Wat is je doelstelling?

Top 15 mager broodbeleg waarmee je afvalt!

Gewicht verliezen, vet verliezen

Gewicht aankomen, massa creëren

Hetzelfde gewicht behouden

Hoe ziet het ideale broodbeleg eruit wanneer je gewicht wilt verliezen? Het moet light broodbeleg zijn, rijk zijn aan voedingsstoffen en bovendien lekker smaken. Helaas Nutella fans, dat zit er even niet in de komende tijd. Op een gezond manier afvallen wil zeggen dat je sommige gewoontes even links moet laten liggen en andere dingen moet proberen. In broodbeleg als hagelslag en speculoos zitten simpelweg geen gezonde voedingsstoffen. Gelukkig heb je mogelijkheden genoeg. In deze blog hebben we 15 keer mager broodbeleg voor je verzameld!

Mager broodbeleg opties

Ah, een eitje. Wie houdt er niet van? Of je ze nu gekookt eet, er een roerei van maakt of de tijd neemt voor een omeletje, het maakt niet uit. Je kunt met eieren doen wat je wil. Bij een ei kun je eenvoudig wat groente toevoegen. Een beetje zout en peper erbij en klaar is kees. Lekker en met ongeveer 65 calorieën per ei ook nog eens gezond.

Ei

Ah, een eitje. Wie houdt er niet van? Of je ze nu gekookt eet, er een roerei van maakt of de tijd neemt voor een omeletje, het maakt niet uit. Je kunt met eieren doen wat je wil. Bij een ei kun je eenvoudig wat groente toevoegen. Een beetje zout en peper erbij en klaar is kees. Lekker en met ongeveer 65 calorieën per ei ook nog eens gezond.

Magere kaas

Let er in dit geval goed op dat je magere kaas koopt in plaats van reguliere kaas. In magere kaas zit een stuk minder vet dan bij reguliere kaas. Dat maakt het een prima optie voor mager beleg op je brood. Ook het aantal calorieën van een plakje magere kaas is een stuk lager.

Hüttenkäse

Een van de beste vormen van jonge, magere kaas is hüttenkäse. Hüttenkäse heeft een laag vetpercentage en is om die reden geliefd bij afvallers. De smaak is vergelijkbaar met smeerkaas, maar hüttenkäse bevat veel meer gezonde voedingsstoffen. Daarnaast kun je dit type kaas zowel als zoet of als hartig mager broodbeleg toepassen. Combineer het voor hartig broodbeleg net wat tomaat, avocado, zout en peper. Liever iets zoeter? Dan zou je er wat 100% notenpasta en wat plakjes banaan of appel overheen kunnen leggen. 

Geitenkaas

Om nog even bij de kazen te blijven als mager broodbeleg: geitenkaas. Dit is een kaassoort voor de liefhebber, niet iedereen houdt er van. Toch is geitenkaas een gezonde én lekkere vorm van mager beleg, zolang je het niet te dik smeert. En ook dit type kaas kan goed gecombineerd worden met zowel zoet als hartig. Combineer het bijvoorbeeld met wat appelstroop. 

Kipfilet

Je vindt kipfilet vaak terug in gezonde lijstjes en ook hier krijgt het weer een plekje. Een combinatie van lage calorieën (20 per plakje) en een hoog eiwitgehalte maken kipfilet een van de beste vormen van gezond broodbeleg voor het afvallen. Net als de iets minder vaak gekozen variant kalkoenfilet overigens. 

Pindakaas

Pindakaas is in tegenstelling tot hagelslag of chocopasta wél een goed voorbeeld van mager broodbeleg. Hoewel er wel wat meer calorieën in zitten, maakt pindakaas dat goed met haar eiwitten en natuurlijke vetten. Kies hierbij wel voor de natuurlijke variant, niet de variant met allemaal toegevoegde suikers. 

Appelstroop

Iets zoeter dan de eerder genoemde producten, maar zeker een mogelijkheid. Appelstroop wordt in allerlei soorten en maten verkocht. Maak daarom de keuze voor appelstroop met fruiteigen suikers, in plaats van nepsuikers. Een portie appelstroop bevat ongeveer 55 calorieën. Als je deze niet te dik smeert is er niets aan de hand.

Avocado

Steeds vaker hoor je dat avocado geschikt is als afval-tussendoortje. Dit komt door de natuurlijke vetten die een avocado bevat én de unieke smaakbeleving. Daar komt nog eens bij dat je avocado makkelijk kunt combineren met bijvoorbeeld tomaat of ei. Avocado is dus zeker geschikt als gezond mager beleg.

Tomatensalade

Over tomaten gesproken, je kunt er ook vrij simpel een tomatensalade van maken en die op je brood doen. Ook hier kun je weer creatief zijn. Tomaten kunnen gemengd worden met ander mager broodbeleg uit deze lijst. 

Tzatziki

Je kent tzatziki misschien als bijgerecht dat ze in Griekse of Turkse restaurants graag serveren, maar je kunt het ook op je brood smeren. Tzatziki kun je vrij eenvoudig zelf maken of kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Door onder andere de komkommer, knoflook en yoghurt is tzatziki een goed voorbeeld van een zuivelspread die light is.

Tonijnsalade

Het is geen geheim dat vis zoals zalm en tonijn vol zitten met eiwitten en amper ongezonde stoffen bevatten. Twijfel dan ook niet om tonijnsalade op je boterham te smeren! Hierbij is het wel van belang dat je de tonijnsalade zelf maakt en dan niet met heel veel vette mayonaise. In de supermarkt vind je kant-en-klare versies, maar hier worden vaak suikers en andere vette ingrediënten bij toegevoegd om de smaak te versterken. Dan wordt het al gauw weer niet mager beleg.

Hummus

Voor de mensen die wat nieuws willen proberen is er hummus. Deze pasta wordt grotendeels gemaakt van kikkererwten. Hummus is rijk aan vezels en vol van smaak, daarom is het een zeer geschikte kandidaat voor mager broodbeleg tijdens je lunch of ontbijt. In de supermarkt heb je verschillende soorten hummus, dus kijk goed naar de voedingswaarde op de verpakking.

Dit zijn de 15 beste plantaardige eiwitten

Zuivelspread

In hetzelfde schap in de supermarkt vind je naast de hummus ook zuivelspread. Zuivelspread wordt veel gebruikt als gezond broodbeleg bij het afvallen. Een laag caloriegehalte van 40 calorieën per portie maakt zuivelspread, maar zeker zuivelspread light, een van de betere opties voor op je brood.

Carpaccio

Carpaccio wordt vaak in verband gebracht met een culinair etentje, maar is ook geschikt als mager beleg. Wel is het wat duurder dan andere producten in deze lijst, net als bijvoorbeeld rosbief, wat ook een goede magere optie is. Misschien leuk voor een keer in het weekend, op de zondagochtend bijvoorbeeld? Carpaccio is heerlijk met wat rucola of pijnboompitjes en eventueel een vinaigrette. 

Vruchtenjam

Voor de zoetekauwen onder ons hebben we een vruchtenjam. Je denkt meteen aan heel veel suikers als je aan jam denkt, maar dat valt bij de meeste varianten wel mee. Mits het 100% vruchtenjam is natuurlijk. Deze vormen van jam bevatten juist veel vitamines en mineralen. Je dient je ogen dus goed open te houden in de supermarkt. Of ga eens langs bij de lokale fruitboer. Zij verkopen vaak vruchtenjam van écht fruit.

Dus, wie zegt dat je alleen maar sla kunt eten als je af wilt vallen of gezonder wilt eten? Zo zie je maar weer dat er genoeg is om wél te eten. In deze lijst staat voor ieder wat wils, of je nu meer van hartig of zoet mager broodbeleg houdt! Of je nou vegetarisch broodbeleg wilt of liever iets met extra eiwitten, er is veel mogelijk. Wil je nog meer tips om effectief af te kunnen vallen? Lees dan hier hoe je in korte tijd 5 kilo kunt afvallen.