Wat is je doelstelling?

Hoe gezond is spa rood?

Je zult vast niet de enige zijn die een glaasje spa rood drinkt als vervanging voor frisdranken met een hoge hoeveelheid suiker. Spa rood geeft vaak net even dat extra gevoel en smaak ten opzichte van het drinken van water zonder koolzuur. Over het algemeen wordt spa rood beschouwt als een gezonde vervanger voor frisdranken. Toch ligt dit water vaak onder vuur om verschillende redenen. Er wordt namelijk wel eens gezegd dat spa rood erg zout is en dat het koolzuur negatieve effecten kan hebben op je lichaam. In deze blog bespreken we of spa rood gezond is of dat je beter voor een glaasje zonder koolzuur kunt gaan.

Is spa rood net zo gezond als water?

Als we spa rood met normaal water vergelijken dan is het enige verschil tussen beide het koolzuur. Het gerucht dat spa rood veel zout bevat zal vast niet onbekend klinken. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn, want als we dit daadwerkelijk gaan vergelijken met water uit de kraan blijkt juist dat water uit de kraan een stuk meer zout bevat dan spa rood. Spa rood vergelijken met mineraalwater is een stuk lastiger. Het zoutgehalte per merk verschilt namelijk zo erg dat er geen goede algemene vergelijking valt te maken. Over het algemeen gaat het bij zowel mineraal water als bij water met koolzuur om kleine hoeveelheden zout die maar een klein gedeelte uitmaken van je totale zout inname op een dag. Op de vraag of spa rood net zo gezond is als water kunnen we dus eigenlijk antwoorden met een ja omdat het maar om minimale verschillen gaat op het gebied van zout.

hoe gezond is spa rood

Spa rood in een voedingsschema?

Past spa rood in een voedingsschem? Het antwoord daarop is: ja, zeker! Wij kunnen je voorzien in een voedingsschema op maat met alleen de dingen die jij lekker vindt. Kruis zelf aan wat je lekker vindt en wij verzorgen je voedingsschema 24/7 binnen 30 minuten via de e-mail!

Spa rood calorieën, bestaat dat?

Ook het gerucht dat spa rood calorieën zou hebben zal niet onbekend klinken. Spa rood is in feite alleen maar water met koolzuur. In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water. 

Het effect van koolzuur op je tanden

Het enige verschil tussen normaal water en spa rood is dus het koolzuur. Als we kijken naar het effect van koolzuur op je tanden is dit eigenlijk minimaal. Koolzuur behoort dan wel tot de zuren, maar is eigenlijk helemaal niet zo zuur voor je mond en tanden. De pH-waarde in je mond zal dus eigenlijk maar een klein beetje dalen door het drinken van water met koolzuur. De daling van de pH-waarde in je mond is maar zo minimaal dat je speeksel dit vrijwel direct weer zal neutraliseren. Als we spa rood vergelijken met andere koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank zijn deze vaak een stuk schadelijker voor je tandglazuur. De reden hiervoor is dat er naast koolzuur vaak nog andere zuren zitten in frisdrank. Water met prik zal dus maar weinig tot geen effect hebben op je tanden. Onderzoek ondersteunt dan ook dat het drinken van water met koolzuur maar een minimaal effect zal hebben op je tandglazuur, al helemaal vergeleken met de bekendere frisdranken.

Wat is het effect van water met koolzuur op de rest van je lichaam?

Over het algemeen is veel water drinken gezond voor je. Water drinken helpt bij afvallen en wordt om die reden dan ook vaak geadviseerd voor mensen die gaan diëten. Water in zijn algemeen is dus gezond, maar is er een verschillend effect op je lichaam bij het drinken van water met koolzuur in plaats van normaal water? Water met koolzuur kan er voor zorgen dat je brandend maagzuur wordt verergerd. Als je echter nergens last van hebt zal spa rood er niet spontaan voor zorgen dat je last krijgt van brandend maagzuur. Over het algemeen wordt gesteld dat dranken met prik het effect van brandend maagzuur kunnen versterken. Als je normaal gesproken geen problemen hebt met brandend maagzuur dan is er geen reden om niet te kiezen voor spa rood!

Een ander effect van koolzuur op je lichaam is dat het een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Dit is zeker niet gek want al die bubbels uit spa rood moeten toch ergens heen uiteindelijk. Per persoon is het verschillend hoe je lichaam reageert op de bubbels in spa rood. Een aantal glazen spa rood zullen over het algemeen niet direct zorgen voor een erg opgeblazen gevoel.

Het verschil tussen merken van water met prik

Het aantal mineralen kan per watermerk erg verschillen. Het aantal mineralen dat in het water zit is namelijk afhankelijk van de bron van het water. Ieder merk haalt zijn water uit een andere bron waardoor de mineralen per merk erg kunnen verschillen. Daarnaast gebruikt ieder merk een ander gehalte aan koolzuur. Door de verschillende bronnen en hoeveelheden aan koolzuur kan ook het zoutgehalte per merk erg verschillen. Doe dus goed onderzoek naar welk merk jij het lekkerst vindt en daarnaast ook nog eens de meeste mineralen en het minste zoutgehalte heeft.

Spa rood als basis voor veel drankjes

Een voordeel van spa rood is dat het goed gebruikt kan worden als basis voor vele drankjes. Door een siroopje toe te voegen aan water met prik kun je al snel de ervaring van frisdrank nabootsen op een veel gezondere manier. Er bestaan namelijk steeds meer siropen met vrijwel geen calorieën of suiker. Op deze manier kan je dus toch de beleving hebben dat je frisdrank drinkt terwijl je eigenlijk gewoon water drinkt. Ook kun je bijvoorbeeld fruit of komkommer aan je water met prik toevoegen om het water op een gezonde, natuurlijke manier een extra smaakje te geven.

Spa rood gezond of ongezond?

Als we alles nog eens nagaan kan er eigenlijk wel gesteld worden dat het drinken van spa rood gezond is. Water heeft namelijk veel positieve effecten op je lichaam en de toevoeging van koolzuur doet daar over het algemeen geen afbreuk aan. Er zijn wellicht een aantal kleine negatieve effecten van koolzuur zoals een mogelijk opgeblazen gevoel, maar over het algemeen zijn deze te verwaarlozen. We kunnen dus zeker stellen dat spa rood gezond is!