Diëten is waarschijnlijk één van onze grootste vijanden. Het is lastig om nieuwe gewoontes in je dagelijkse leven te implementeren. Daarbij is diëten vaak vermoeiend en uitdagend. Je moet eten op tijdsstippen die je niet gewend bent, of je bent voedsel aan het nuttigen waar jij niet gelukkig van wordt. We hebben al een heleboel verschillende diëten voorbij zien komen, maar het keto dieet, of ketogeen dieet, is momenteel één van de meest populaire diëten geworden. Waarschijnlijk heb je het dieet ook wel eens voorbij horen komen, of ken je wellicht iemand die het ketodieet geprobeerd heeft of er zelfs mee bezig is. Je hebt waarschijnlijk ook veel uiteenlopende verhalen over het keto dieet gehoord. Ben jij benieuwd wat het ketodieet precies is en wat het eventueel voor jou kan betekenen? Lees dan hieronder hoe afvallen met het keto dieet werkt. Wij beantwoorden veel gestelde vragen over het keto dieet zoals Wat mag je eten? Wat is het keto dieet? en Wat is ketose?
Het keto dieet staat voornamelijk bekend om het feit dat het een koolhydraatarm dieet is. Wanneer jij dus besluit om een ketodieet te gaan volgen, dan ga je nog maar ongeveer 5 tot 10% koolhydraten eten. Voedingsmiddelen met daarin veel koolhydraten zoals brood, aardappelen en havermout vermijd je tijdens een keto dieet. Het grootste gedeelte van je voeding zal bestaan uit vetten en eiwitten. Veel mensen kiezen ervoor om het ketodieet te combineren met intermitting fasting. Het ketodieet wordt in de meeste gevallen aangeraden wanneer ander soort diëten niet werken. Het zal wel veel doorzettingsvermogen van je eisen aangezien het niet makkelijk is om weinig koolhydraten te eten. Op korte termijn zal het keto dieet ervoor zorgen dat je veel afvalt. Op lange termijn komt de uitdaging kijken, aangezien veel mensen het lastig vinden het ketose dieet lange tijd vol te houden.
Koolhydraten zorgen voor de energie in je lichaam en zijn dus ook een belangrijke energiebron. Voor de energieverbranding gebruikt je lichaam de glucose die in koolhydraten zitten. Wanneer jij het ketodieet op een strenge manier weet toe te passen en dus ook echt maar 5-10% koolhydraten weet te eten, dan zal uiteindelijk de glucose in je lichaam op raken. Wanneer het lichaam geen glucose meer kan gebruiken voor energie zullen je cellen overgaan op het verbranden van vetzuur. Wanneer je lichaam dit proces van het verbranden van vetzuur in werking zet, komen er ketonen in je bloed. Vandaar de naam ketodieet. Je lichaam zal als brandstof de ketonen gaan gebruiken. De staat waar je dan vervolgens in komt heet: ‘ketose’. Je kan deze staat herkennen wanneer je minder honger ervaart, en slechte adem en meer dorst hebt. De waarde van de ketonen in het lichaam is te meten met een strip in je urine.
Het wordt aangeraden om niet klakkeloos te beginnen met het ketodieet. Het is belangrijk dat je dit onder toezicht doet van een deskundige: je moet namelijk goed op de hoogte zijn van wat je wel en niet kunt eten. Denk hierbij aan een diëtist, dokter of (huis)arts. Deze specialisten kunnen inschatten en onderzoeken of dit dieet wel voor jou is weggelegd en of je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Vooral tijdens de keto fase voor beginners is het verstandig om goed naar jouw lichaam en de voedingsprofessionals te luisteren.
Op kort termijn kan het ketodieet vaak geen kwaad en kan het zelfs een positieve werking hebben op je gewicht. Op lange termijn is er nog niet veel bekend over het ketodieet, alleen dat het essentieel is dat je afvallen met het keto dieet doet onder de begeleiding van een deskundige. Daarbij kan het ketodieet goed zijn voor mensen die lijden aan type 2 diabetes. De insulinegevoeligheid van deze personen neemt af bij een ketodieet. Daarbij is het ketodieet ook een behandelvorm bij mensen die epilepsie ervaren.
Het ketodieet wordt voornamelijk sterk afgeraden bij mensen die kampen met problemen met het hart. Aangezien het eetpatroon tijdens dit dieet voornamelijk bestaat uit vetten zal het hoge vetgehalte geen positieve werking hebben op de gezondheid van deze mensen en kan het ketogeendieet een risico vormen op hart- en vaatziekten. Daarbij is het ketodieet waarschijnlijk ook niet optimaal voor mensen die kracht- en duursport uitoefenen. Voor dit soort sporters zijn koolhydraten juist ontzettend belangrijk, omdat ze veel energie verbranden. Voor mensen die zo nu en dan sporten, kan het ketodieet geen kwaad.
Natuurlijk brengt elk dieet een paar voor- en nadelen met zich mee. Bij het ketodieet is het belangrijkste voordeel natuurlijk dat je er van afvalt. Afvallen met het keto dieet kan makkelijk zijn, aangezien je bij het dieet je niet bezig hoeft te houden met het tellen van calorieën. Daarbij zal het volgen van het ketodieet er ook voor zorgen dat je een mindere drang naar snacks hebt omdat je lichaam gewend raakt aan het missen van deze koolhydraten (hoewel je ook gewoon koolhydraatarm kunt snacken!). Als laatste zorgt het ketose dieet ervoor dat je een stabielere bloedsuiker krijgt. Je voorkomt hiermee namelijk de dip die je soms voelt na het eten. Koolhydraten zorgen voor de pieken en dalen in je energie, door deze er dus uit te halen, zal je deze dipjes minder ervaren.
Een van de voornaamste nadelen van dit dieet is dat je vocht verliest. In het begin stadium van je ketodieet zal je niet zozeer vet verliezen, maar eerder vocht. Het dieet is daarbij relatief moeilijk vol te houden. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat je een duidelijk schema maakt, zodat je je hier aan kan houden. Je weet dat wanneer je bepaalde voedingsstoffen weg gaat laten dat je lichaam ook een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zal ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B, mineralen en vezels. Dit kan helaas ook darmproblemen veroorzaken. Als laatste is de kans aanwezig dat je negatieve bijwerkingen ervaart bij het volgen van het ketodieet. Je zal misschien te maken krijgen met concentratieproblemen en hoofdpijn. Deze bijwerkingen zullen zich op lange termijn echter weer oplossen. Dit soort bijwerkingen verdwijnen vaak na een paar dagen wanneer je lichaam is gewend aan je nieuwe voedingspatroon.
Zou jij graag een koolhydraatarm dieet willen volgen? Kijk dan zeker eens op deze pagina. Of ben je nog benieuwd naar andere blogs omtrent sport en afvallen. Lees dan deze blogs over: Spiermassa opbouwen, afvallen tijdens de overgang, 15 kilo afvallen in 2 maanden, mager broodbeleg waarmee je afvalt en nog veel meer!
Let op: deze blog heeft een informatief doeleinde. Voedingschema.nl levert geen medisch advies, diagnose of behandeling. Bij twijfel raadpleeg dan altijd de behandelend arts.
van E-Commerce Online B.V.
KvK: 80547672
BTW-nr: NL861710976B01
Ieder voedingsschema wat wij samenstellen is uniek, persoonlijk en op maat gemaakt aan de hand van jouw specifieke voorkeuren.
Wij zijn de enige in de 🌏 die dit momenteel kunnen binnen 30 minuten en dat 24/7.