Wat is je doelstelling?

Multivitamines

Multivitamines zijn supplementen die een breed gamma van verschillende vitaminen en mineralen bevatten. Sommige bevatten ook andere voedingsstoffen zoals darmvriendelijke bacteriën of ginseng. Zij zijn het populairste vitaminesupplement dat in Nederland wordt verkocht. We zouden alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben uit een gezonde, evenwichtige voeding moeten kunnen halen, maar voor sommige mensen kan het in bepaalde omstandigheden moeilijk zijn om genoeg binnen te krijgen. Een multivitamine kan kleine maar cruciale voedingsgaten in je voeding opvullen en zo een lage inname helpen voorkomen. Het nemen van afzonderlijke supplementen bovenop een multivitamine kan gevaarlijk zijn, aangezien sommige vitaminen zich in het lichaam kunnen ophopen.

Voordelen van multivitamines

We hebben 13 vitaminen nodig voor onze gezondheid en ons welzijn: A, C, D, E, K en de acht B-vitaminen. Afgezien van vitamine D en B3 (niacine) kan ons lichaam deze voedingsstoffen niet aanmaken, dus moeten we ze uit ons voedsel halen. De manier waarop we bepaalde vitaminen verwerken, betekent ook dat we ze elke dag moeten aanvullen. De B-vitamines en vitamine C zijn oplosbaar in water – wat we niet nodig hebben, spoelen we uit via onze urine – dus we moeten er elke dag voldoende van binnenkrijgen. Het eten van een breed scala aan verse groenten en fruit, noten en zaden, volkorenvoedsel en gezonde eiwitbronnen zou ons een goede balans van voedingsstoffen moeten bieden, maar niet velen van ons eten dit altijd goed.

Uit onderzoek bleek dat in 2015 slechts 25% van de volwassenen in Nederland vijf of meer porties fruit en groenten per dag at, terwijl bijna 50% van de volwassenen minder dan drie porties per dag at. Als we niet genoeg voedingsstoffen uit ons voedsel halen, of voedingsstoffen niet goed kunnen opnemen, kunnen we uiteindelijk gezondheidsproblemen krijgen die te maken hebben met een lage voedingsinname.

Wie zou een multivitamine moeten nemen?

Bepaalde groepen mensen kunnen baat hebben bij het innemen van een multivitamine zoals:

mensen met allergieën of intoleranties – het kan zijn dat zij bepaalde voedingsstoffen niet kunnen opnemen of dat zij niet genoeg gevarieerde voedingsgroepen eten

vegetariërs en veganisten – zij kunnen bepaalde voedingsstoffen missen die voornamelijk in dierlijke producten voorkomen, zoals vitamine B12 en ijzer

zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven – zwangerschap vergroot de behoefte van je lichaam aan bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer en foliumzuur, en kan helpen je ongeboren baby te beschermen tegen ontwikkelingsproblemen

oudere mensen – ons lichaam kan bepaalde essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamine B12, minder goed opnemen naarmate we ouder worden

kinderen van zes maanden tot vijf jaar – de overheid beveelt aan dat jonge kinderen elke dag supplementen met vitamine A, C en D innemen

Een multivitamine kan ook nuttig zijn als je onlangs ziek bent geweest of een medische aandoening hebt waardoor je een aanvulling nodig hebt. Als je gestrest bent, een moeilijke periode doormaakt of hard aan het trainen bent voor een sportevenement zoals een marathon, kunt je ook baat hebben bij het nemen van een multivitamine.

Zelfs als je niet tot een van de bovenstaande groepen behoort, kan het nuttig zijn om een multivitamine te nemen. Uit een lopend onderzoek is gebleken dat het gehalte aan voedingsstoffen in groenten en fruit de afgelopen 70 jaar aanzienlijk is gedaald, als gevolg van het afnemende gehalte aan mineralen in onze bodem.

Bijwerkingen van een multivitamine

Zijn er neveneffecten verbonden aan het nemen van multivitamines? Een goede multivitamine bevat alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt, in veilige doses. Het kan echter gevaarlijk zijn om sommige afzonderlijke vitaminen bovenop een multivitaminesupplement in te nemen.

Vitamine A, D, E en K zijn in vet oplosbaar, wat betekent dat ze in het lichaam kunnen worden opgeslagen als reserves totdat we ze nodig hebben. Maar dit betekent ook dat de inname van te veel vitaminen kan leiden tot de opbouw van schadelijke niveaus in het lichaam. Te veel vitamine A kan bijvoorbeeld de sterkte van je botten aantasten en kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby als je zwanger bent. Als je elke dag te veel vitamine C inneemt, kan dat leiden tot misselijkheid, diarree en maagpijn, terwijl een teveel aan selenium een aandoening kan veroorzaken die selenose wordt genoemd – in wezen seleniumvergiftiging. Als je verschillende supplementen inneemt, zoals een multivitamine en levertraan, controleer dan of je de veilige limieten voor elke vitamine niet overschrijdt. Praat met je huisarts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige of diëtist als je het niet zeker weet.

persoonlijk voedingsschema

Voedingsschema samenstellen

Een 100% persoonlijk voedingsschema samenstellen? Dat kan! Wij kunnen je voedingsschema binnen 30 minuten leveren. Dag en nacht, 365 dagen per jaar.

Dit voedingsschema bestaat uit 5 á 6 maaltijden per dag, verdeeld over kleine en wat grotere maaltijden. Absoluut géén crash dieet!

Geen abonnement, je betaald eenmalig slechts €14,95 euro voor het voedingsschema. Je voedingsschema bestaat uit 7 pagina’s met het op maat gemaakte schema en staat bomvol met tips & tricks.