Wat is je doelstelling?

Wat mag je wel en niet eten bij een koolhydraatarm dieet?

Bij het overwegen van een dieet komen veel vragen op. Zo ook als je geïnteresseerd bent in een koolhydraatarm dieet. Vragen die mensen dan hebben is: wat voor dieet is dit precies? Wat zijn de voordelen? En wat mag je wel en niet eten bij een koolhydraatarm dieet? In deze blog vertellen we je daarover. Daarnaast geven we een aantal heerlijke recepten en delen we tips voor wie de koolhydraatarme levensstijl wil omarmen.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet, zoals de naam al doet vermoeden, is een eetpatroon waarbij de inname van koolhydraten drastisch wordt verminderd. Vaak worden de koolhydraten vervangen door een hogere inname van eiwitten en vetten. Dit dieet beperkt dus voornamelijk voedingsmiddelen rijk aan koolhydraten zoals granen, suikerhoudende snacks en sommige fruitsoorten. Daarnaast promoot dit dieet de consumptie van voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, groenten en gezonde vetten. Er zitten wel een aantal voor- en nadelen aan een koolhydraatarm dieet. Zorg er dus voor dat je dit dieet alleen volgt onder begeleiding van een diëtist, gewichtsconsulent of andere professional. Dan kan er een gericht voedingsschema worden opgesteld. Zo voorkom je dat je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor het ongezond zou kunnen worden.

Wat mag je wel en niet eten bij een koolhydraatarm dieet en waarom?

Bij een koolhydraatarm dieet ligt de nadruk op het verminderen van de inname van koolhydraten om verschillende redenen. Allereerst gaat het om het energieverbruik. Koolhydraten zijn namelijk de primaire energiebron van het lichaam. Door de inname hiervan te verminderen zal het lichaam noodgedwongen op zoek gaan naar alternatieve energiebronnen, zoals vetten. Dit proces wordt ketose genoemd. Deze verhoogde vetverbranding draagt vervolgens bij aan gewichtsverlies, mede door een verminderd hongergevoel. Daarnaast zorgt een koolhydraatarm dieet voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Dit is vooral voor mensen die diabetes type 2 hebben een groot voordeel.

Dus, wat mag je dan wel en niet eten bij een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraatarm dieet: wat mag je niet eten?

Een koolhydraatarm dieet, wat mag je niet eten? Nou, bij een koolhydraatarm dieet is het van belang om de inname van bepaalde voedingsmiddelen te beperken. Vooral voedingsmiddelen die hoog in koolhydraten zijn. Sommige zijn voor de hand liggend, maar er zijn genoeg voedingsmiddelen die stiekem toch meer koolhydraten bevatten dan je denkt. Hier is een overzicht van wat je beter kunt vermijden:

 • Granen: dit omvat brood, pasta, rijst en de meeste ontbijtgranen. Ook volkoren varianten zijn rijk aan koolhydraten.
 • Suikerhoudende producten: denk aan frisdranken, snoep, koekjes, gebak en veel soorten vruchtensappen.
 • Sommige zuivelproducten: melk en yoghurt bevatten lactose, een suiker. Kies in plaats daarvan voor volle zuivel, of een lactosevrij alternatief zoals amandelmelk.
 • De meeste fruitsoorten: bijvoorbeeld bananen, druiven en mango’s zijn hoog in koolhydraten. Bessen zijn vaak wel een goede keuze.
 • Zetmeelrijke groenten: onder zetmeelrijke groenten vallen onder andere aardappelen, zoete aardappelen, maïs en erwten.

 

koolhydraatarm

Wat mag je wel eten?

Gelukkig is het antwoord op de vraag ‘koolhydraatarm dieet, wat mag je niet eten?’ niet meteen: NIETS! Er is namelijk nog genoeg wat je wel kunt eten. Een klein overzichtje:

 • Vlees en vis: de meeste vlees- en vissoorten bevatten geen koolhydraten. Kies bij voorkeur voor biologisch of wild.
 • Eieren: boordevol voedingsstoffen en perfect voor een koolhydraatarm ontbijt.
 • Groenten: vooral de groene bladgroenten zijn een goede keuze, zoals spinazie, boerenkool en sla.
 • Noten en zaden: deze bevatten naast gezonde vetten ook goede plantaardige eiwitten. Denk aan amandelen, walnoten en chiazaad.
 • Zuivel: kies voor volvette zuivel zoals roomkaas, boter en harde kazen.

7 koolhydraatarme recepten

Wat je niet mag eten is nu duidelijk. Maar hoe maak je dan toch lekkere gerechten klaar? Wij hebben een paar heerlijke receptjes voor je verzameld, waarbij je de koolhydraten niet eens zult missen!

 • Avocado-eiersalade – meng stukjes avocado met hardgekookte eieren, mayonaise en wat kruiden. Heerlijk als koolhydraatarm broodbeleg. En ja, er bestaat ook koolhydraatarm brood! Maar je kunt de salade ook smeren op een rijstwafel, een halve paprika of in een uitgeholde komkommer bijvoorbeeld.
 • Zalm met asperges – gegrilde zalm geserveerd met gebakken asperges in knoflookboter.
 • Bloemkoolrisotto – vermaalde bloemkool als vervanging voor rijst, met champignons en Parmezaanse kaas.
 • Spinaziesalade met geitenkaas – gecombineerd met walnoten en een olijfoliedressing.
 • Courgetti Bolognese – spaghetti gemaakt van courgette met een rijke gehakt-tomatensaus.
 • Kokos-amandelpannenkoekjes – gemaakt van amandelmeel en kokosmelk.
 • Kip curry met bloemkoolrijst – een pittige groene of rode curry geserveerd met vermalen bloemkool als rijst. Voor variatie kun je de kip vervangen door grote garnalen.

Heb je toch een dag geen inspiratie? Kies dan eens voor een maaltijdbox, want ook maaltijdboxen kunnen bijdragen aan een gezondere levensstijl.

5 tips bij een koolhydraatarm dieet, wat mag je niet eten en wat wel?

We begrijpen dat enkel antwoord op de vraag ‘wat mag je wel en niet eten bij een koolhydraatarm dieet’ wellicht niet genoeg is om het vol te houden. Daarom hebben we nog een paar tips voor je:

 1. Plan vooruit: zorg dat je altijd koolhydraatarme snacks en ingrediënten in huis hebt.
 2. Leer etiketten lezen: zo kun je verborgen koolhydraten spotten.
 3. Vermijd ‘light’ producten: deze bevatten vaak meer koolhydraten en minder gezonde vetten.
 4. Experimenteer met vervangers: zoals courgetti of bloemkoolrijst.
 5. Drink voldoende water: dit helpt bij het verwerken van vezels uit groenten en noten.

Het is bij een koolhydraatarm dieet dus van belang om goed geïnformeerd te zijn over wat je wel en niet kunt eten. Hopelijk helpt deze gids je op weg naar een gezondere en koolhydraatarmere levensstijl. Succes!