Wat is je doelstelling?

Top 15 mager broodbeleg waarmee je afvalt!

Gewicht verliezen, vet verliezen

Gewicht aankomen, massa creëren

Hetzelfde gewicht behouden

Hoe ziet het ideale broodbeleg eruit wanneer je gewicht wilt verliezen? Het moet light broodbeleg zijn, rijk zijn aan voedingsstoffen en bovendien lekker smaken. Helaas Nutella fans, dat zit er even niet in de komende tijd.

Op een gezond manier afvallen wilt zeggen dat je sommige gewoontes even links moet laten liggen en andere dingen moet proberen. In broodbeleg als hagelslag en speculoos zitten simpelweg geen gezonde voedingsstoffen. Gelukkig heb je mogelijkheden genoeg. In deze lijst vind je 15 keer mager beleg voor op je broodje of boterham!

Ei

Ah, een eitje. Wie houdt er niet van? Of je ze nu gekookt eet, er een roerei van maakt of de tijd neemt voor een omeletje, het maakt niet uit. Je kunt met eieren doen wat je wil. Bij een ei kun je eenvoudig wat groente toevoegen. Een beetje zout en peper erbij en klaar is kees. Lekker en met ongeveer 65 calorieën per ei ook nog eens gezond.

Magere kaas

Let er in dit geval goed op dat je magere kaas koopt in plaats van reguliere kaas. In magere kaas zit een stuk minder vet dan bij reguliere kaas. Dat maakt het een prima optie voor op je brood. Ook het aantal calorieën van een plakje magere kaas is een stuk lager.

Hüttenkäse

Een van de beste vormen van jonge, magere kaas is Hüttenkäse. Hüttenkäse heeft een laag vetpercentage en is om die reden geliefd bij afvallers. De smaak is vergelijkbaar met smeerkaas, maar Hüttenkäse bevat veel meer gezonde voedingsstoffen.

Geitenkaas

Om nog even bij de kazen te blijven: geitenkaas. Dit is een kaassoort voor de liefhebber, niet iedereen houdt er van. Toch is geitenkaas een gezonde én lekkere vorm van mager beleg, zolang je het in mate smeert.

Kipfilet

Je vindt kipfilet vaak terug in gezonde lijstjes en ook hier krijgt het weer een plekje. Een combinatie van lage calorieën (20 per plakje) en een hoog eiwitgehalte maken kipfilet een van de beste vormen van gezond broodbeleg om af te vallen.

Pindakaas

Pindakaas is integendeel tot hagelslag of chocopaste wél een goed voorbeeld van mager broodbeleg.
Hoewel er wel wat meer calorieën inzitten, maakt pindakaas dat goed met haar eiwitten en natuurlijke vetten. 

Appelstroop

Iets zoeter dan de eerder genoemde producten, maar zeker een mogelijkheid. Appelstroop wordt in allerlei soorten en maten verkocht. Maak daarom de keuze voor appelstroop met fruiteigen suikers, in plaats van nepsuikers. Een portie appelstroop bevat ongeveer 55 calorieën. Als je met mate smeert is er niets aan de hand.

Avocado

Steeds vaker hoor je dat avocado geschikt is als afval-tussendoortje. Dit komt door de natuurlijke vetten die een avocado bevat én de unieke smaakbeleving. Daar komt ook nog eens bij dat je avocado makkelijk kunt combineren met bijvoorbeeld een tomaatje. 

Tomatensalade

Over tomaten gesproken, je kunt er ook vrij simpel een tomatensalade van maken en die op je brood doen. Ook hier kun je weer creatief zijn. Tomaten kunnen gemend worden met ander mager broodbeleg uit deze lijst.

En dan zeggen ze dat je alleen maar sla mag eten als je aan de lijn bent! Zo zie je maar weer dat je met een beetje onderzoek en creativiteit meer dan genoeg mogelijkheden hebt. In deze lijst staat voor ieder wat wils, zelfs als je meer van zoet beleg houdt.

Tzatziki

Je kent Tzatziki misschien als bijgerecht dat ze in Griekse of Turkse restaurants graag serveren, maar je kunt het ook op je brood smeren. Tzatziki kun je vrij eenvoudig zelf maken of kant en klaar in de supermarkt kopen. Door onder andere de komkommer, knoflook en yoghurt is tzatziki een goed voorbeeld van een zuivelspread die light is.

Tonijnsalade

Het is geen geheim dat vis als tonijn vol zit met eiwitten en amper ongezonde stoffen bevat. Twijfel dan ook niet om tonijnsalade op je boterham te smeren! Hierbij is het wel van belang dat je de tonijnsalade zelf maakt. In de supermarkt vind je ze ook, maar hier worden vaak suikers bij toegevoegd om de smaak te versterken.

Hummus

Voor de mensen die wat nieuws willen proberen is er hummus. Het goedje wordt grotendeels gemaakt van kikkererwtjes. Rijk aan vezels en vol van smaak, hummus is een getekende kandidaat voor jouw lunch of ontbijt. In de supermarkt heb je verschillende soorten hummus, dus kijk goed naar de voedingswaarde op de verpakking.

Dit zijn de 15 beste plantaardige eiwitten

Zuivelspread

In hetzelfde schap in de supermarkt vind je zuivelspread. Zuivelspread wordt veel gebruikt als broodbeleg om af te vallen. Een laag caloriegehalte van 40 calorieën per portie maakt zuivelspread, maar zeker zuivelspread light, een van de betere opties voor op je brood.

Carpaccio

Carpaccio wordt vaak in verband gebracht met een culinair etentje, maar is ook geschikt als mager beleg voor broodjes en boterhamen. Wel is het wat duurder dan andere producten in deze lijst. Misschien leuk voor een keer in het weekend, op de zondagochtend bijvoorbeeld? Carpaccio is heerlijk met wat rucola of pijnboompitjes.

Vruchtenjam

Voor de zoetekauwen onder ons hebben we een vruchtenjam. Je denkt meteen aan heel veel suikers als je aan jam denkt, maar dat valt bij jam wel mee. Mits het 100% vruchtenjam is. Deze vormen van jam bevatten juist veel vitamines en mineralen. Je dient je ogen dus goed open te houden in de supermarkt. Of ga eens langs bij de lokale fruitboer, die verkopen vaan vruchtenjam van écht fruit.

En wie zegt dat je alleen maar sla moet eten als je aan de lijn bent? Zo zie je maar weer dat er genoeg is om wél te eten. In deze lijst staat voor ieder wat wils, of je nu meer van hartig of zoet houdt! Lees je deze blog omdat je graag wilt afvallen? Lees dan hier hoe je in korte tijd 5 kilo kunt afvallen.