Wat is je doelstelling?

Welke havermout is gezond?

Veel mensen zweren bij havermout als ontbijt. Dit komt omdat haver enorm voedzaam is en veel vitaminen en mineralen bevat. Het eten van havermout kan daarom ook verschillende voordelen voor je gezondheid hebben. Echter is het niet voor iedereen duidelijk welke havermout nou precies gezond is. Er zijn namelijk verschillende vormen van havermout waar je gebruik van kunt maken.

Waarom is havermout gezond?

Havermout wordt gezien als een gezond voedingsmiddel. Dit is ook het geval. Havermout heeft veel voedingsmiddelen te bieden die gezond zijn om te eten. Zo zijn er verschillende vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels uit havermout te halen.

Als je haver eet, eet je de hele korrel. Dit komt omdat tijdens het bewerken van de haverkorrel de korrel zelf intakt blijft. Op die manier krijg je ook alle vezels van de haver binnen. Als je dit als ontbijt eet, heb je een goede bodem voor de dag. De vele vezels in haver zorgen er namelijk voor dat je langer vol zit.

Hoe gezond haver is, is echter ook afhankelijk van de manier waarop je de haver bereidt. Dit heeft ermee te maken dat het een stuk gezonder is om haver te bereiden met melk of magere yoghurt dan als je hier veel suiker aan toevoegt. Ook plantaardige alternatieven voor melk en yoghurt kunnen goed werken voor havermout.

De vitaminen die in haver zitten, zijn vooral B-vitaminen. Deze zorgen ervoor dat je spijsvertering op de juiste manier werkt. Door voldoende B-vitaminen via havermout binnen te krijgen, is het mogelijk om je spijsvertering de rest van de dag goed te laten werken. Verder kunnen deze vezels ook het cholesterolgehalte in je bloed verlagen.

In haver zit ook relatief veel olie. Deze olie bestaat voor 80% uit onverzadigd vet. Dit vet zorgt voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Ook is haver één van de weinige granen die glutenvrij is. De eiwitten in haver zijn anders dan in andere granen. Hierdoor bevat haver helemaal geen gluten.

Verschillende vormen van gezonde havermout

Op het moment dat je havermout wilt eten, zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo zit je niet vast aan één manier om havermout te eten. De bereiding is zo makkelijk en zo moeilijk te maken als je zelf wilt.

Veel mensen maken graag havermoutpap van haver. Dit kan op vier verschillende manieren gedaan worden. Zo kan dit gekookt worden, in de magnetron verwarmd worden, in de oven gemaakt worden en overnight gemaakt worden. De meeste mensen kiezen ervoor om dit te koken. Dit komt omdat dit de makkelijkste manier is. Door water of melk met havermout en wat suiker te combineren kun je dit koken tot een pap. De magnetron werkt precies op dezelfde manier.

Havermout in de oven is echter anders. De basis is precies hetzelfde, maar hierbij wordt vaak een beetje bakpoeder toegevoegd. Vervolgens wordt de havermout voor een lange tijd in de oven gezet. Op die manier krijg je een dikkere luchtige pap. Deze manier duurt iets langer, maar je krijgt hier wel een unieke pap van.

De laatste optie zijn de overnight oats. Dit is havermoutpap die je een nacht in de koelkast laat staan. Hierna heeft de haver al het vocht opgenomen en is het een dikke pap. Overnight oats eet je koud in tegenstelling tot andere vormen van havermout.

Ook is het mogelijk om een handje havermout toe te voegen aan een smoothie. Hierdoor is het mogelijk om de smoothie wat dikker te maken en wat meer koolhydraten toe te voegen. Hierdoor is het ook niet nodig om de havermout eerst te koken of een langere tijd te laten staan.

Andere opties die je hebt, zijn haverpannenkoekjes en haverkoekjes. Als je gezonde pannenkoeken wilt bakken, kun je de bloem in de pannenkoeken vervangen voor havermout dat fijn is gemalen in een blender. Het bakken van de pannenkoeken kan zoals normaal. Koekjes van havermout zijn ook erg makkelijk te maken. Door een combinatie van havermout, een klein beetje speltmeel, kokosolie, bakpoeder, water en eventueel rozijnen te maken, is het mogelijk om hier koekjes van te maken.

Gezond ontbijt met havermout

Het is gemakkelijk om een gezond ontbijt met havermout te maken. Het is aan jezelf hoeveel calorieën je hiervoor wilt gebruiken. De basis van havermoutpap is meestal melk. Als je minder calorieën hieraan kwijt wilt, is het echter ook mogelijk om water te gebruiken.

De meeste mensen gebruiken suiker in hun havermout. Echter is dit niet nodig. Het is ook mogelijk om havermoutpap te maken zonder suiker. Op die manier is het mogelijk om de havermout minder calorierijk te maken. Dit kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar een optie voor weinig calorieën.

Als je meer proteïne met je havermout binnen wilt krijgen, is het voor veel mensen een goede optie om proteïne poeder toe te voegen aan de havermout. Dit kun je doen bij gekookte havermout, maar dit wordt meestal gedaan bij overnight oats. Bekijk hier verschillende gezonde (koolhydraatarme) ontbijtjes met havermout.