dan bij mannen.

Als je uit wilt rekenen hoeveel calorieën er nodig zijn, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Het verschil tussen de aanbevolen hoeveelheden calorieën voor man en vrouw is ongeveer 600 calorieën. Het is voor vrouwen aanbevolen om dagelijks tussen de 1800 en 2200 calorieën binnen te krijgen als je matig actief bent. Bij mannen is dit tussen de 2400 en de 2800 calorieën. Echter is het niet altijd verstandig om dit aan te houden. Dit komt omdat de calorie behoefte per persoon verschilt.

Op het moment dat je af wilt vallen, is het nodig om minder calorieën binnen te krijgen dan je nodig hebt. Als je hebt berekend hoeveel calorieën je nodig hebt per dag, is het belangrijk om aan te houden dat je ongeveer 200 tot 400 calorieën minder moet eten om af te vallen. Ook is het mogelijk om een percentage aan te houden. Voor de meeste mensen kan er het beste gekozen worden voor 10% tot 20% minder calorieën op een dag. Lees hier meer over hoe je caloriebehoefte van een vrouw uitrekent. 

Ben je op zoek naar extra tips in een relatief korte periode af te vallen? Lees dan de blog “Kun je 15 kilo afvallen in 2 maanden?“.