Wat is je doelstelling?

Kun je 15 kilo afvallen in 2 maanden?

Hoewel het verliezen van (veel) gewicht voor sommigen als een onmogelijke missie klinkt, is het zeker niet onmogelijk. Sterker nog, je kunt ervan schrikken hoeveel gewicht je in een korte tijd kunt verliezen. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Behalve dat je gedurende het hele proces consistent moet blijven met sport, heb je ook een bepaalde discipline nodig. Dus de vraag of je 15 kilo kunt afvallen in 2 maanden is makkelijk te beantwoorden: Ja zeker, alleen zal het niet makkelijk zijn. Hoe ga je dit aanpakken? 

Stel doelen en noteer deze

Voordat je ook maar een voet in de sportschool hebt gezet of een voedingsschema maakt moet je concrete doelen vaststellen. Het hoofddoel blijft 15 kilo afvallen in 2 maanden of bijvoorbeeld 15 kilo afvallen in 3 maanden, maar door dit te verdelen in kleinere doelen is dit makkelijker te bereiken.

2 maanden staan gelijk aan ongeveer 8 á 9 weken. Als je het gewicht zou delen over het aantal weken, dan zou je uitkomen op ergens rond de 2,5 kilo per week. Dit moet je richtlijn zijn.

Het verschilt ook hoe je 15 kilo wilt afvallen in 2 maanden. Wil je als sporter 15 kilo afvallen, maar het grootste deel van je spieren behouden, dan is dit bijna niet te doen in zo’n korte tijd. Vind je jezelf te zwaar of heb je overgewicht, dan kan dit wel. In deze situatie is het behouden van zoveel mogelijk spiermassa namelijk niet het voornaamste.  

Voeding is hét belangrijkste bij 15 kilo afvallen in 2 of 3 maanden

Vanzelfsprekend denk je bij afvallen aan de sportschool, zweten en vooral veel in beweging zijn. Hoewel dat zeker belangrijk is (hier komen we later op terug), is voeding nóg belangrijker. Het gaat er vooral om dat je bewust wordt van wat je in je lichaam stopt en wat voor effect dit heeft. Eerder stond je hier misschien niet zo bij stil, maar wat je wel en niet eet heeft een grote impact.

Haal zoveel mogelijk suikers uit je dieet

Suikers zijn een echte boosdoener. Zonder dat je het in de gaten hebt krijg je op reguliere basis veel suikers binnen. Ze zitten echt niet alleen in de zakjes snoep en cola, maar ook in ‘gezonde’ producten als brood en pasta. Door je suikerinname te beperken blijft je bloedsuikerspiegel constant. Dit bevordert op haar beurt de vetten die je lichaam verbrand. 

Dit betekent misschien dat je jouw favoriete snacks en tussendoortjes even links moet laten liggen als je in de supermarkt bent, maar het opent ook weer nieuwe deuren. Geloof het of niet, er zijn meer dan voldoende snacks en tussendoortjes die lekker én gezond zijn. De perfecte gelegenheid om hier eens mee te experimenteren!

Focus op eiwitten en groentes

Waar je juist wel veel van mag eten zijn eiwitten en groentes. Eiwitten zijn absoluut nodig om ervoor te zorgen dat je spieren herstellen en groeien. Groentes aan de andere kant zitten vol met vitamines en mineralen. Beide zorgen ervoor dat je dagelijks meer energie hebt. Bovendien gaat je algemene gezondheid met stappen vooruit.

De makkelijkste manier om veel eiwitten binnen te krijgen is door het eten van vlees, vis en kip. Zorg dat je avondeten minstens uit één van de drie bestaat, dan zit je altijd goed. Verder is het ook aan te raden om door te dag heen je eiwitten binnen te krijgen. Nu ga je natuurlijk geen vis bakken in de pauze op je werk, maar er zijn veel andere producten die je mee kunt nemen. Kwark is een populaire keuze, en dat is niet gek. In een bak magere kwark van 500 gram zitten zeker 40 gram eiwitten! Als gemaksproduct worden eiwitshakes veel gebruikt.

Puur op het gebied van afvallen moeten natuurlijke vetten zeker in je dieet terug komen. Natuurlijke vetten, ook wel de gezonde vetten genoemd, vind je in producten als noten, avocado’s en olijfolie.

Doe je best om spiermassa op te bouwen

Nu zijn we aangekomen bij het stukje sport, het laatste stukje van de puzzel. Spiermassa opbouwen helpt je op meerdere manier tijdens je missie. We leggen even kort uit waarom.

  • Doe je tijdens het afvallen aan sport, dan vergt die activiteit energie. Je lichaam haalt deze energie uit het voedsel dat je elke dag binnen krijgt, maar ook deels uit het vet van je lichaam.

  • Het doen van intensieve activiteiten helpen je hormonen om goed te kunnen balanceren. Hoe beter je hormoonbalans, hoe beter je lichaam vet kan verbranden.

  • En als je dan eenmaal wat spiermassa hebt opgebouwd, heeft je lichaam ook weer energie nodig om deze spieren te behouden en te onderhouden.

  • Tenslotte profiteer je ook na het sporten van vetverbranding. Omdat je met sport en intense activiteiten je spier als het ware kapot maakt, moet deze ook weer herstellen. Dit gebeurt zonder dat je het weet na de training. Opnieuw gebruikt je lichaam vetten om dit te doen.

Bepaald voor jezelf welke vorm van sport je wilt doen. Krachttraining doen in de sportschool is het beste voor het opbouwen van spiermassa en dus technisch gezien ook het beste om af te vallen, maar zit jij op voetbal en train je 3x per week kan dat ook zeker werken. Plezier is ook een belangrijke factor!

Wat kun je nog meer doen?

Drink tijdens je afvalproces voldoende water. Aanbevolen is 2 liter per dag, maar probeer hier eens 3 liter of meer van te maken. Water is functioneel en bovendien verantwoordelijk voor veel processen in je lichaam. Lopen deze processen op rolletjes, dan gaat je vetverbranding ook sneller.

Al met al zal consistentie de doorslaggevende factor zijn en bepalen of jij je doel gaat behalen. 15 kilo afvallen in 3 maanden, of wat langer en zelfs korter, is zeker mogelijk. Zorg van tevoren voor een goed plan van aanpak met een gezond eetschema. Halverwege stoppen moet geen optie zijn, blijf je houden aan het plan en schakel desnoods een personal trainer in.