Wat is je doelstelling?

Voedingsschema fitness

Een goed voedingsschema is essentieel voor het behalen van je fitnessdoelen. Of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen of gewoon een gezonde levensstijl wilt volgen, een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol. In deze blog gaan we dieper in op wat een voedingsschema voor fitness is en delen we een handig voorbeeld van een eetschema voor fitness dat je helpt bij het optimaliseren van je voedingsinname en het bereiken van de gewenste resultaten.

voedingsschema fitness

Wat is een voedingsschema fitness?

Een voedingsschema fitness is een gedetailleerd eetplan dat is ontworpen om je te helpen bij het bereiken van je fitnessdoelen. Het omvat de juiste verhouding van macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) en zorgt ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om je energie te geven, spiergroei te bevorderen en herstel te ondersteunen. In combinatie met de juiste, gezonde voeding weet je geheid je fitnessdoelen te bereiken.

Voordelen voedingsschema’s

Het gebruikmaken van een voedingsschema biedt verschillende voordelen voor iedereen die zijn of haar fitnessdoelen wil bereiken. Hier zijn enkele redenen waarom het handig is om een voedingsschema te gebruiken:

 • Een voedingsschema biedt structuur en zorgt ervoor dat je regelmatig en op vaste tijdstippen eet. Zo voorkomt het eetplan dat je maaltijden overslaat of ongezonde keuzes maakt uit gemak.
 • Een voedingsschema stelt je in staat om je voedingsinname te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Het volgen van een voedingsschema maakt je bewust van je eetgewoonten en kan je helpen eventuele tekortkomingen of ongezonde patronen te identificeren.
 • Een voedingsschema stelt je in staat om je dieet af te stemmen op je specifieke fitnessdoelen.
 • Met een voedingsschema kun je maaltijden van tevoren plannen en voorbereiden, waardoor je tijd bespaart en de verleiding van ongezonde snacks of afhaalmaaltijden vermindert.

Wat is je fitnessdoel?

Bij het opstellen van een voedingsschema fitness is het belangrijk om je fitnessdoel te bepalen. Wil je met fitness gewicht verliezen, spiermassa opbouwen of je algemene gezondheid verbeteren, zoals het verbeteren van je lenigheid, coördinatie, snelheid, kracht of uithoudingsvermogen? Elk doel vereist een andere aanpak qua calorie-inname, macroverdeling en voedingskeuzes. Het bepalen en specificeren van je doel helpt je bij het aanpassen van je voedingsschema aan jouw specifieke behoeften.

Optimale voeding bij fitness

Het klinkt als iets speciaals, maar fitness voeding is niet iets heel bijzonders. Wat je fitnessdoelen ook zijn, gezonde voeding is de sleutel tot succes. Omdat je inspanning verricht, hebben je spieren eiwitten nodig om te herstellen en zo in massa toe te nemen. Ook om af te vallen is eiwitrijke voeding daarentegen van belang. Belangrijk bij fitness voeding is dat het snel en makkelijk bereid kan worden, want je hebt na je intensieve training geen zin om uitgebreid te koken. Zo krijg je met minimale moeite lekker en gezond voedsel binnen.

Voedingsschema fitness man

Een voedingsschema fitness voor mannen is gericht op het opbouwen van spiermassa, het verbeteren van kracht en het optimaliseren van de prestaties. Daarom bevat dit eetschema (fitness) meestal een hogere calorie-inname en eiwitinname om de spiergroei te ondersteunen en voldoende energie te leveren voor intensieve trainingen. Lees in deze blog meer over spieropbouwende voeding.

Voedingsschema fitness vrouw

Ook steeds meer vrouwen willen niet alleen vet verliezen, maar ook spieren opbouwen. Vrouwen steken echter anders in elkaar dan mannen wat betreft de stofwisseling en de hormonen. Daarom is een voedingsschema fitness voor een vrouw anders dan van een man. Aandacht voor de voeding is bij vrouwen vaak belangrijker dan bij een man, omdat een vrouw vaak te weinig eet om succesvol spieropbouw te realiseren. Een voedingsschema fitness voor vrouwen helpt dit in goede banen te leiden. Lees in dit artikel alvast meer over een gezond vet- en spiermassa percentage voor een man en vrouw.

Voorbeeld fitness voedingsschema

Hier is een voorbeeld van een fitness voedingsschema dat kan dienen als leidraad. Onthoud dat elk voedingsschema moet worden aangepast aan jouw specifieke behoeften, doelen en voorkeuren:

 • Ontbijt: havermout met bessen en noten, een omelet met groenten of Griekse yoghurt met muesli en fruit.
 • Tussendoortje: een handvol ongezouten noten, een stuk fruit, worteltjes met hummus of magere kwark met wat noten en honing.
 • Lunch: een salade met gegrilde kip, quinoa en diverse groenten is een gezonde en smakelijke optie. Je kunt ook kiezen voor een volkoren wrap met tonijn en veel groenten of gegrilde kipfilet met volkoren pasta en groenten.
 • Pre-workout snack: een banaan, een handvol druiven of een eiwitshake. Lees in deze blog meer over de voor- en nadelen van een eiwitshake.
 • Post-workout: zalmfilet of gegrilde kip met zoete aardappelen en gestoomde broccoli.
 • Avondeten: kies voor mager eiwit, zoals vis, kip of tofu, met een goede portie groenten en een complexe koolhydraatbron zoals zilvervliesrijst of quinoa.
 • Snack: kies voor magere kwark of magere Griekse yoghurt met wat noten of een handvol amandelen.

persoonlijk voedingsschema

Voedingsschema samenstellen

Een 100% persoonlijk voedingsschema samenstellen voor mannen die willen afvallen? Dat kan! Wij kunnen je voedingsschema binnen 30 minuten leveren. Dag en nacht, 365 dagen per jaar.

Dit voedingsschema voor afvallen bij mannen bestaat uit 5 á 6 maaltijden per dag, verdeeld over kleine en wat grotere maaltijden. Absoluut géén crash dieet!

Geen abonnement, je betaald eenmalig slechts €14,95 euro voor het voedingsschema. Je voedingsschema bestaat uit 7 pagina’s met het op maat gemaakte schema en staat bomvol met tips & tricks.