Wat is je doelstelling?

Hoeveel calorieën zitten er in een avocado?

Avocado’s zijn populair geworden in de afgelopen jaren als gezond voedsel vanwege hun voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. Ze worden vaak gebruikt als ingrediënt in smoothies, salades, sandwiches en zelfs als een vervanging voor boter of mayonaise. Maar hoeveel calorieën bevat een avocado eigenlijk? Volgens het Voedingscentrum zitten er maar liefst 335 kilocalorieën in een grote avocado van ongeveer 180 gram. Wil je meer lezen over de calorieën in een avocado en de andere voedingswaarde in deze vrucht? Lees het in deze blog.

De hoeveelheid calorieën in een avocado

Een avocado bevat ongeveer 250-320 calorieën, afhankelijk van de grootte. Een middelgrote avocado van ongeveer 150 gram bevat gemiddeld 250 calorieën. Grote avocado’s van 180 gram en meer kunnen dus wel rond de 335 calorieën bevatten. Dit is meer dan de meeste fruitsoorten, maar minder dan veel andere calorierijke voedingsmiddelen zoals kaas en vlees. Met de avocado is het allemaal mogelijk aangezien het de ideale gezonde vetten bevat, of je nu wilt bulken of juist wilt afvallen.

Calorieën in een avocado

De voedingswaarde van een avocado

Op het eerste gezicht schrik je misschien van de hoeveelheid calorieën die in een gemiddelde avocado zitten. Maar hoe verhoudt dit caloriegehalte zich tot de rest van de voedingswaarde van de avocado? In een avocado zitten:

1. Vetten: 335 gram. Hiervan zijn verzadigde vetten slechts beperkt aanwezig (3.8 gram).
2. Koolhydraten: 3.2 gram
3. Suikers: 0.9 gram
4. Vezels: 5.6 gram
5. Eiwitten: 3.6 gram
6. Zout: 0.02 gram

Avocado’s bevatten bovendien veel vitamines, zoals: vitamine C, vitamine E, vitamine K, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6 en vitamine B11. Daarnaast zitten er in de vrucht nog andere micronutriënten zoals ijzer, zink, kalium en magnesium. Wil je meer weten over deze belangrijke groep voedingsstoffen? Lees dan ook onze blog over micronutriënten.

Is een avocado gezond?

Een avocado is ondanks zijn calorieën een gezonde vrucht te noemen. Uit de voedingswaarde van de avocado blijkt namelijk dat deze vrucht veel gezonde vetten bevat. Deze onverzadigde vetten verlagen slechte cholesterol. Bovendien zorgen deze vetten voor een langer verzadigd gevoel. Lees in deze blog meer over vetten. Ook zitten er veel vezels in de vrucht, wat ervoor zorgt dat je minder snel te veel eet.

Koolhydraten in voedsel zorgen ervoor dat het lichaam in een korte tijd veel energie kan leveren. Dit leidt vaker tot een dip na deze snelle energietoevoer. Doordat een avocado juist weinig koolhydraten bevat, heb je minder snel last van deze dip. Bovendien zitten er veel vitamines in de avocado die onder andere op je huid een positieve invloed hebben. Ontdek hier meer over de gezondheidsvoordelen van een avocado

Avocado eten tijdens afvallen?

Volg je een 1200 kcal dieet, dan wordt het lastig. Maar in principe past een avocado goed bij een gezond voedingspatroon. Kun je door het eten van avocado’s ook afvallen? Het voordeel van avocado eten is dat de onverzadigde vetten en vezels ervoor zorgen dat je langer verzadigd bent en dus minder snel geneigd bent om te snacken. Dit leidt weer tot een calorie tekort, waardoor je gewicht verliest. Bovendien helpt een avocado bij afvallen omdat het de bloedsuikerspiegel stabiliseert.

Wil je afvallen door je hele voedingspatroon te doorbreken? Lees dan in deze blog hoe voedingsschema’s bij vrouwen kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Calorieën in een avocado

Hoeveel avocado’s per dag?

Om af te vallen is een halve avocado dagelijks al genoeg. Het is echter ook niet erg als je sporadisch meer dan die halve avocado eet. Wanneer je iedere dag een hele avocado neemt, eet je wel gezond maar zal gewichtsverlies minder snel plaatsvinden. Houd er bovendien rekening mee dat, wanneer je iedere dag een halve avocado eet, je voor de rest van de dag rekening houdt met de vetinname.

Voordelen eten avocado

De voedingswaarde van de avocado levert veel gezondheidsvoordelen op, maar waar is die avocado nou eigenlijk precies goed voor? De Mexicaanse zoete vrucht helpt bij:

1. Verlagen cholesterol
2. Ondersteunen van je lever
3. Gewrichtspijnen
4. Afvallen
5. De gezondheid van je ogen
6. Gezonde zwangerschappen
7. Het verkleinen van de kans op depressie
8. Het stralen van de huid
9. Voeden van je hersenen

Avocado’s bevatten bovendien veel vitamines, zoals: vitamine C, vitamine E, vitamine K, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6 en vitamine B11. Daarnaast zitten er in de vrucht nog andere micronutriënten zoals ijzer, zink, kalium en magnesium. Wil je meer weten over deze belangrijke groep voedingsstoffen? Lees dan ook onze blog over micronutriënten.

Tips: gerechten met avocado

Nu je van alle gezondheidsvoordelen van de avocado op de hoogte bent, wil je natuurlijk graag een lekkere maaltijd bereiden waarin avocado verwerkt is. Daarom volgen hier nog een aantal heerlijke avocado maaltijden tips:

1. Guacamole: avocado pureren en vervolgens mengen met knoflook, cayennepeper en citroensap. Heerlijk voor bij nacho’s of op een volkoren cracker.
2. Avocadosoep
3. Groentesalade met avocado, paprika, tomaat en mais
4. Fruitsalade met avocado, banaan, peer en sinaasappel
5. Smoothie: tezamen met banaan en sinaasappel creëer je met avocado een heerlijke romige smoothie
6. Een pokébowl met zalm of kip, avocado en sojabonen

Calorieën in een avocado