Wat is je doelstelling?

Zijn pinda’s gezond?

Pinda’s hebben vaak een slechte reputatie als het gaat om de gezondheid van de bekende, ovaalvormige aardnoot. Zo zou een pinda ongezonder zijn dan andere nootjes en zouden pinda’s bij het afvallen meer kwaad doen dan goed. Is dit echter juist? Op de vraag of pinda’s gezond zijn, kan deze blog bevestigend antwoorden. Lees verder als je wilt weten op welke manieren pindanoten als gezond bestempeld kunnen worden.

Wat zijn pinda’s?

Pinda’s zijn een veel voorkomende snack die vaak als noot worden beschouwd, maar in werkelijkheid behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Hoewel ze qua voedingswaarde en smaak vergelijkbaar kunnen zijn met noten, groeien pinda’s onder de grond in peulen. Dit maakt ze anders dan de meeste noten, die aan bomen groeien. Ondanks dit verschil zijn pinda’s nog steeds een voedzame keuze voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde snack.

Voedingswaarde pinda

Volgens het Voedingscentrum is de voedingswaarde van een handje van 25 gram ongezouten pinda’s:

  • Energie: 157 kcal
  • Vet: 12.9 g
    • Waarvan verzadigd vet: 1.9 g
  • Koolhydraten: 3 g
    • Waarvan suikers: 1.2 g
  • Vezels: 1.7 g
  • Eiwit: 6.3 g
  • Zout: 0 g

Pinda’s bevatten dus best veel calorieën, maar hebben ook veel eiwitten en vezels in zich. Lees in deze blog meer over het belang van eiwitten bij de opbouw van spiermassa.

Goede voedingsstoffen in pinda’s

Er zitten ook belangrijke voedingsstoffen in de pindanoten. Pinda’s bevatten veel mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, selenium en ijzer. Bovendien bevatten de aardnoten veel vitamines zoals: vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B1, vitamine B12, vitamine B2, vitamine B6 en vitamine C. Lees in deze blog meer over het belang van deze zogenaamde micronutriënten.

Ongezouten of gezouten pinda’s gezond?

Hoewel pinda’s van nature gezond zijn, kan de manier waarop ze worden bereid invloed hebben op hun voedingswaarde. Ongezouten pinda’s zijn over het algemeen de gezondere keuze, omdat ze minder natrium bevatten. Te veel zout in het dieet kan leiden tot een hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Wil je meer smaak aan de pinda’s toevoegen, wissel dan eens af met paprikapoeder of chilipeper poeder.

Zijn geroosterde pinda’s of rauwe pinda’s gezond?

Zowel geroosterde als rauwe pinda’s kunnen deel uitmaken van een gezond dieet, maar er zijn enkele verschillen tussen de twee. Rauwe pinda’s behouden over het algemeen meer voedingsstoffen, omdat het roosteren van pinda’s enige hitte veroorzaakt die sommige voedingsstoffen kan afbreken. Aan de andere kant hebben geroosterde pinda’s een intensere smaak, waardoor sommige mensen ze lekkerder vinden. Het is belangrijk om te onthouden dat als je geroosterde pinda’s koopt, je moet letten op extra toegevoegde oliën of zout.

Beter geblancheerde of niet-geblancheerde pindanoten eten?

Pinda’s met het kenmerkende bruine velletje er nog om zijn het gezondst. Dit velletje zie je meestal terug in doppinda’s, waarbij je zelf de pinda nog moet pellen en het bruine velletje dus nog om de aardnoot zit. Bij pelpinda’s kun je de aardnoot direct consumeren. In het vel zitten wel de meeste voedingsstoffen verstopt. In principe geldt dit bij veel voedingsmiddelen. Heb je echter last van een darmaandoening, dan is het niet aan te raden het velletje mee te eten, want deze zorgen voor klachten in je darmen. In dit laatste geval zijn geblancheerde pinda’s de betere optie.

Pinda’s gevaarlijk?

Een pinda-allergie is geen notenallergie, maar een peulvruchtallergie. Dit kan zeer ernstig zijn en zelfs de dood tot gevolg hebben. Sommige mensen reageren zelfs al heel heftig op de geur van pinda’s. Een pinda-allergie lijkt steeds vaker voor te komen. Ongeveer 0,5% tot 1% van alle kinderen in westerse landen heeft een pinda-allergie. De meeste kinderen groeien niet over deze allergie heen. De meest voorkomende reacties na het eten van pinda’s zijn huidklachten. Bovendien kunnen luchtwegklachten optreden. Ook heb je pinda-intolerantie. Dit leidt tot minder ernstige klachten, zoals hoesten.

Is de pinda dus gezond of niet?

Een handjevol ongezouten pinda’s per dag als tussendoortje eten, is dus gewoon gezond. Wanneer je ongezouten pinda’s eet, vormen pinda’s een goede bron van eiwitten, aminozuren, vitamines en mineralen. Bovendien bevatten de aardnoten antioxidanten die tegen ziektes beschermen. De onverzadigde vetten en de vezels in pinda’s zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft, waardoor je ook minder snel gaat snacken. Pinda’s helpen hierdoor ook bij het afvallen, mits je er niet te veel van eet. Lees in deze blog wat je moet doen wanneer het afvallen stagneert.

Pinda's gezond genoeg voor een voedingsschema?

Passen pinda’s in een voedingsschema? Het antwoord daarop is: ja, zeker! Wij kunnen je voorzien in een voedingsschema op maat met alleen de dingen die jij lekker vindt. Kruis zelf aan wat je lekker vindt en wij verzorgen je voedingsschema 24/7 binnen 30 minuten via de e-mail!