Wat is je doelstelling?

Wat te doen als afvallen stagneert?

Wanneer je veel bent afgevallen of meerdere periodes kent waarin je veel gewicht verloren bent, dan kan het wel eens zijn dat een periode aanbreekt waarin het afvallen stagneert. Het voelt aan alsof het lastiger is om af te vallen en of ook nog eens kilo’s er weer makkelijker bij komen. In deze blog zal aan de orde komen waarom bij afvallen het gewicht stagneert en er zullen een aantal tips volgen waarmee je dit gewichtsplateau kunt doorbreken.

Waarom stagneert afvallen?

Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende redenen waarom het afvallen stagneert van tijd tot tijd:

  • Wanneer je begint met afvallen, verbrand je meer calorieën dan je binnenkrijgt. Na verloop van tijd past je lichaam zich aan deze verandering aan en verbrand je minder calorieën, waardoor het moeilijker wordt om af te vallen.
  • Je bent minder streng voor jezelf en staat jezelf toch wel eens een lekkernijtje toe.
  • Door krachttraining heb je een grotere spiermassa gecreëerd, maar spieren wegen ook wat. Lees in dit artikel meer over wat een gezond spiermassa percentage is.
  • Het kan ook zijn dat je juist spiermassa verloren bent, doordat je alleen afvalt en niet sport. Omdat spieren calorieën verbranden, kan dit het moeilijker maken om verder af te vallen.
  • Wanneer je afvalt, verandert je stofwisseling. Het lichaam past zich aan en verbrandt minder calorieën. Dit kan het moeilijker maken om af te vallen.
  • Als je lichaamsbeweging niet voldoende is, kan het moeilijker worden om af te vallen. Regelmatige lichaamsbeweging kan de stofwisseling stimuleren en het lichaam helpen meer calorieën te verbranden.
  • Hormonale veranderingen in het lichaam, zoals tijdens de menopauze, kunnen de stofwisseling vertragen en het gewichtsverlies belemmeren.

afvallen stagneert

Afvallen stagneert; wat nu?

Wanneer het afvallen stagneert, kan dit erg frustrerend zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je vooruitgang weer op gang te brengen:

  • Mogelijk krijg je toch meer calorieën binnen dan je denkt. Zorg ervoor dat je je calorie-inname bijhoudt en weeg je voedsel af om er zeker van te zijn dat je niet meer eet dan je denkt. Het bijhouden hiervan kun je tegenwoordig prima regelen met een app.
  • Plan een dag per week in waarop je bewust meer eet. Wanneer je namelijk al weken hetzelfde aantal calorieën binnen krijgt, dan kan de stofwisseling op een lager pitje komen te staan. Door meer te eten worden tekorten aangevuld en gaat het metabolisme weer omhoog.
  • Stress kan de stofwisseling vertragen en gewichtsverlies belemmeren. Probeer manieren te vinden om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen. Lees in deze blog meer over wat stress doet bij afvallen en aankomen.
  • Als je al beweegt, kan het verhogen van je fysieke activiteit je helpen om het plateau te doorbreken. Probeer nieuwe oefeningen uit, verhoog het gewicht of het aantal herhalingen dat je doet tijdens krachttraining, of verhoog de intensiteit of duur van je cardio-oefeningen.
  • Meer groentes eten helpt ook, want de vezels die in groentes zitten zorgen ervoor dat je sneller vol zit.
  • Varieer je maaltijden waarmee je eenzijdigheid van je voedsel voorkomt.
  • Onvoldoende slaap kan ook leiden tot een vertraging van de stofwisseling. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt en probeer een vast slaappatroon te handhaven. Lees hier meer over het belang van slaap.

Hoelang duurt plateau bij afvallen?

Over een gewichtsplateau spreken we wanneer je op een bepaald gewicht blijft steken en dit langer duurt dan drie weken tot een maand. Een plateau bij afvallen kan ontstaan zo’n zes á negen maanden nadat je begonnen bent met afvallen en met het hanteren van een andere eetstijl. Als je een plateau ervaart, is het belangrijk om geduldig te zijn en door te gaan met het maken van gezonde keuzes. Gebruik bovenstaande tips om het gewichtsplateau te doorbreken en verder te gaan met het bereiken van je doelen. Succes!