Wat is je doelstelling?

Vegetarisch voedingsschema

Zorgt een vegetarisch voedingsschema voor een langer en gelukkiger leven? Dat is een vraag die steeds meer mensen zichzelf stellen. Zo zijn er steeds meer mensen die overstappen naar een vegetarisch dieet omdat dit kan zorgen voor een gezonder leven.

Een vegetarisch voedingsschema is beter voor je gezondheid

Naar schatting 70 procent van alle ziekten, waaronder een derde van alle kankers, zijn gerelateerd aan de voeding. Vlees is dus lang niet zo goed voor je als altijd beweerd werd. Hoewel vlees eten in normale hoeveelheden niet gevaarlijk is, kan het in grotere hoeveelheden op langere termijn wel degelijk invloed uitoefenen op je gezondheid. Door af en toe vegetarisch te eten of gebruik te maken van een vegetarisch voedingsschema of dieet, geef je je lichaam de kans om te detoxen. Het is dus niet alleen voor het welzijn van de lieve dieren en het milieu, maar ook voor het welzijn van jezelf. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit aangetoond en het gebruik maken van een vegetarische levensstijl vermindert onder andere het risico op chronische degeneratieve ziektes zoals zwaarlijvigheid, coronaire hartziekte, hoge bloeddruk, diabetes en bepaalde soorten kanker waaronder darm-, borst-, prostaat-, maag-, long- en slokdarmkanker.

Is vegetarisch eten gezonder met een vegetarisch voedingsschema?

Een vegetarisch voedingsschema is algemeen genomen veel gezonder. Vooral in het voorkomen, behandelen of terugdraaien van hartziekten en het verminderen van het risico op kanker. Een vetarm vegetarisch dieet is de meest effectieve manier om de progressie van coronaire hartziekten te stoppen of helemaal te voorkomen. Hart- en vaatziekten doden jaarlijks miljoenen mensen en zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld.

Wat doet een vegetarisch voedingsschema met je gewicht?

Het standaard westers dieet is rijk aan verzadigde vetten en bewerkt voedsel en arm aan plantaardig voedsel en complexe koolhydraten. Dit maakt ons dik terwijl het niet goed genoeg voedt. Uit onderzoek is gebleken dat 64 procent van de volwassenen en 15 procent van de kinderen tussen 6 en 19 jaar overgewicht heeft. Hierdoor lopen ze risico op gewicht gerelateerde aandoeningen zoals hartaandoeningen, beroertes en diabetes. Een vegetarisch voedingsschema gebruiken kan dit tegengaan. Op deze manier krijg je namelijk wél alle essentiële voedingsstoffen binnen, zonder alle harde dierlijke vetten.

vegetarisch voedingsschema

Leven vegetariërs langer?

Als je overschakelt van het standaard westerse dieet naar een vegetarisch dieet, kun je ongeveer 13 gezonde jaren aan je leven toevoegen. Mensen die verzadigd vet consumeren hebben een kortere levensduur en meer invaliditeit aan het eind van hun leven. Dierlijke producten verstoppen je slagaders, maken je vermoeit en vertragen de werking van je immuunsysteem. Vleeseters ervaren ook een versnelde cognitieve en seksuele disfunctie op jongere leeftijd.

Verlicht de symptomen van je menopauze met een vegetarisch voedingsschema

De menopauze is niet fijn, maar toch maken vrouwen deze mee. Vooral de symptomen kunnen veel problemen veroorzaken. Een vegetarisch voedingsschema kan deze menopauze dragelijker maken en daardoor de symptomen verminderen. Veel vegetarische voedingsmiddelen bevatten namelijk voedingsstoffen die gunstig zijn voor vrouwen in de perimenopauze en de menopauze. Sommige van deze voedingsmiddelen zijn rijk aan fyto-oestrogenen, de plantaardige chemische verbindingen die het gedrag van oestrogeen nabootsen. Aangezien fyto-oestrogenen het oestrogeen- en progesteron niveau kunnen verhogen en verlagen, helpt het handhaven van een balans ervan in uw vegetarisch dieet om de menopauze comfortabeler door te komen. Soja is een van de meest overvloedige natuurlijke bronnen van fyto-oestrogenen. Door gebruik te maken van soja als vervangen voor dierproducten, zal je dus meer van deze fyto-oestrogenen binnenkrijgen. Buiten soja zijn deze verbindingen ook te vinden in honderden andere vegetarische voedingsmiddelen zoals appels, bieten, kersen, dadels, knoflook, olijven, pruimen, frambozen, pompoen en yamswortels. Tot slot zal een vegetarisch voedingsschema of dieet een positieve invloed hebben op je menopauze. Het zal er namelijk voor zorgen dat je gewichtstoename tijdens de menopauze minder wordt en daardoor minder kilo’s aankomt.

Is vegetariër zijn beter voor het milieu?

Sommige mensen eten vegetarisch nadat ze zich realiseerden welke verwoestende invloed de vleesindustrie heeft op het milieu. Volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) is de afvoer van chemicaliën en dierlijk afval van fabrieksboerderijen verantwoordelijk voor meer dan 173.000 km aan vervuilde rivieren. Afspoeling van landbouwgronden is vandaag de dag een van de grootste bedreigingen voor de waterkwaliteit. Landbouwactiviteiten die vervuiling veroorzaken zijn onder andere het opsluiten van dieren, ploegen, sproeien met pesticiden, irrigatie, bemesten en oogsten. Een vegetarisch dieet heeft een veel minder grote impact op het milieu. Weet je nog niet of je geschikt bent voor een vegetarisch voedingsschema? Dan kun je misschien beter een suikervrij voedingsschema of sport voedingsschema proberen. 

Een vegetarisch dieet is beter voor mens én dier

Veel vegetariërs geven vlees op vanwege hun bezorgdheid om dieren en beginnen daarom met een veelzijdig vegetarisch dieet. Elk jaar worden er tien miljard dieren geslacht voor menselijke consumptie. In tegenstelling tot de boerderijen van vroeger waar de dieren vrij rondliepen, worden de meeste dieren tegenwoordig in fabrieken gefokt: opeen gepropt in kooien waar ze nauwelijks kunnen bewegen en gevoederd met een dieet dat besmet is met pesticiden en antibiotica. Daar wil je toch niet meer aan meedoen? Een voedingsschema met een vegetarisch patroon zorgt er niet alleen voor dat je gezonder gaat leven, maar ook dat er minder dieren worden geslacht.

Is vegetariër worden moeilijk met een vegetarisch voedingsschema?

Het is tegenwoordig bijna moeiteloos om lekker en gezond eten voor vegetariërs te vinden. Of je nu door de gangpaden van je plaatselijke supermarkt slentert of tijdens de lunch op straat loopt. Als je inspiratie nodig hebt in de keuken voor vegetarisch eten, kijk dan niet verder dan het internet, je favoriete boekhandelaar of de nieuwsbrief van je lokale vegetarische vereniging voor culinaire tips en geweldige recepten. Het opmaken van een vegetarisch voedingsschema is daardoor niet moeilijk.

Over uit eten gaan hoef je je ook geen zorgen te maken. Je kunt tegenwoordig in bijna elk etnisch restaurant vegetarisch eten. Heb je haast? De meeste fast food en fast casual restaurants hebben nu gezonde en inventieve salades, sandwiches en voorgerechten op hun menu staan. Of bekijk hier alvast hoe je zelf vegetarische nacho’s kunt maken.  Dus in plaats van je af te vragen waarom je beter een vegetarisch dieet volgt, is de echte vraag: waarom ben je nog niet begonnen met het volgen van een voedingsschema met vegetarisch eten?