Wat is je doelstelling?

Is muesli gezond?

In de zoektocht naar een gezond en uitgebalanceerd ontbijt is muesli uitgegroeid tot een populaire keuze voor bewuste eters. Wil je andere gezonde ontbijt recepten? Lees dan deze 6 tips voor een koolhydraatarm ontbijt. Maar wat is muesli precies en is het echt een gezonde optie? Als je kijkt naar de voedingswaarde van dit type ontbijtgranen, dan zou muesli als gezond bestempeld mogen worden. In deze blog duiken we dieper in de voedingsvoordelen van het ontbijtgraan, waarbij we kijken naar de voedingswaarde van het product en de mogelijke invloed op het algehele welzijn.

Wat valt onder muesli?

Muesli is een veelzijdig en aanpasbaar ontbijtgraan dat meestal bestaat uit een mix van volle granen zoals haver, tarwevlokken en gerst, gecombineerd met verschillende toevoegingen zoals noten, zaden en gedroogd fruit. In tegenstelling tot zijn gesuikerde tegenhanger, granola, bevat het ontbijtgraan vaak minimale of zelfs geen toegevoegde suikers of vetten. Deze natuurlijke samenstelling maakt muesli een veelbelovende optie voor mensen die een gezonde start van de dag willen.

Voedingswaarde

Muesli biedt een scala aan essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan de algehele gezondheid. Het belangrijkste ingrediënt, volkoren granen, is een belangrijke bron van voedingsvezels. Vezels bevorderen de spijsvertering, geven een verzadigd gevoel en helpen om stabiele bloedsuikerspiegels te behouden. Bovendien leveren de toevoeging van noten en zaden gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen.

Gedroogd fruit in deze soort ontbijtgranen voegt natuurlijke zoetheid toe en levert vitamines, mineralen en antioxidanten op. Deze antioxidanten, zoals polyfenolen, spelen een belangrijke rol bij het verminderen van oxidatieve stress en het bestrijden van ontstekingen in het lichaam. Het is echter belangrijk op te merken dat gedroogd fruit een hoger suikergehalte kan bevatten, dus matiging is van belang.

Muesli versus andere ontbijtgranen

Muesli valt onder de ontbijtgranen. Dit zijn graanproducten die meestal als ontbijt genuttigd worden. Er zijn veel verschillende soorten ontbijtgranen. Sommige bestaan alleen maar uit volkoren graan, maar andere ontbijtgranen bevatten ook noten, zaden en gedroogd fruit. Er zijn echter ook veel ontbijtgranen, zoals granola en cruesli, waar daarnaast ook nog suiker en zout zijn toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van honing of gesuikerd gedroogd fruit. Soms kunnen er ook chocolade of kokossnippers zijn toegevoegd. Deze bevatten veel verzadigde vetten, wat niet goed is voor de cholesterol.

Voorbeelden ontbijtgranen

Voordelen muesli

Het eten van muesli brengt een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee:

  • De vezelrijke samenstelling van deze ontbijtgranen helpt een verzadigd gevoel te geven en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit draagt bij aan gewichtsbeheersing door overmatig snacken en te veel eten te verminderen.
  • De combinatie van volle granen, noten en zaden in muesli levert gezonde vetten op die kunnen helpen om LDL-cholesterol te verlagen.
  • Het hoge vezelgehalte van het product ondersteunt een gezonde spijsvertering, voorkomt constipatie en helpt een gezonde darmflora te behouden.
  • Volkorenproducten hebben bovendien een bewezen effect bij het doen afnemen van de kans op aandoeningen als hart- en vaatziektes, diabetes en darmkanker.

Nadelen muesli

Muesli heeft eigenlijk niet veel nadelen, mits je de gezonde variant uit de schappen weet te halen. Als enige nadeel zou gesteld kunnen worden dat mensen met een glutenintolerantie ontbijtgranen niet kunnen verdragen, dus het is niet voor iedereen eetbaar. Wel zou je door het gezonde imago van het product geneigd kunnen zijn om te grote porties ervan te eten. Het Voedingscentrum geeft echter voor een volwassen mens aan dat porties van 40 tot 45 gram muesli al voldoende zijn.

Hoe kies je goede muesli?

Tegenwoordig zijn er veel soorten ontbijtgranen in de schappen van de supermarkt te vinden. Waar let je echter op om zeker te weten dat je een gezonde muesli uitkiest? Houd hierbij de volgende vuistregels in je achterhoofd:

  • Bevat het product volkoren graan?
  • Zitten er veel vezels in het artikel? Denk aan een vezelgehalte van tien gram op de 100 gram muesli.
  • Zijn er suikers of suikervervangers aan het product toegevoegd?
 

muesli gezond

Is muesli nu gezond?

Muesli bestaat grotendeels uit volkoren granen met ongezouten noten en ongesuikerd droog fruit. Dit type ontbijtgraan past binnen een gezond voedingspatroon, want het bevat goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Zeker wanneer je het eet in halfvolle yoghurt of melk, dan heb je best een gezond ontbijt op tafel gezet. Dus, ook de vraag ‘is yoghurt met muesli gezond’ hoeft niet meer de revue te passeren. 

Aan veel soorten muesli zijn echter suiker, honing en chocolade snippers toegevoegd. Dit verhoogt de koolhydraten, suikers en calorieën van het product, waardoor het al snel als ongezond bestempeld kan worden. Kijk daarom bij de voedingswaarde van het product wat er precies in jouw artikel zit om er zeker van te zijn dat de muesli gezond is. Het geldt ook voor sushi: op zichzelf is het redelijk gezond, maar door het toevoegen van sauzen en gefrituurde elementen wordt het al snel ongezonder. Dit betekent natuurlijk niet dat het volledig vermeden moet worden. Geniet er gerust van, maar met mate. Lees hier meer over sushi en de calorieën

Muesli gezond genoeg voor een voedingsschema?

Past muesli in een voedingsschema? Het antwoord daarop is: ja, zeker! Wij kunnen je voorzien in een voedingsschema op maat met alleen de dingen die jij lekker vindt. Kruis zelf aan wat je lekker vindt en wij verzorgen je voedingsschema 24/7 binnen 30 minuten via de e-mail!