Wat is je doelstelling?

Hoe gezond zijn rijstwafels bij het afvallen?

Rijstwafels kunnen een gezonde keuze zijn bij het afvallen, maar het is belangrijk om te beseffen dat alleen het eten van rijstwafels niet per se zal leiden tot gewichtsverlies. Om af te vallen moet je minder calorieën eten dan je verbrandt en een gezond en uitgebalanceerd dieet volgen dat rijk is aan voedingsstoffen. Rijstwafels kunnen een gezonde optie zijn, omdat ze weinig calorieën en weinig vetten bevatten. Bovendien bevatten ze geen toegevoegde suikers of kunstmatige ingrediënten. In deze blog zal er dieper ingegaan worden op de rijstwafels, waarbij vragen als “kun je met rijstwafels afvallen” en “hoeveel rijstwafels mag je eten om af te vallen” de revue zullen passeren.

Voedingswaarde rijstwafels

In een traditionele rijstwafel naturel van circa 7 gram zitten volgens het Voedingscentrum 27 kilocalorieën. Verder bevat een naturel rijstwafel:

  • Vet: 0.2 gram
  • Koolhydraten: 5.7 gram
    • Waarvan suikers: 0.1 gram
  • Vezels: 0.3 gram
  • Eiwitten: 0.5 gram
  • Zout: 0 gram

rijstwafels gezond

Helpen rijstwafels bij afvallen?

Rijstwafels worden vaak gezien als bevorderlijk voor gewichtsverlies vanwege hun voedingswaarde. Een naturel rijstwafel bevat namelijk weinig calorieën, vet en suikers. Het is echter belangrijk om te realiseren dat rijstwafels niet erg verzadigend zijn vanwege hun lage vezel- en eiwitgehalte, wat kan leiden tot meer snacken. Gelukkig kan dit worden aangepakt door eiwitrijk of vetrijk beleg toe te voegen aan de rijstwafel, wat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Benieuwd of je eiwitrijke voeding beter voor of na het sporten kan eten? Lees het hier.

Niet afvallen met rijstwafels

Er zijn twee scenario’s waarbij rijstwafels niet effectief zijn voor gewichtsverlies. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je na het eten van rijstwafels nog steeds honger hebt, zelfs als je deze belegt met eiwitrijk voedsel. Dit kan ertoe leiden dat je eerder naar een ongezonde snack grijpt, waardoor het eten van rijstwafels in dit geval averechts werkt. De tweede situatie is wanneer de rijstwafels een smaakje hebben. Dergelijke rijstwafels bevatten vaak veel toegevoegde suikers, waardoor ze geen goede keuze zijn voor mensen die willen afvallen. Echter kan het daarom wel een prima tussendoortje zijn voor bijvoorbeeld senioren

Redenen waarom rijstwafels goed zijn voor afvallen

Het eten van rijstwafels bij afvallen kan meerdere voordelen bieden, zoals:

  • Weinig calorieën, waardoor je de rijstwafel prima als tussendoortje kunt eten. Het kan ook als een broodvervanger genuttigd worden. Let dan wel op dat je de rijstwafel belegd met caloriearm beleg met veel eiwitten. Lees hier over een aantal heerlijke eiwitrijke recepten voor het ontbijt.
  • Gemakkelijk mee te nemen: rijstwafels zijn draagbaar en hebben geen speciale bewaaromstandigheden nodig, dus ze zijn een handige snack om mee te nemen voor onderweg.
  • Rijstwafels zijn over het algemeen vetarm, wat kan helpen om je totale calorie-inname te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen.

Hoeveel rijstwafels gezond voor afvallen?

Het aantal rijstwafels dat je kunt eten als onderdeel van een gezond dieet hangt af van verschillende factoren waaronder je leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en wanneer je de rijstwafel eet. Over het algemeen bevat één rijstwafel ongeveer 30 calorieën, dus als je er meerdere eet, kan de calorie-inname snel oplopen. Houd voor een tussendoortje aan dat je maximaal twee rijstwafels eet met beleg en als ontbijt/lunch twee tot drie belegde rijstwafels.

Rijstwafels binnen koolhydraatarm dieet

Bij een koolhydraatarm dieet is het de bedoeling om zo min mogelijk koolhydraten dagelijks tot je te nemen. Hiervoor in de plaats eet je meer eiwitrijk en vetrijk voedsel. Rijstwafels bevatten redelijk veel koolhydraten, maar minder dan in een boterham bijvoorbeeld zitten. Lees in deze blog meer over rijstwafels binnen een koolhydraatarm dieet.

Rijstwafels of brood

Of brood of rijstwafels voor afvallen beter zijn, hangt ook een beetje af van jou als persoon. Rijstwafels zorgen over het algemeen voor een stijging in de bloedsuikerspiegel, wat trek veroorzaakt. Als je daar vaker last van hebt, dan bevat brood betere voedingsstoffen om je te verzadigen dan rijstwafels. Heb je daar niet zo’n last van, dan zijn rijstwafels de verstandige keuze, want ze bevatten weinig calorieën en suikers. Bovendien eten mensen liever fruit en groentes op rijstwafels, wat wel weer positief is om af te vallen. Of stap helemaal over op een fruit dieet met het bekende appeldieet. Lees in dit artikel hoe een appeldieet helpt met afvallen.

Afvallen: beste rijstwafels

Rijstwafels zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen, waaronder smaakjes zoals chocolade, karamel, paprika of zeezout. Desondanks blijven naturel rijstwafels de beste keuze voor gewichtsverlies. Ook rijstwafels op basis van zilvervliesrijst zijn een gezonde optie omdat ze meer vezels bevatten dan de naturel variant en hierdoor voor een langere tijd een vol gevoel geven. Deze wafels worden vaak gecombineerd met volkoren granen, pitten of zaden, en kunnen ook zonder problemen worden gegeten.

Tips voor gezonde rijstwafels

Er zijn een aantal manieren waarop je jouw rijstwafels gezonder kunt maken. Gebruik bijvoorbeeld de standaard rijstwafels (geen smaakje dus) en wanneer je deze belegt, pak dan geen zoet beleg. Kies bijvoorbeeld voor goed vullend beleg, zoals humus. Groentes kun je ook altijd op een rijstwafel eten, zoals een schijfje tomaat of komkommer. Koop als laatste zoutarme rijstwafels.