Wat is je doelstelling?

Wat zijn micronutriënten?

Als je naar voeding kijkt, zijn er verschillende voedingsstoffen die je binnen kunt krijgen. De voedingsstoffen die je binnen kunt krijgen, worden vaak onderverdeeld in macronutriënten en micronutriënten. Soms worden voedingsvezels ook gezien als een voedingsstof. De meeste mensen kennen de macronutriënten wel. Dit zijn namelijk koolhydraten, eiwitten en vetten. Soms wordt alcohol ook gezien als een macronutriënt.

Micronutriënten zijn echter net zo belangrijk als macronutriënten. Dit komt omdat micronutriënten niet alleen zorgen voor bouwstoffen en energie, maar ook regulerende stoffen bieden. Micronutriënten zijn eigenlijk altijd essentiële voedingsstoffen. Dit houdt in dat je lichaam deze niet of weinig zelf aanmaakt. Daarom is het belangrijk om deze voedingsstoffen op te kunnen nemen uit voeding.

Micronutriënten

Micronutriënten zijn onder te verdelen in drie verschillende groepen. Zo heb je vitaminen, mineralen en sporenelementen. Voor een goed functionerend lichaam, is het belangrijk om voldoende energie en bouwstoffen te hebben voor spierherstel en groei. Micronutriënten spelen een belangrijke rol hierin.

Omdat micronutriënten hier een belangrijke rol in spelen, is het belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen. Dit hoeft echter niet veel te zijn. Dit komt omdat micronutriënten maar in kleine hoeveelheden in het eten te vinden zijn. Omdat het kleine hoeveelheden zijn, wordt het ook micronutriënten genoemd.

Een grote hoeveelheid van micronutriënten is ook niet goed. Dit komt omdat dit schadelijk kan zijn voor je lichaam. Een te grote hoeveelheid van micronutriënten kan verschillende processen in je lichaam verstoren of tegenwerken. Soms kan dit zelfs schade aan je organen opleveren. Vooral voor je lever is een te hoge hoeveelheid micronutriënten schadelijk.

In de meeste gevallen worden de micronutriënten uit voeding gehaald. Echter is dit niet altijd mogelijk. Daarom kan het in sommige gevallen nodig zijn om deze uit voedingssupplementen te halen. Voordat je hier gebruik van maakt, is het echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je weet wat je doet en hier niet in doorslaat. Voedingssupplementen zijn eigenlijk alleen in bijzondere situaties nodig. Dit komt omdat hetzelfde resultaat vaak met een gebalanceerd dieet te volstaan is.

Micronutriënten voorbeelden

Micronutriënten bestaan uit drie verschillende groepen. Dit zijn vitaminen, mineralen en spoorelementen. De meeste mensen kennen wel een aantal voorbeelden van deze micronutriënten die belangrijk zijn om binnen te krijgen.

Vitaminen zijn in twee vormen te vinden. Dit zijn water- en vetoplosbare vetten. Vooral de wateroplosbare vitaminen kunnen ingenomen worden via groente en fruit die we eten. Bekende vitaminen die op deze manier ingenomen kunnen worden, zijn de B vitaminen en vitamine C. Vetoplosbare vitaminen zijn vitamine A, D, E en K. Deze vetoplosbare vitaminen zijn ook in groente en fruit te vinden. Echter worden deze vooral gevonden in olie of boter.

Er zijn ook veel verschillende mineralen die belangrijk zijn om voldoende van binnen te krijgen. Sommige mineralen komen voor in de voeding die we eten en andere juist niet. Mineralen zijn belangrijk om gezond te blijven. Dit komt omdat deze geen energie voor je lichaam leveren. Veel mineralen krijg je binnen via water of andere voedingsmiddelen. Goede voorbeelden hiervan zijn calcium, magnesium, kalium, natrium en fosfor.

De laatste groep zijn de spoorelementen. Dit zijn mineralen waar je lichaam maar een minuscule hoeveelheid van nodig heeft. Een grote hoeveelheid van deze mineralen kan ronduit toxisch voor je lichaam zijn. Een goed voorbeeld van spoorelementen die je lichaam nodig heeft, zijn zink, selenium, jodium, kobalt en koper.

Micronutriënten berekenen

Het berekenen van micronutriënten is in de meeste gevallen lastig om te doen. Dit komt omdat het niet altijd mogelijk is om te weten hoeveel micronutriënten je via je dieet al binnenkrijgt. Wel is het mogelijk om in te schatten hoe je een gebalanceerd dieet kunt volgen.

Door een precies schema te volgen, is het mogelijk om micronutriënten te berekenen. Per micronutriënt is het mogelijk om een overzicht te krijgen over de aanbevolen dagelijkse inname. Dit is echter per leeftijd, geslacht en gewicht verschillend. Daarom is een gebalanceerd dieet voor de meeste mensen een betere optie.

Je micronutriënten kun je daarom het beste binnenkrijgen door voldoende voeding te eten. Door een gebalanceerd dieet te volgen, is het mogelijk om voldoende binnen te krijgen. Hierbij is het vooral belangrijk om je te focussen op groente en fruit. Binnen groente en fruit is het belangrijk om veel te variëren. Ook kan het handig zijn om te kijken naar de kleur van groente en fruit. Een andere kleur duidt meestal op andere micronutriënten.