Wat is je doelstelling?

Hoeveel calorieën zitten er in sushi?

Sushi is een van de populairste gerechten wereldwijd. Het van oorsprong Japanse gerecht is niet alleen lekker, maar staat ook bij veel mensen bekend als gezond voedsel vanwege de aanwezigheid van vis en groenten. Is dit echter wel zo? Hoeveel calorieën zitten er in sushi? In deze blog zullen we dieper ingaan op de hoeveelheid calorieën in sushi en bespreken we of het echt een gezonde optie is of een verborgen valkuil voor wie op zijn of haar calorie-inname let.

Gewicht verliezen, vet verliezen

Gewicht aankomen, massa creëren

Hetzelfde gewicht behouden

Waaruit bestaat sushi?

Over het algemeen bestaat dit heerlijke gerecht uit witte kleefrijst gemengd met Japanse rijstazijn. Daarnaast bevat sushi zeewiervellen: nori of wakame. Overige ingrediënten worden aan deze basis toegevoegd. Vis wordt bovenal veel gebruikt zoals garnalen, tonijn en zalm. Daarnaast wordt ei, tofu en kip ook vaak gebruikt voor extra eiwitten. Lees in dit artikel meer over het belang van eiwitten in onze voeding. Als laatste vind je groentes en fruit vaker in de sushi terug. Denk hierbij aan komkommer, avocado en mango.

Hoeveel calorieën zitten er in sushi?

Volgens de gegevens van het Voedingscentrum zitten in een stuk sushi van 50 gram ongeveer 80 kilocalorieën. Dit is een gemiddelde, want er zijn zoveel verschillende soorten sushi’s dat de andere ingrediënten in het gerechtje mede de hoeveelheid calorieën in de sushi bepalen.

Verschillende sushi’s

De soorten sushi zijn opgedeeld in vijf hoofdgroepen:

 • Maki: rol rijst met nori
 • Nigiri: een bed van rijst met daarop een topping
 • Uramaki: (binnenstebuiten roll) rol vulling met rijst en nori binnenin
 • Temaki: puntzakjes met nori en vulling
 • Gunkan: lijkt erg op nigiri, maar dan met ingrediënten die niet op rijst geplaatst worden, maar slechts omhuld worden met nori.

Binnen deze vijf hoofdgroepen zijn er nog verschillende manieren om de sushi te bereiden. De ingrediënten kunnen kortom verschillen en die bepalen samen de calorieën in de sushi.

Hoeveel calorieën zitten er in sushi per soort?

Zo heb je vier bekende maki rolls: een met avocado (33 kcal per stuk), de ebi maki met garnalen (57 calorieën per stuk), de kappa met komkommer (30 kcal per stuk) en de sake met zalm (37 kcal per stuk). Van de nigiri heb je ook drie bekende uitvoeringen: de omelet nigiri met 75 kcal per stuk, de zalm nigiri met 56 calorieën per stuk en de inktvis nigiri met 43 kcal per stuk. Bij de uramaki is de california roll zeer bekend. Deze bevat 72 kcal per stuk. Ook heb je de zalm en avocado uramaki met 61 kcal per stuk en de garnalen uramaki met 90 kcal per stuk. Aangezien de temaki iets groter zijn, bevatten ze ook een stuk meer calorieën per stuk:

 • De zalm of avocado: 171 kcal
 • De tonijn: 167 kcal
 • De komkommer-avocado: 148 kcal

Wanneer je gunkan bestelt, houd dan rekening met calorieën tussen de 60 en 140 kcal per stuk.

Verschillende sushi’s

De voedingswaarde van sushi

Om de vraag “is sushi gezond?” te kunnen beantwoorden, moet er naast naar de calorieën in sushi ook gekeken worden naar de voedingswaarde van het Japanse gerecht. 1 stuk sushi van 50 gram bevat:

 • Vet: 1 gram
 • Verzadigd vet: 0.2 gram
 • Koolhydraten: 14.5 gram
 • Suikers: 2 gram
 • Vezels: 0.3 gram
 • Eiwit: 3.1 gram
 • Zout: 0.77 gram

Uit de voedingswaarde blijkt dat sushi veel koolhydraten bevat, waarvan 2 gram suikers. Mede door de hoeveelheid rijst is sushi daarom niet heel verstandig binnen een koolhydraatarm dieet. Lees in deze blog meer over het bekende koolhydraatarme keto dieet. Sushi is door zijn eiwitten en koolhydraten wel geschikt om te eten na een intensieve workout. Lees hier meer over wat je na sporten kunt eten.

Hoeveel calorieën in sushi

Sushi gezond?

Op basis van de voedingswaarde van sushi en de elementen waaruit het gerecht is opgebouwd, zou je de conclusie kunnen trekken dat sushi gezond is. Helaas is dit niet zo één op één over te nemen. Wat wij eten in onze sushi restaurants noemt men wel vaker de westerse sushi. Deze sushi wordt gekenmerkt door extra sauzen, toevoegingen en veel gefrituurde elementen. Door deze zaken stijgen de calorieën in onze sushi’s aanzienlijk. Bovendien eten we sushi meestal in het all-you-can-eat concept. Omdat het eten onbeperkt is, eten we vaak vele malen meer dan ons lichaam eigenlijk nodig heeft. Dit zorgt ook voor onnodige calorieën.

sushi gezond

Tips om calorieën in sushi te verminderen

Hoe voorkom je nu dat je jezelf helemaal laat gaan in een sushi restaurant en zo onnodig veel calorieën tot je neemt? Lees deze handige tips eens door:

 • Eet een voorgerecht
 • Eet geen vette sushi, zoals sushi’s met kaas
 • Ga voor caloriearme drank, zoals water of spa rood
 • Plan tijd in tussen je bestellingen, want zo kan je lichaam je laten weten dat je vol bent. Eet dus niet te snel.
 • Ga niet voor het helemaal vol gevoel: 80 procent vol is een betere vuistregel.

calorieen sushi

Gezonde sushi zelf maken

Wanneer je van plan bent zelf sushi te maken, kun je jouw gerecht zo gezond maken als je maar wil. Vervang bijvoorbeeld de koolhydraatrijke rijst voor quinoa. Verwerk ook veel groentes en vis in je sushi en laat vettige ingrediënten achterwege. Laat ook de sauzen achterwege. Op die manier kun je sushi best gezond maken.

Koolhydraatarm voedingsschema