Wat is je doelstelling?

Gezonder werken in het nieuwe jaar? Zo pak je dat aan!

Als het nieuwe jaar aanbreekt, is het een uitgelezen moment om stil te staan bij gezondere werkgewoonten. Met een paar simpele aanpassingen kun je een aanzienlijke verbetering in je welzijn en productiviteit op kantoor ervaren. In deze blog bespreken we drie effectieve manieren om gezonder te werken: het dagelijks eten van groente en fruit op kantoor, vaker fietsen naar het werk, en het houden van korte wandelpauzes.

Eet dagelijks groente en fruit op kantoor

Begin met het integreren van meer groente en fruit in je dagelijkse kantoorroutine. Dit lijkt misschien een kleine verandering, maar de impact op je gezondheid kan groot zijn. Groenten en fruit zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels, die essentieel zijn voor het behoud van een gezond lichaam en geest. Door een fruitmand op je bureau of in de gemeenschappelijke ruimte te plaatsen, maak je het gemakkelijker voor jezelf en je collega’s om gezonde snackkeuzes te maken.

Dit kan eenvoudig worden gerealiseerd door bijvoorbeeld elke week een grote fruitmand te bestellen voor het kantoor. Moedig elkaar aan om dagelijks minimaal één stuk fruit of een portie groente te eten. Dit bevordert niet alleen een gezonde levensstijl, maar het kan ook de teamgeest versterken doordat jullie samen aan een gezamenlijk doel werken.

Ga eens vaker op de fiets naar werk

Een andere geweldige manier om gezonder te werken, is door vaker de fiets naar het werk te nemen. Fietsen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lichamelijke gezondheid. Het is een uitstekende vorm van cardiovasculaire oefening die helpt bij het verbeteren van de hartgezondheid, het verlagen van stressniveaus en het verhogen van de algehele fitheid.

Als je dicht genoeg bij je werk woont om te fietsen, probeer dan minstens een paar keer per week de auto of het openbaar vervoer te laten staan. Als fietsen naar het werk niet haalbaar is vanwege de afstand, overweeg dan om een deel van de reis te fietsen. Bijvoorbeeld, fiets naar het station in plaats van met de auto te gaan. Voor degenen die verder weg wonen, kan het weekend een goede gelegenheid zijn om een fietstocht te maken.

Houd regelmatig een korte wandelpauze

Het nemen van korte wandelpauzes gedurende de dag is nog een effectieve manier om je gezondheid en welzijn op het werk te verbeteren. Langdurig zitten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder een verhoogd risico op hartziekten en een vermindering van de spieractiviteit. Door regelmatig een korte wandeling te maken, zelfs als het slechts vijf tot tien minuten is, kun je deze negatieve effecten tegengaan.

Gebruik je pauzes om een kleine wandeling te maken. Dit kan binnen het kantoorgebouw zijn, of, als het weer het toelaat, buiten. Een korte wandeling kan niet alleen fysiek verfrissend zijn, maar biedt ook mentale helderheid en kan de creativiteit stimuleren. Bovendien is het een kans om even weg te zijn van het scherm, wat goed is voor je ogen en je algemene houding.