Wat is je doelstelling?

Hoe gezond is suikervrij drinken?

Het is voor ons mensen belangrijk om voldoende te drinken. Dit komt omdat water belangrijk is voor ons lichaam. Meestal wordt er 1,5 liter per dag aangehouden als een richtlijn voor het drinken. Om altijd water te drinken kan soms saai worden. Als je met het drinken geen calorieën binnen wilt krijgen, is de kans groot dat je voor suikervrij drinken gaat. Dan kom je echter voor de vraag te staan of dit wel gezond is.

Is suikervrij drinken gezond?

Het voordeel van suikervrij drinken is dat het mogelijk is om veel te drinken zonder veel calorieën binnen te krijgen. Dit komt omdat zoetstof zoeter is dan suiker. Hierdoor is het mogelijk om een zoeter effect te krijgen zonder zoveel calorieën te gebruiken.

Normaliter is het niet schadelijk om veel suikervrij te drinken. Dit is gewoon iets wat je niet teveel moet doen. De ADH van zoetstoffen is 40 mg per kg lichaamsgewicht. Voor veel mensen komt dit neer op ruim 17 glazen cola light om op deze hoeveelheid zoetstof te komen.

Suikervrij drinken wordt vooral gebruikt om af te kunnen vallen. Suikerhoudende dranken zijn een grote bron van onnodige calorieën. Als je alsnog iets lekkers wilt drinken, is het mogelijk om voor suikervrij drinken te gaan. Dit zorgt er namelijk voor dat je nauwelijks tot geen calorieën binnenkrijgt. Hierdoor is het ook een stuk makkelijker om iets lekkers te drinken veel calorieën binnen te krijgen.

Om het te vergelijken zit er in een normaal glas cola zo’n 100 calorieën. Door te kiezen voor een suikervrij variant is het mogelijk om een glas cola met zo goed als geen calorieën te hebben. Tijdens het afvallen is dit een nuttig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je iets lekkers naast water hebt om te drinken zonder hierbij veel calorieën binnen te krijgen.

Als het gaat om suikervrij drinken wordt er vaak gedacht dat de zoetstof je hersenen foppen. Dit komt omdat je hersenen het idee krijgen dat je lichaam suiker binnenkrijgt zonder dat je dit daadwerkelijk binnenkrijgt. Hierdoor zou je ook honger moeten krijgen na het drinken van suikervrije dranken. Dit is echter niet het geval. De hersenen reageren ook niet op dezelfde manier op zoetstof als op suiker.

Na het drinken van een suikervrije drank heeft je lichaam later op de dag meer behoefte aan eten. Echter is dit te vergelijken met water. Dit komt omdat je hiermee ook ongeveer evenveel calorieën binnenkrijgt dan als je water gebruikt. Het ligt dan ook niet aan de zoetstoffen in de suikervrije dranken dat je ergens honger van krijgt.

Wat is gezond drinken zonder suiker?

Niet elk drinken zonder suiker is even gezond om voor te gaan. Dit komt omdat het niet altijd even gezond is om gebruik te maken van suikervrij drinken. Een goed voorbeeld hiervan is fruitsap. Dit komt omdat fruitsap eigenlijk alleen maar uit suikers bestaat. Verder kun je beter een normaal stuk fruit eten. Door een vers stuk fruit te eten, is het mogelijk om meer voedingsstoffen uit het fruit te halen.

Verder is frisdrank zonder suiker net zo goed voor je tanden als frisdrank met suiker. Dit heeft ermee te maken dat frisdrank eigenlijk altijd zuur is. Dit zuur is slecht voor het glazuur van je tanden. Ondanks dat een suikerhoudende drank het glazuur meer aantast dan suikervrije dranken, is dit zo goed als vergelijkbaar.

In de meeste gevallen kun je het beste kiezen voor natuurlijk suikervrije dranken. Dit heeft ermee te maken dat je hierdoor nooit te veel zoetstof binnen kunt krijgen. Drinken die altijd goed zijn om te drinken, zijn koffie, groene koffie, thee of water. Op die manier krijg je geen onnodige zoetstoffen binnen waar je niet op zit te wachten.

Ook is het mogelijk om je water wat smaakvoller te maken door hier fruit in te doen. In de meeste gevallen wordt hierbij gekozen voor citrus zoals citroen en limoen. Echter zijn ook andere opties zoals gember en munt ook een goede optie om voor te gaan.

Suikervrij drinken voor kind

Kinderen vinden het vaak heerlijk om zoete dingen te eten en te drinken. Dit zorgt er echter ook voor dat het suikervrij drinken vaak niet te voorkomen is. Dit komt omdat suikervrij drinken voor kinderen een gezonde basis biedt in plaats van de suiker die veel gebruikt wordt. Echter is het ook voor kinderen belangrijk om niet te veel zoetstoffen binnen te krijgen.