Wat is je doelstelling?

Een 1200 kcal dieet, is dat iets voor jou?

Dat je minder calorieën moet eten dan je lichaam verbrand om af te vallen, dat weten we nu wel. Maar hoe je dit doet en wat daar voor nodig is, dat is vaak nog een groot raadsel. De statistieken liegen er niet om, meer dan 50% van de mensen eet en drinkt te veel. Een paar jaar geleden heeft Fajah Laurens tijdens een bezoek aan Jinek verteld over haar nieuwe boek. Ze zei hierbij dat een vrouw gemiddeld tussen de 1200 en 1400 kcal moest eten. Zelf volgde ze en 1200 kcal dieet. Hier was aardig wat om te doen. Vooral over het feit dat vrouwen volgens het voedingscentrum toch wel echt 2000 kcal per dag moeten innemen. Echter zegt dit natuurlijk ook niet veel want elke vrouw is anders en heeft andere behoeftes.

Wat is een 1200 kcal dieet?

Zoals de naam het eigenlijk al zegt is het een dieet dat maar 1200 kcal bevat. Het doel van dit dieet met 1200 kcal per dag is vaak snel afvallen. Sommige mensen zeggen dat een 1200 kcal dieet een crashdieet is. Voor sommige mensen is dit ook zo, maar lang niet voor iedereen. Meestal heb je tijdens zo’n dieet 5 of 6 eetmomenten per dag. Dat is dus ontbijt, lunch, diner en 2 of 3 tussendoortjes. Je mag dan wel eten wat je wilt, maar je mag niet over de 1200 kcal heen gaan. Het is belangrijk dat je wel regelmatig blijft eten. Dit zorgt er voor dat je spijsvertering op gang blijft.

Wat is het beste om te eten tijdens een 1200 kcal dieet?

Als ontbijtje is het vaak slim om een volkorenbroodje met een eiwitrijk beleg te eten, denk bijvoorbeeld aan rosbief. Rosbief is ook nog vet arm. Als drankje mag je best een kopje koffie, thee of melk pakken. Zorg wel dat je bijhoudt hoeveel calorieën je eet. Je wilt voorkomen dat je op de helft van de dag moet stoppen met eten omdat je anders over je 1200 kcal dieet heen gaat. Als lunch wordt aangeraden een bouillon soepje te pakken. Dit kan met een beetje warme groente of vlees. Als avondeten moet je dan wel weer een boterham met eiwitrijk beleg, groente of fruit eten. Drinken is eigenlijk alleen maar water, koffie of thee en als tussendoortje mag je een beetje fruit of wat magere pudding. Niet bepaald een feestmaal dus.

1200 kcal dieet

Hoe goed is een dieet van 1200 kcal?

Je lichaam heeft een Basale Metabolische Ratio, ook wel het BMR genoemd. Dit wordt uitgedrukt in calorieën. Je kunt hieraan zien hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om je energie te genereren om je lichaamsprocessen in beweging te houden. In de BMR worden alleen interne lichaamsprocessen meegenomen. Energie die je nodig hebt om te bewegen is hier niet in meegenomen. Om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van wat je nodig hebt om aan je dagelijkse energiebalans te komen moet je de PAL-waarde weten. Dit is je BMR inclusief je dagelijkse activiteiten. Of een 1200 kcal dieet goed of slecht is, hangt dus eigenlijk helemaal van een persoon af. In de basisregel staat dat je minimaal 1200 kcal nodig hebt om te kunnen functioneren. Ondanks dat het voor ieder persoon verschillend is vallen vrouwen wel vaker binnen het 1200 kcal dieet omdat ze vaak kleiner zijn en minder voedingsstoffen nodig hebben. 

Wat kun je doen in plaats van een 1200 kcal dieet te volgen?

Eigenlijk zijn alle diëten hetzelfde, maar zijn ze in een ander jasje gestoken. Uiteindelijk is het belangrijk om te kijken naar waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Bekijk een voorbeeld voedingsschema of ga eens in gesprek met een personal coach. Deze zal je precies vertellen wat je moet doen om jouw lichaam in shape te krijgen. En misschien is het juist wel een 1200 kcal dieet schema wat jij nodig hebt, maar het kan ook zo zijn dat je er wel veel en veel meer nodig hebt om te kunnen functioneren. 

Calorieën verlagen tijdens het middageten

Als je goed hebt ontbeten hoef je ook niet zo veel te lunchen. Dit maakt het makkelijker om wat minder uitgebreid te gaan eten. Mensen die willen afvallen eten meestal, net zoals bij het 1200 kcal dieet, in de middag warm. Dat heeft twee belangrijke oorzaken. Als eerste is het slecht om met een volle maag naar bed te gaan. In je slaap verteer je niet meer goed waardoor je sneller weer aankomt. Daarnaast is het insulineniveau in de middag vaak hoger dan in de avond. Insuline zorgt er voor dat je eten beter wordt verteerd. Als je insulineniveau ’s avonds laag is heb je sneller honger en ga je meer eten.

Calorieën verlagen tijdens het avond eten

Om de dag dan goed af te sluiten kan je een maaltijd nemen met veel volume en weinig calorieën – oftewel, stel nog heel even die snack van de McDonalds uit. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke salade. Daarnaast is het slim om voor het eten een groot glas water te drinken. Zo heb je het gevoel dat je sneller vol zit. Een 1200 kcal dieet is dus niet voor iedereen geschikt. Zorg dat je goed weet wat jouw lichaam nodig heeft. Blijf trouw aan je voedingsschema en luister goed naar je trainer, zo kom ook jij eindelijk van die kilo’s af! 

Is het tellen van calorieën niks voor jou, maar wil je toch graag in korte tijd afvallen? In deze blog geven wij meer tips.