Wat is je doelstelling?

Kun je 15 kilo afvallen in 2 maanden?

Hoewel het verliezen van (veel) gewicht voor sommigen als een onmogelijke missie klinkt, is het zeker niet onmogelijk. Sterker nog, je zult ervan schrikken hoeveel gewicht je in een korte tijd kunt verliezen. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Behalve dat je gedurende het hele proces consistent moet blijven met sport, heb je ook een bepaalde discipline nodig. Dus de vraag of je 15 kilo kunt afvallen in 2 maanden is makkelijk te beantwoorden: ja zeker. Het zal alleen niet makkelijk zijn. Hoe ga je dit aanpakken? 

Gewicht verliezen, vet verliezen

Gewicht aankomen, massa creëren

Hetzelfde gewicht behouden

15 kilo afvallen in 2 maanden: stel doelen

Voordat je ook maar een voet in de sportschool hebt gezet of een voedingsschema maakt moet je concrete doelen vaststellen. Het hoofddoel blijft 15 kilo afvallen in 2 maanden, of bijvoorbeeld 15 kilo afvallen in 3 maanden. Door dit vervolgens echter onder te verdelen in kleinere doelen is dit makkelijker te bereiken. 2 maanden staan gelijk aan ongeveer 8 á 9 weken. Als je het gewicht zou verdelen over het aantal weken, dan zou je uitkomen op ergens rond de 2,5 kilo per week. Dit moet je richtlijn zijn.

Het verschilt ook hoe je 15 kilo wilt afvallen in 2 maanden. Wil je als sporter 15 kilo afvallen, maar het grootste deel van je spieren behouden, dan is dit bijna niet te doen in zo’n korte tijd. Vind je jezelf te zwaar of heb je overgewicht? Dan kan dit wel. In deze situatie is het behouden van zoveel mogelijk spiermassa namelijk niet het voornaamste.  

Voeding is hét belangrijkste bij 15 kilo afvallen in 2 maanden

Vanzelfsprekend denk je bij afvallen aan de sportschool, zweten en vooral veel in beweging zijn. Hoewel dat zeker belangrijk is (hier komen we later op terug), is voeding nóg belangrijker. Het gaat er vooral om dat je je bewust wordt van wat je in je lichaam stopt en wat voor effect dit heeft. Eerder stond je hier misschien niet zo bij stil, maar wat je wel en niet eet, heeft een grote impact.

Haal zoveel mogelijk suikers uit je dieet

Suikers zijn een echte boosdoener. Zonder dat je het in de gaten hebt krijg je op reguliere basis veel suikers binnen. Ze zitten echt niet alleen in de zakjes snoep en cola, maar ook in ‘gezonde’ producten als brood en pasta. Door je suikerinname te beperken blijft je bloedsuikerspiegel constant. Dit bevordert vervolgens de vetten die je lichaam verbrandt. 

Dit betekent misschien dat je jouw favoriete snacks en tussendoortjes even links moet laten liggen in de supermarkt. Toch opent het ook weer nieuwe deuren. Want, geloof het of niet, er zijn meer dan voldoende snacks en tussendoortjes die lekker én gezond zijn. De perfecte gelegenheid om hier eens mee te experimenteren! Kies bijvoorbeeld voor mager broodbeleg of bedenk eens of een vegetarisch voedingsschema iets voor jou is

Focus op eiwitten en groentes bij 15 kilo afvallen in 2 maanden

Waar je juist wel veel van mag eten zijn eiwitten en groentes. Eiwitten zijn absoluut nodig om ervoor te zorgen dat je spieren herstellen en groeien. Groentes zitten vol met vitamines en mineralen. Beide zorgen ervoor dat je dagelijks meer energie hebt. Bovendien gaat je algemene gezondheid met stappen vooruit.

De makkelijkste manier om veel eiwitten binnen te krijgen is door het eten van vlees, vis en kip. Zorg dat je avondeten minstens uit één van de drie bestaat, dan zit je altijd goed. Verder is het aan te raden om door te dag heen je eiwitten binnen te krijgen. Nu ga je natuurlijk geen vis bakken in de pauze op je werk, maar er zijn veel andere producten die je mee kunt nemen. Kwark is een populaire keuze, en dat is niet gek. In een bak magere kwark van 500 gram zitten namelijk zeker 40 gram eiwitten! Voor het gemak worden eiwitshakes veel gebruikt. Bij 15 kilo afvallen in 2 maanden moeten daarnaast natuurlijke vetten zeker in je dieet terugkomen. Natuurlijke vetten, ook wel de gezonde vetten genoemd, vind je in producten als noten, avocado’s en olijfolie.

Voedingsschema voor af te vallen

Doe je best om spiermassa op te bouwen

Nu zijn we aangekomen bij het stukje sport, het laatste stukje van de puzzel. Spiermassa opbouwen helpt je op meerdere manieren tijdens je missie van 15 kilo afvallen in 2 maanden. We leggen even kort uit waarom.

  • Doe je tijdens het afvallen aan sport, dan vergt die activiteit energie. Je lichaam haalt deze energie uit het voedsel dat je elke dag binnenkrijgt, maar ook deels uit het vet van je lichaam.
  • Intensieve activiteiten helpen je hormonen om goed te kunnen balanceren. Hoe beter je hormoonbalans, hoe beter je lichaam vet kan verbranden.
  • Als je dan eenmaal wat spiermassa hebt opgebouwd, heeft je lichaam ook weer energie nodig om deze spieren te behouden en te onderhouden.
  • Ten slotte profiteer je ook na het sporten van vetverbranding. Omdat je met sport en intense activiteiten je spier als het ware kapotmaakt, moet deze ook weer herstellen. Dit gebeurt zonder dat je het weet na de training. Opnieuw gebruikt je lichaam vetten om dit te doen.

Bepaal dus voor jezelf welke vorm van sport je wilt doen. Krachttraining doen in de sportschool is het beste voor het opbouwen van spiermassa en dus technisch gezien ook het beste om af te vallen. Zit je echter op voetbal en train je 3x per week? Dan kan dat ook zeker werken. Plezier is ook een belangrijke factor!

Wat kun je nog meer doen als je 15 kilo wilt afvallen in 2 maanden?

Drink tijdens je afvalproces voldoende water. Aanbevolen is 2 liter per dag, maar probeer hier eens 3 liter of meer van te maken. Water is functioneel en bovendien verantwoordelijk voor veel processen in je lichaam. Lopen deze processen op rolletjes, dan gaat je vetverbranding ook sneller. Er bestaat echter ook zoiets als teveel water, dus let hier wel mee op. 

Al met al zal consistentie de doorslaggevende factor zijn en bepalen of jij je doel gaat behalen. 15 kilo afvallen in 2 maanden, of wat langer, is zeker mogelijk. Zorg van tevoren voor een goed plan van aanpak met een gezond eetschema. Halverwege stoppen moet geen optie zijn. Blijf je dus houden aan het plan en schakel desnoods een personal trainer in. Succes!