Wat is je doelstelling?

De voor- en nadelen van eiwitshakes

Eiwitshakes zijn de afgelopen jaren alsmaar populairder geworden in de wereld van sport en gezondheid. Het wordt gezien als de ideale manier van spieren opbouwen, gewichtsverlies te ondersteunen en algehele gezondheid te bevorderen. Eiwitshakes roepen echter ook vragen op en er zijn diverse perspectieven over de werkelijke voor- en nadelen van eiwitshakes. In deze blog duiken we dieper in de wereld van eiwitten en eiwitshakes.

Belang van eiwitten

Tegenwoordig lijken eiwitten onmisbaar te zijn als het aankomt op een gezonde levensstijl. Ongeacht je doel – afvallen, spieren opbouwen of energieniveau verhogen – spelen eiwitten een cruciale rol. Dit is niet voor niks. Eiwitten, die bestaan uit aminozuren, zijn namelijk de bouwstenen van ons lichaam. Deze aminozuren helpen bij het opbouwen van het lichaamsweefsel zoals huid, organen en spierweefsel. Daarnaast helpen eiwitten bij het verzadigingsgevoel aangezien ze langzamer verteerd worden. Dus wanneer je wilt afvallen, zijn eiwitten nuttig om overeten te voorkomen.

Het is inderdaad geen mythe dat eiwitten veel voordelen met zich meebrengen. Het is echter toch belangrijk om te weten hoeveel eiwitten je dagelijks hoort in te nemen. Daarna lees je in hoeverre eiwitshakes kunnen bijdragen in dit proces.

Hoeveel eiwitten per dag?

Hoeveel eiwitten iemand nodig heeft, is afhankelijk van een aantal individuele factoren zoals leeftijd, geslacht, trainingsniveau en algemene gezondheidstoestand. Ieder lichaam is natuurlijk anders: wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. In het algemeen geldt het volgende:

 • Niet-sporters: 0.8 gr eiwit per kg lichaamsgewicht
 • Regelmatige sporters: 1.2 gr eiwit per kg lichaamsgewicht
 • Zeer actieve sporters: 1.8 gr eiwit per kg lichaamsgewicht

Dit betekent dat een gemiddelde volwassenen, zonder enige dieetbeperkingen, genoegen kan nemen met een eiwitinname van 0.8 gr eiwit per kg lichaamsgewicht. Een persoon van 70 kg zou volgens deze richtlijnen 56 gr eiwitten per dag moeten consumeren. Het blijft natuurlijk cruciaal om naar het complete plaatje van je dieet te kijken en ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen uit andere bronnen binnenkrijgt. Net zoals eiwitten ontzettend belangrijk zijn, zijn ook koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen onmisbaar voor een optimale gezondheid. In deze blog lees je ook hoeveel je lichaam maximaal kan opnemen.

Het is inderdaad geen mythe dat eiwitten veel voordelen met zich meebrengen. Het is echter toch belangrijk om te weten hoeveel eiwitten je dagelijks hoort in te nemen. Daarna lees je in hoeverre eiwitshakes kunnen bijdragen in dit proces.

Voor- en nadelen eiwitshakes

Soms is het lastig om de aanbevolen hoeveel uit je dagelijkse maaltijden te halen. Om toch te kunnen voldoen aan de richtlijnen of de eigen gestelde doelen aan de hand van een voedingsschema, kiest men gemakkelijk voor eiwitshakes – geconcentreerde bronnen van eiwitten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en smaken. De meest voorkomende eiwitvorm is whey protein, maar ook plantaardige shakes (soja, erwten of rijst) worden veelal gebruikt.

Er ontstaan tegenwoordig echter steeds meer discussies omtrent het gebruik van eiwitshakes. Daarom hebben wij de belangrijkste voor- en nadelen van eiwitshakes op een rijtje gezet.

Voordelen eiwitshakes

Voordelen van eiwitshakes gebruiken zijn:

 • Gemak: eiwitshakes zijn een heel gemakkelijke bron van eiwitten. Je hoeft geen uitgebreide maaltijden voor te bereiden om toch aan je eiwitten te komen.
 • Spierherstel en spiergroei: eiwitshakes dragen bij aan het leveren van de benodigde bouwstenen om spierweefsels te repareren en spiergroei te bevorderen.
 • Aanvulling van eiwitinname: veel mensen hebben moeite om voldoende eiwitten uit alleen voeding te halen. Voornamelijk vegetariërs, veganisten of mensen met specifieke voedingsbeperkingen kunnen hiermee te maken hebben.
 • Specifieke doelen: whey eiwitten kunnen relatief snel worden opgenomen door het lichaam, terwijl caseïne eiwit langzamer wordt verwerkt.

Nadelen eiwitshakes

Er is echter ook een andere kant van de mediale. Nadelen van eiwitshakes op een rijtje:

 • Overmatige eiwitinname: uit onderzoek blijkt dat te veel eiwitten belastend kunnen zijn voor de nieren en lever. Ook kan een overmatige eiwitinname leiden tot een calorie overschot, wat juist weer zorgt voor gewichtstoename.
 • Toegevoegde suikers: hoewel je eiwitshakes neemt om gezonder te leven, bevatten ze vaak onnodige toegevoegde ingrediënten. Denk hierbij aan smaakstoffen en kleurstoffen, maar ook geraffineerde suikers.
 • Tekort aan andere voedingsstoffen: een van de voordelen van eiwitshakes is dat je er gemakkelijk een vullende maaltijd van kan maken, zonder al te veel producten. Dit leidt gelijk tot een nadeel van eiwitshakes. Het vervangen van volwaardige maaltijden door eiwitshakes kan leiden tot een tekort aan andere onmisbare voedingsstoffen.
 • Afhankelijkheid van supplementen: naast dat het ontzettend duur kan zijn, kunnen eiwitshakes ervoor zorgen dat je gezonde levensstijl uit balans raakt. Het is namelijk geen levenswijze die je de rest van je leven kunt aanhouden. Vraag jezelf af of de eiwitshakes het geld en de moeite waard zijn, of dat je het uit hele voedingsmiddelen kunt halen.

Tips bij het kiezen van eiwitshakes

Denk eraan: goedkoop is duurkoop. Zorg er altijd voor dat je de kwaliteit en samenstelling van een eiwitshake overweegt. Kies voor eiwitshakes met hoogwaardige eiwitbronnen, vermijd toegevoegde suikers en onnodige E-nummers. In het algemeen geldt, des te korter het ingrediëntenlijstje op het label, des te gezonder het product. Uiteindelijk begint het allemaal met een gezonde levensstijl. Als de basis er niet is, wordt het lastig om je gestelde doelen te behalen. Dus probeer zo veel mogelijk voedingsstoffen uit hele en natuurlijke voedingsmiddelen te halen – denk aan vlees, vis, zuivel, groenten, fruit en noten.

 

voor- en nadelen van eiwitshakes


Zelfgemaakte eiwitshakes

Eiwitshakes hebben hun voor- en nadelen. Merk je toch dat het jou goed op weg helpt bij je doelen? Schroom dan zeker niet om er gebruik van te maken. Wij hebben een aantal lekkere recepten voor je op een rijtje gezet.

Peanut butter and jelly eiwitshake

 • 125 gr bevroren bessen
 • 1 banaan
 • 20 gr pindakaas
 • 100 ml kokosmelk of melk naar keuze
 • 1 scoop vanille eiwitpoeder

Eiwitrijke ijskoffie

 • 1 kop koffie
 • 1 scoop eiwitpoeder naar keuze
 • Ijsblokjes
 • 100 ml kokos- of amandelmelk

Frozen milk(eiwit)shake

 • 75 gr bevroren rood fruit
 • 75 gr bevroren mango
 • 300 ml melk
 • 1 scoop vanille eiwitpoeder

 

Lees hier verder voor nog 10 heerlijke recepten met eiwitpoeder.