Wat is je doelstelling?

Zijn pinda’s gezond?

Onmisbaar bij de borrel en heerlijk als tussendoortje: een handje pinda’s. Maar zijn pinda’s gezond of kun je ze beter vermijden? Goede vraag! In dit artikel geven we jou antwoord op de vraag: zijn pinda’s gezond of niet?

Wat zijn pinda’s?

Ze liggen vaak in de schappen bij de noten, tussen de pecan-, cashew-, hazel-, en walnoten. Pinda’s worden ook wel aardnoten, grondnoten, olienoten of apennoten genoemd. Maar ondanks al deze namen zijn pinda’s eigenlijk helemaal geen noten, maar juist peulvruchten.

De pinda komt van de pindaplant. Deze plant behoort tot de vlinderbloem familie, net zoals alle peulvruchtdragenden. De bloem bevindt zich bovengronds, en daaruit ontwikkelt zich na de bevruchting een peul met meestal twee tot drie zaden. De pindaplant voltooid zijn levenscyclus van kieming tot zaad binnen één jaar. Na de zaadzetting sterft de plant af.

Oorsprong

De pindaplant is afkomstig uit Zuid-Amerika. Al meer dan 3.500 jaar geleden werden de pinda’s door de Inca’s gebruikt als voedsel dat ze meegaven aan de doden voor in het hiernamaals. Vervolgens namen Spaanse ontdekkingsreizigers in de 16e eeuw de pinda’s mee naar Spanje. Vanuit hier werden ze verspreid over Azië en Afrika en andere tropische en subtropische gebieden over de hele wereld. De pinda werd erg populair, vooral in Afrika. Hier dacht men dat de pinda een ziel had. Vanuit Afrika werden de pinda’s via slavenschepen geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Tijdens de Burgeroorlog in 1860 steeg de consumptie van de pinda nadat het Zuidelijke als het Noordelijke leger inzagen hoe waardevol de pinda’s waren.

Zo, nu weet je wat pinda’s zijn en waar ze vandaan komen. Nu is de vraag: zijn pinda’s gezond? Pinda’s worden meestal niet rauw gegeten, maar geroosterd en gezouten. Daarbij zijn pinda’s erg populair in ons land, maar ook in de Verenigde Staten en sommige delen van Azië. Pinda’s zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Pinda-allergie

Een pinda-allergie is geen notenallergie, maar een peulvruchtallergie. Dit kan zeer ernstig zijn en zelfs de dood tot gevolg hebben. Sommige mensen reageren zelfs al heel heftig op de geur van pinda’s. Een pinda-allergie lijkt steeds vaker voor te komen. Ongeveer 0,5% tot 1% van alle kinderen in westerse landen heeft een pinda-allergie. De meeste kinderen groeien niet over deze allergie heen. De meest voorkomende reacties na het eten van pinda’s zijn huidklachten. Maar ook luchtwegklachten kunnen optreden.

Voedingswaarde van Pinda’s

Pinda’s bevatten ongeveer evenveel calorieën als amandelen, cashewnoten en walnoten, maar bijna twee keer zo veel eiwitten. Pinda’s zijn ook het rijkst aan vezels. Hoeveel calorieën zitten er nu in ongezouten pinda’s? Om precies te zijn 157 kilocalorieën voor een handje pinda. Dit staat gelijk aan 25 gram.

Voedingswaarde pinda’s

Energie                                                157 kcal
Vet                                                      12,9 g

  • Waarvan verzadigd 1,9 g

Koolhydraten                                       3 g

Vezels                                                  1,7 g
Eiwit                                                    6,3 g
Zout                                                    0g

Dus zijn pinda’s gezond of niet?

Pinda’s zitten boordenvol met voedingsstoffen waar je lichaam van profiteert. Ze bevatten een hoog gehalte aan gezonde en onverzadigde vetzuren, ijzer, B-vitamines en vitamine E. Ze helpen je bloedvaten gezond te houden, ze verlagen het LDL-cholesterolgehalte in je bloed en verkleinen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Wat belangrijk is om te weten, is dat pinda’s heel wat meer koolhydraten bevatten dan echte noten. Wil je dus afvallen, dan is het verstandig om dit te vermijden en zo min mogelijk koolhydraten te eten. Eet daarom echte onbewerkte noten. Deze bevatten alle gezonde stoffen, en veel minder koolhydraten.

Pinda’s zitten boordevol belangrijke mineralen en vitamines. Daarnaast is het een rijke bron van eiwitten en zijn het een goede bron van voedingsvezels. Door deze vezels en proteïne zorgen pinda’s ervoor dat je voor een langere tijd een verzadigd gevoel hebt. Ook stabiliseren ze jouw bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat ze langzaam verteerd worden en het suiker geleidelijk afgeven aan je bloed. Hierdoor gaan ze de cravings naar eten tegen en geven ze je ook nog eens langdurige energie.

Je moet wel weten welke pinda’s je het beste kunt eten. Gezouten, ongezouten, geblancheerd versus niet geblancheerd, gepeld versus ongepeld. Pinda’s zijn er in alle soorten en maten. Ja ze bevatten veel calorieën, maar dat betekent niet dat je pinda’s helemaal moet vermijden. Gezouten pinda’s kun je het beste laten liggen als je een gezonde keuze wilt maken. Veel mensen eten al te veel zout in hun dagelijkse voeding. Als je te veel zout binnenkrijgt kunnen de gevolgen ernstig zijn. Namelijk een verhoogde zoutconcentratie in je lichaam wat ervoor zorgt dat je lichaam meer vocht vasthoudt, en dat zorgt dan weer voor een verhoogde bloeddruk. Je kunt het beste voor ongezouten pinda’s kiezen. Dus, zijn ongezouten pinda’s gezond? Ja zeker, zolang deze verder niet bewerkt zijn zit je hartstikke goed.

Zo geldt dat ook voor pindakaas. Dit is tegenover hagelslag en chocopasta wel een goed voorbeeld van mager broodbeleg. De meeste commerciële merken verkopen pindakaas die volgestopt zit met palmolie, suiker en zout. Maar helaas pindakaas, door deze toevoegingen wordt het juist een ongezonde boel. Kies daarom een variant die gemaakt is van alleen pinda’s Dan ben je ervan verzekerd dat je goed zit.

We raden je daarom aan om elke dag een handje noten of pinda’s te eten, je kunt dit ook in je voedingschemaverwerken. En uiteraard moeten de pinda’s het liefst onbewerkt zijn.

Lekkere recepten met pinda’s

Er zijn ook tal van recepten waarin je zowel pinda’s als pindakaas kan verwerken. Je kunt het verwerken in koekjes en gebakjes, taarten, salades, yoghurt of kwark, ijs, bij je rijst, groenten en ga zo maar door. Genoeg opties dus om op een gezonde manier je pinda’s te kunnen eten.