Wat is je doelstelling?

Wat doet water voor ons lichaam?

Het drinken van water is goed voor je gezondheid. Een volwassen persoon wordt aangeraden om ongeveer 1,5 liter water te drinken per dag. We horen natuurlijk veel verhalen rondom het drinken van water. Veelal wordt beweerd dat je niet te weinig of te veel water binnen mag krijgen op een dag. Daarbij is water in de volksmond ook echt een middel om af te vallen, of om je huid te verbeteren. In dit artikel zetten we voor jou op een rijtje wat de inname van water precies voor je lichaam kan betekenen.

Drinken van te veel water

Het wordt sterk afgeraden om meer dan 8 liter per dag te drinken, of om meer dan 1 liter per uur te drinken. Het grootste probleem hierbij is dat je nieren de hoeveelheid water niet aankunnen. Je nieren verwerken ongeveer 0,7 tot 1 liter werken per uur. Een grote hoeveel water is voor de nieren dus eigenlijk niet te doen. Dit kan als gevolg hebben dat je een tekort aan natrium in je bloed krijgt. Een tekort aan natrium kan dan weer leiden tot een watervergiftiging. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot acuut overlijden. Een overschot aan water kan ook zorgen voor vochtophoping in je hersenen.

Naast het feit dat een totale hoeveelheid van meer dan 8 liter slecht voor je is, wordt het ook afgeraden om een grote hoeveelheid aan water in één keer te drinken. Zoals eerder benoemd kunnen de nieren ongeveer 0,7 tot 1 liter per uur verwerken. Bij een te grote inname aan water zullen je nieren deze hoeveelheid dus niet aankunnen. Denk hierbij aan je water inname tijdens het sporten. Probeer tussen het sporten kleine beetjes te drinken om je nieren een gezonde hoeveelheid hydratatie te geven die het kan verwerken. Het is dus naast het feit dat het belangrijk is om door de dag niet te veel water drinkt, ook nog eens belangrijk dat je niet in één keer te veel water drinkt. Ook dit kunnen je nieren namelijk niet aan.

Drinken van te weinig water

Te veel water drinken heeft een slechte uitkomst maar het drinken van te weinig water is ook slecht voor je gezondheid. Een tekort aan hydratatie heeft als gevolg  dat je last krijgt van hoofdpijn, vermoeidheid, of concentratieproblemen. Daarbij kan te weinig water ook nog leiden tot duizeligheid. Wanneer je echt te maken krijgt met uitdroging dan kan dit leiden tot flauwvallen of lusteloosheid. Zorg dus dat je genoeg water drinkt door de dag heen.

Afvallen door middel van water

De grootste fabel is eigenlijk dat water ervoor zorgt dat je afvalt. Dit is niet waar. Water zorgt er niet voor dat je afvalt, maar water kan wel een rol spelen in het verliezen van lichaamsgewicht. Een algemeen bekend feit is dat water honger stillend kan werken. Het effect van het drinken van water is dat je minder honger hebt en dus ook logischerwijze minder de neiging hebt om te gaan eten. Daarbij bevat water geen calorieën. Het is dus wel een gezonde manier van drinken. Wat veel mensen onderschatten is de hoeveelheid calorieën die in frisdrank zit. Door de frisdrank in te ruilen voor water, zorg je ervoor dat je calorieën, die vaak over het hoofd worden gezien, weglaat. Vind je het wel lekker om iets met koolzuur te drinken, probeer dan spa rood. Lees in deze blog hoe gezond spa rood is.

Betere huid

Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat veel water nuttigen kan zorgen voor een goede huid. Dit is niet helemaal waar. Ongezonde voedingsstoffen in eten en drinken kunnen er voor sommige mensen voor zorgen dat ze een onzuivere huid krijgen. Dit is overigens niet bij iedereen het geval. Dit is voor veel mensen genetisch bepaald. Het weglaten van suikers of vetten kan er voor zorgen dat je een betere huid krijgt. In water zit natuurlijk geen vorm van vet of andere suikers. Mocht je bijvoorbeeld al genoeg water drinken en nog steeds een onzuivere huid ervaren, dan gaat meer water je huid niet helpen. Water is in dit verhaal dus ook geen wondermiddel voor een betere huid.