Wat is je doelstelling?

Light frisdranken, zijn dat dikmakers?

Frisdrank is erg lekker en het wordt graag gedronken door de meeste mensen. Zo wordt er in Nederland zo’n 6 miljoen keer per dag frisdrank genuttigd. Deze frisdranken bevatten erg veel suikers, die slecht zijn voor je gezondheid. Daarom heeft tegenwoordig elke frisdrank wel een ‘light’ variant. Deze worden beschouwd als gezonde frisdrank, maar is dat wel echt zo?

Frisdrank

Frisdrank is als het ware water, met veel suiker en een smaakje. Het bestaat vaak uit een kunstmatig aroma. Af en toe is er wat vruchtensap toegevoegd, zoals bij cassis of sinas. Dit is om de frisdrank ‘gezonder’ te laten lijken. Voor de smaak verandert dit niet veel. Verder zitten er nog een groot aantal voedingszuren in, zoals citroenzuur. Soms ook antioxidanten tegen (kleur) bederf, meestal is dit ascorbinezuur of vitamine C. En nog wat natuurlijke stoffen, zoals caroteen, anthocyanen of chlorofyl.

Kortom is het allemaal niet heel erg gezond wat er in frisdrank te vinden is. De suikers bevatten veel calorieën, die je dik maken. De frisdrank wordt snel weggedronken, waardoor je in een rap tempo veel calorieën binnen krijgt. Daarom is frisdrank ook een van de grootste redenen dat er zoveel kinderen in Nederland overgewicht hebben. Daarnaast verhoogt frisdrank de kans op diabetes type 2. Het is namelijk aangetoond, dat het drinken van 330 ml frisdrank per dag, zorgt voor 20% meer risico op diabetes type 2. Een gezonder drankje is wellicht bruiswater; net wat specialer dan water door het koolzuur, maar zonder calorieën. Lees hier ook hoeveel calorieën je per dag met hebben. 

Light frisdranken

Tegenwoordig is er van elke frisdrank wel een light variant te vinden. Dit zijn frisdranken die minimaal 30% minder calorieën, vet of suiker bevatten in vergelijking tot de gewone frisdrank variant. In bijna alle light frisdranken is alle, of een deel van de suiker vervangen door zoetstoffen. De suikers worden vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of Stevia (E960).

Zijn zoetstoffen veilig?

Er gaan veel slechte verhalen rond over verschillende zoetstoffen. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is: aspartaam veroorzaakt kanker. Maar stoffen mogen niet zomaar toegevoegd worden aan eten of drinken. Hier wordt eerst uitgebreid onderzoek naar gedaan. De European Food and Safety Autority (EFSA) doet al lang onderzoek naar toevoegingen (zoals zoetstof) in voedsel. Na dit onderzoek wordt de toevoeging van deze stof goed- of afgekeurd. 

Wanneer de stoffen worden goedgekeurd krijgen ze een E-nummer en worden dan een door de Europese Unie goedgekeurde hulpstof. Dit nummer zorgt er niet voor dat deze stof voor altijd als veilig wordt gezien. De stoffen blijven onderzocht worden. Ook verandert er nog wel eens iets in de samenstelling van de stoffen. Zo is recent een nieuw onderzoek gedaan naar sucralose (E955) en aspartaam (E951 en E962) wat wordt toegepast in light frisdranken. Hierin is vastgesteld dat deze nog steeds niet schadelijk zijn. Als er daadwerkelijk goed onderzoek is gedaan, dat aantoont dat een of meerdere stoffen risicovol zijn voor de gezondheid wordt het door de ESFA niet toegestaan om gebruik te maken van deze stoffen.

Zijn light frisdranken gezond?

Volgens een aantal berichten is light frisdrank, nog altijd niet goed voor je gezondheid. Zo zou je van light frisdranken extra trek krijgen, omdat je lichaam wordt gefopt door de zoetstoffen. Je lichaam zou denken dat er calorieën bijkomen, en dit zou weer trek kunnen veroorzaken. Echter klopt dit niet. Bij mensen is dit tijdens onderzoeken niet vastgesteld. Overigens was dit wel het geval bij proefdieren. Zo was er te zien dat de light frisdranken er voor zorgden dat de regulering van de glucosehouding werd verstoord. Dit zou er toe kunnen leiden dat de proefdieren meer trek zouden krijgen. Dit bericht komt dus niet zomaar ergens vandaan, maar wees gerust, dit geldt niet bij mensen.

Wel is er een grote groep mensen, die denken dat zij na het nemen van een light frisdrank, alsnog een ongezond iets kunnen nemen. Om het light product te compenseren, omdat ze toch minder calorieën hebben binnen gekregen. Het kan dan zijn dat je alsnog te veel calorieën binnen krijgt, waar je dik van kunt worden.

Wat kun je nu het beste drinken?

Je kunt dus stellen dat je light frisdranken gewoon kunt nuttigen. De stoffen die light frisdranken bevatten zijn dus niet schadelijk, want dit is meerder malen onderzocht door het EFSA. Ook zijn de light frisdranken minder of zelfs niet dik makend. Omdat zij dus geen suikers bevatten, die ervoor zorgen dat je een hoop calorieën binnen krijgt.

Je vraagt je af welke frisdrank is gezond? Zowel in frisdrank, als in light frisdrank zitten geen voedingsstoffen, wat ervoor zorgt dat het nog niet heel gezond is. Een aantal dranken die je volgens de schijf van vijf het beste op een dag kunt nuttigen zijn:

1. Water: spa blauw of spa rood bevatten geen calorieën of suikers. Daarnaast zorgt water ervoor dat je brein alert blijft. Dehydratie is de reden waardoor je vermoeid raakt. Je kunt je minder goed concerteren en ook je korte termijngeheugen wordt slechter. Ook zorgt water voor een betere stofwisseling, dit is ideaal wanneer je af wilt vallen.

2. Zwarte en groene thee: zonder suiker. Thee bevat geen calorieën. Het advies is om 3 koppen zwarte of groene thee te drinken. Thee verlaagt de bloeddruk en verkleint het risico op een beroerte.

3. Kruidenthee: deze thee bevat geen calorieën of cafeïne. Het advies is om niet te veel te drinken, maar een paar koppen per dag. Het beste kun je ook afwisselen tussen verschillende soorten.

4. Koffie zonder suiker: ook koffie bevat bijna geen calorieën. Koffie verlaagd het risico op hartziekten, beroertes en diabetes type 2

5. Magere of halvolle zuiveldranken: zoals melk, karnemelk en yoghurtdranken. Melk en melkproducten leveren veel gezonde voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine B2 en B12 en eiwitten. Het eten of drinken ervan zorgt voor een lager risico op darmkanker.

6. Sojadrink: dit bevat toegevoegde voedingstoffen, zoals vitamine B12 en calcium. Sojadrink bevat dus voor een deel dezelfde voedingsstoffen als zuivel.

Deze dranken zijn volgens het voedingscentrum dus erg gezond voor je, omdat ze weinig tot geen calorieën en suiker bevatten, maar wel rijk zijn aan voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Deze dranken kun je zeker goed gebruiken, wanneer je een gezond voedingsschema gebruikt. Dus wanneer je echt gezond wilt drinken, dan neem je een van deze dranken, in plaats van light frisdranken.