Wat is je doelstelling?

Zo maak je gezonde nacho’s!

Vaak zijn nacho’s een populair gerecht op de kaart. Het is een gerecht dat makkelijk gedeeld kan worden en er kan veel mee gevarieerd worden. Gelukkig is het niet moeilijk om nacho’s zelf te maken. Een nacho recept is niet moeilijk te vinden, maar ze zijn niet allemaal even gezond. Hoe je gezonde nacho’s maakt vertellen wij je in deze blog.

Wat zijn nacho’s?

Nacho’s is een gerecht uit de tex-mexkeuken. Tex-mex betekend Texaans-Mexicaans. De tex-mexkeuken staat bekend om zijn pikante karakter. Je kan nacho’s als snack of borrelhapje maken, maar je kan het ook als hoofdgerecht eten. Meestal bestaat het gerecht uit tortilla of nacho chips, vlees, kaas en jalapeño. Echter kan er nog veel meer aan toegevoegd worden. Nacho’s moeten in een pan of oven worden verwarmd en kunnen daarna met een lekkere dipsaus opgegeten worden.

Nacho of tortilla chips?

Vaak wordt de vraag gesteld of je nu beter nacho of tortilla chips kan pakken als je nacho’s gaat maken. Echter maakt het helemaal niet veel uit welke chips je gebruikt. Tortilla chips en nacho chips zijn namelijk vrijwel hetzelfde. Het enige verschil is de prijs. Kijk daarom gewoon naar welke chips je lekker vindt. Als je gezonde nacho’s maakt is het wel slim om te kijken naar de ingrediënten van de chips. De een heeft namelijk een andere manier van bakken dan de ander. Hierdoor kunnen er verschillen zitten in de calorieën.

Recept nacho’s gehakt

Er zijn veel verschillende nacho recepten, maar om lekkere en gezonde nacho’s te maken heb je niet veel nodig. Als basis heb je voor 2 personen ongeveer 75 gram tortilla of nacho chips nodig, 100 gram gehakt, 40 gram geraspte kaas en 400 gram groente. Welke groente dit zijn mag je lekker zelf weten! Om het gehakt nog lekkerder te maken kan je het even bakken in een tex-mex kruidenmix. Als het gehakt is gebakken kan je de groente toevoegen om deze ook even te laten aanbakken. Als dit allemaal gedaan is komt het leuke werk. Laagjes maken! Pak een ovenschaal en maak een bodem van de chips. Leg hier een laagje gehakt met groente bovenop. Maak daarna een nieuw laagje met chips en leg ook daar bovenop een laagje met de gehakt en groente mix. Eindig altijd met een laag kaas. Voor het beste resultaat moet je de oven altijd even voorverwarmen op 180 graden en de nacho’s moeten ongeveer 7 tot 10 minuten in de oven. Dit hangt ervan af hoe snel de kaas smelt. Als de kaas is gesmolten dan zijn je gezonde nacho’s klaar! 

Vegetarische nacho’s maken

Mensen denken vaak dat nacho’s maken een enorme klus is, maar dit valt eigenlijk reuze mee. Vooral als je vegetarische nacho’s wilt gaan maken ben je snel klaar. Als basis heb je tortilla of nacho chips nodig en natuurlijk kaas. Daarnaast kan je aan de nacho’s de groente toevoegen die je zelf wilt. Je kan bijvoorbeeld lekkere tomaatjes en jalapeño’s toevoegen. Je kan ook kiezen voor uien, bonen of paprika. Kies wat jij lekker vindt! Verwarm de oven voor op 225 graden. Snij daarna alle groente in stukjes. Nu kan je al beginnen met het opmaken van de ovenschaal. Begin altijd met een laagje chips. Leg daar een laagje groente en kaas bovenop en begin dan weer opnieuw met een laagje chips. Eindig altijd met een laag kaas. Als de oven klaar is met voorverwarmen moet je de schaal ongeveer 8 minuten in de oven zetten. Als de nacho’s klaar zijn kunnen ze direct geserveerd worden. En zo heb je in 10 min helemaal zelf vegetarische nacho’s gemaakt. Om de nacho’s nog lekkerder te maken kan je een dip toevoegen!

Dips voor nacho maken

Er zijn veel verschillende soorten dips die passen bij nacho’s. Je kan ze natuurlijk in de winkel halen, maar deze zijn vaak minder gezond dan wanneer je ze zelf maakt. De meest bekende dips zijn salsa en guacamole.

Salsa dip:

Om een salsa dip te maken heb je tomatenblokjes, knoflook, rode peper, ui, limoen en een beetje koriander nodig. Verwijder de pitjes uit de rode peper en snij deze klein. Pers 1 teentje knoflook en snij de ui en koriander klein. Pers de limoen uit en mix alles door elkaar. Als je grove saus prima vindt dan kan je het zo laten. Wil je het toch wat kleiner dan kan je de salsa nog even mixen met de staafmixer.

Guacamole dip:

Om guacamole te maken heb je rijpe avocado’s, een rode ui, knoflook, tomaat, rode peper en limoen nodig. Om goede guacamole te maken moet je een halve ui, 2 teentjes knoflook, een halve rode peper (zonder pitjes) en een halve tomaat in miniblokjes snijden. Zorg dat er geen grote stukken meer bij zitten. Schraap 2 avocado’s leeg en doe het schraapsel in een kommetje. Voeg alle ander ingrediënten toe en pers een klein beetje limoensap uit. Roer alles door elkaar en pers het mengsel plat met een vork. Het moet uiteindelijk een papje worden. Je kan eventueel wat zout of peper toevoegen om het mengsel op smaak te brengen. En klaar is je guacamole dip!

Gezonde nacho’s uit de airfryer maken

Zo zie je maar dat nacho’s zelf maken helemaal niet moeilijk is. Als je het te lang vindt duren om de oven op te warmen, dan kan je ook er voor kiezen om de nacho’s te maken in de airfryer. Aan het recept hoef je vaak niet veel te veranderen. Want het is meestal zo dat alles wat in de oven kan ook in de airfryer kan. Let wel even op dat je de gezonde nacho’s niet te lang in de airfryer zet. Meestal moeten de nacho’s 10 minuten in de airfryer op ongeveer 180 graden. Dit is precies genoeg om de kaas te laten smelten over de nacho’s. Zo heb jij gemakkelijk gezonde nacho’s die perfect in jouw calorie deficit dieet passen.

Variatie recepten met nacho’s

Als je niet zo veel zin hebt om een schaal gezonde nacho’s te maken, dan kan je altijd nog een heerlijke nacho variatie maken. Denk bijvoorbeeld aan heerlijke wraps met alles er in wat normaal in een nacho schotel zit. Als je de chips dan verkruimeld tot kleinere stukken, dan voeg je gemakkelijk een heerlijke bite toe aan je wrap.