Wat is je doelstelling?

Tegelijk spieren opbouwen en vet verbranden

Het klinkt als een vrij simpel doel: spieren kweken en tegelijkertijd afvallen. Gek genoeg is dat niet zo eenvoudig als je zou denken. In deze blog geven wij jou meer informatie over het tegelijk spieren opbouwen en vet verbranden. We adviseren je op voorhand ook al: staar je niet blind op de getallen op je weegschaal, maar focus op het ontwikkelen van een gezonde levensstijl.

Wat maakt het moeilijk om tegelijk spieren op te bouwen en vet te verbranden?

Wanneer je spieren wilt opbouwen én wilt afvallen, krijg je te maken met een tegenstrijdigheid. Wanneer je spiermassa wilt opbouwen, heb je een zogenoemde positieve energiebalans nodig. Dat wil zeggen dat je meer energie binnen moet krijgen dan dat je verbruikt. Deze energie haal je doorgaans door het eten van eiwitrijke en calorierijke maaltijden. Laat dit nou juist niet handig zijn voor afvallen. Bij het afvallen moet je in principe minder calorieën eten dan je verbruikt. Je raadt het al, het combineren van vet verbranden en spiermassa opbouwen kost daarom de nodige tijd en doorzettingsvermogen. Alle methodes van tegelijk snel afvallen en spiermassa opbouwen zijn zeker niet aan te raden. Onze belangrijkste tip: ga niet in één keer de helft van het aantal aanbevolen calorieën eten, maar eet net iets minder dan je energiebehoefte. Val je te snel af, dan zul je ook snel je spiermassa verliezen.

Een andere dooddoener is te veel sporten. Ja sporten is in wezen gezond. Ga je echter te veel sporten en eet je op hetzelfde moment te weinig calorieën, dan put je je lichaam uit. Met een uitgeput lichaam zul je ook mentaal niet in orde zijn om de beste resultaten te behalen. Je zult minder motivatie hebben om te sporten óf juist trek krijgen in ongezond eten. Wanneer je minder calorieën eet dan je nodig hebt, zal je lichaam bovendien je spiermassa aanspreken om energie uit te halen. Dat wil je natuurlijk niet! De mate waarin je zult afvallen en spieren kunt opbouwen, hangt ook af van je DNA. Ben je iets breder gebouwd en niet ál te lang? Dan heb je een kleine voorsprong.

Spier opbouw met de juiste oefeningen

Wanneer je dagelijks doet sporten om spieren op te bouwen en tegelijk af te vallen, houd je sportsessie dan iets korter. Het best kun je tijdens de training krachtoefeningen doen en deze een paar keer – maar niet al te vaak- herhalen. Na veel trainen verandert niet alleen het uiterlijk van je lichaam, maar veranderen er ook neurologisch een aantal zaken. Je hersenen leren door krachttraining meer spiervezels tegelijk te activeren. Veel gedane krachtoefeningen zijn de benchpress, squat en de deadlift. Bij benchpress train je vooral de borstspieren, schouderspieren en de triceps. Wil je meer een all-in oefening? Dan is de deadlift een goede optie. Hierbij train je naast de rugspieren ook de buikspieren, hamstrings en de onderarmen. Het fijne aan krachttraining is dat je deze ook thuis zou kunnen doen. Hiervoor moet je dan wel onder andere een power rack of een fitnessbank aanschaffen. Weet je van jezelf dat je niet zo gedisciplineerd bent? Dan is het ook goed om met een coach in de sportschool oefeningen te doen waarmee je spiermassa kunt opbouwen.

Vet verliezen en spieren opbouwen met de juiste voeding

Kortom, je hebt genoeg energie nodig om spieren op te bouwen met krachttraining. Zonder de juiste voeding bereik je niet het gewenste resultaat. Het is daarom aan te raden om eerst aan de slag te gaan met je eetpatroon wanneer je vet wilt verliezen en spiermassa wilt opbouwen. De volgende ingrediënten zijn onmisbaar in het juiste eetpatroon: eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten en groente en fruit. De verhoudingen moeten natuurlijk goed in balans zijn. Bij afvallen en spieren opbouwen kun je het best de focus leggen op het eten van eiwitten. Deze belangrijke bouwstof vind je vooral in producten zoals kwark, peulvruchten en gevogelte zoals kipfilet.

Spiermassa opbouwen en toch vet verbranden

Wat is dan de reden van het eten van vooral eiwitrijk voedsel? Eiwitten eten is belangrijk voor de spier opbouw. Wanneer je een deel van je normale inname van koolhydraten vervangt door eiwitten, gaat je lichaam de energiereserves van het lichaam aanspreken, met andere woorden: je lichaamsvet wordt verbruikt. Eiwitrijke producten zorgen voor een verzadigd gevoel, dus ondanks dat je minder koolhydraten eet, heb je niet al te veel honger. 

Een gezond lichaam met Voedingschema

Het is ook aan te raden om verschillende tools te gebruiken om bij te houden hoeveel je eet en hoeveel je sport, zodat je weet dat beide in balans zijn. Een voedingschema is daar een voorbeeld van. Wij ondersteunen je om een op maat gemaakt voedingsschema samen te stellen. Je weet zeker dat de lichaam transformatie zo in goede banen wordt geleid. Je kunt op onze website jouw persoonlijke voorkeuren instellen. Nog geen halfuur later heb je een op maat gemaakt voedingsplan. In de planning is er altijd ruimte voor een ‘cheatmaaltijd’ zoals pizza. Daarnaast vind je op onze website een linkje waarmee je gratis een paar eiwitrijke recepten kunt downloaden. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.