Wat is je doelstelling?

De voordelen van havermout voor spieropbouw

Een ontbijt met havermout of een tussendoortje met havermout is een echte aanrader voor de sporters onder ons. Maar waarom is havermout zo gezond en welke voordelen zitten er in havermout voor sporters? Wij geven jou een aantal voordelen van havermout, die jouw spieropbouw ten goede zullen komen!

Wat is havermout?

Havermout is afkomstig van de graansoort haver. De haverkorrels worden allereerst gewassen en gepeld. Vervolgens worden ze verwarmd en in stukjes geknipt. Tot slot worden deze stukjes haver gestoomd en platgewalst. Havermout bestaat dus uit verknipte, gestoomde en geplette haverkorrels. In verschillende vormen is havermout verkrijgbaar in de winkel, namelijk:

 • Volkoren havermout (hele haverkorrels, deze moeten een kwartier gekookt worden)
 • Snelkook-havermout (gebroken haverkorrels, deze 5 minuutjes gekookt worden)
 • Kant-en-klare havermout (gebroken en voorgekookt, deze kun je direct eten)

Havermout wordt op allerlei manier verwerkt in verschillende gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een gezond ontbijt met havermout en vers of bevroren fruit. Daarnaast wordt havermout verwerkt in muesli, havermoutpap, brood, crackers en koekjes. Wil je weten hoe gezond muesli eigenlijk is? Lees het hier!

Havermout voor spieropbouw

Havermout wordt sinds vroeger al gebruikt om paarden te voeren, hier heeft havermout de bijnaam “krachtvoer” aan te danken. Ook bodybuilders en krachtsporters eten om deze reden grote hoeveelheden havermout op een dag. Havermout is goed voor de spieren, vanwege de hoge concentratie aan langzame en complexe koolhydraten. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam efficiënte energie krijgt. Doordat de koolhydraten langzaam worden verteerd worden ze zodoende geleidelijk aan opgenomen in de bloedbaan.

Een portie havermout zorgt dus gedurende een lange periode dat je lichaam wordt voorzien van kostbare energie. Havermoutpap, havermoutkoeken en ontbijtgranen met havervlokken zijn immens populair onder de krachtsporters en bodybuilders die willen zorgen voor spiermassa. Daarnaast bevat havermout een kleine hoeveelheid aan eiwitten. Deze zorgen voor de instandhouding, het herstel en de opbouw van spierweefsel. Wat is nu een gezond spiermassa percentage? Dat kun je hier lezen.

Belangrijke vitamines en mineralen in havermout

Als je je afvraagt “is havermout gezond?”, dan kunnen wij je vertellen dat havermout erg goed voor je is! Naast havermout voor spiermassa, kun je het ook eten omdat het erg gezond is. Havermout bevat een aantal belangrijke micronutriënten, waaronder essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen. Deze zullen bijdragen aan een gezond leven en goede prestaties in de sportschool. De belangrijkste voedingsstoffen in havermout zijn:

 • Saponine (bindt zich aan je glazuur en cholesterol)
 • Silicium (voor botten en bindweefsel)
 • Magnesium (energiestofwisseling)
 • IJzer (bloed en zuurstoftransport)
 • Vitamine K (bloedstolling en botten)
 • Vitamine E (spieren en weefsel)
 • Vitamine B1,B2,B6 en B11 (deze hebben allemaal een goede werking)

Gezondheidseffecten

Het eten van havermout is erg gezond. Een aantal voordelen van havermout zorgen ervoor dat je op een gezonde manier kunt leven. Omdat havermout een volkoren graan is en boordevol vezels zit valt het binnen de schijf van vijf. Dit betekent dat het binnen een gezond voedingsschema past.

Beta-glucanen

Misschien heb je het wel eens op de verpakking voorbij zien komen: ‘bevat beta-glucanen’ of ‘goed voor het cholesterolgehalte’. Maar wat betekent dit nou precies?

Beta-glucanen zijn oplosbare voedingsvezels waarvan bekend is dat ze zorgen voor een goed cholesterolgehalte en het totaalcholesterol en het LDL-cholesterol in het bloed wordt verlaagt wanneer deze te hoog is. Hiervoor moet je minimaal 3 gram beta-glucanen per dag eten in combinatie met andere voeding, dat weinig verzadigd vet bevat. De haverkorrel bestaat voor 5% uit deze voedingsvezel, die vooral aanwezig is in de celwanden van je lichaam. Dat beta-glucanen goed zijn voor het cholesterol gehalte, is in 2011 bewezen door het EFSA. Dit houdt in dat er voldoende bewijs is voor de positieve werking van havermout. Om 3 gram beta-glucanen binnen te krijgen moet je minstens 86 gram volkoren haver eten. Een gezond ontbijt met havermout helpt je al op de goede weg!

Vezels in havermout

Naast beta-glucanen bevat havermout ook een hoop vezels die zorgen voor verschillende gezondheidsvoordelen:

 • Het eten van vezelrijke producten vermindert de kans op hart-en-vaatziekten. Vergeleken met een lage vezelinname kan het risico op hart-en-vaatziekten verlaagd worden bij een inname van minimaal 25 gram vezels per dag.
 • Daarnaast lijkt de vezelinname een rol te spelen bij het verlagen van de bloeddruk.
 • Mensen die meer vezels binnenkrijgen hebben zo’n 15% minder kans op diabetes type 2, dan mensen die minder vezels eten.
 • Ook is het risico op darmkanker een stuk lager bij mensen die voldoende vezels binnen krijgen. Het risico ligt namelijk 15% lager, dit effect is zichtbaar bij een inname van 25% gram vezels.
 • Tot slot zijn vezels belangrijk voor de werking van de darmen. De vezels zorgen voor een goede stoelgang.

Dus een havermout ontbijt is erg gezond. Het zorgt ervoor dat je op een gezonde manier door het leven kunt en de kans op ziekten een stuk lager ligt.

Glutenvrij

Haver heeft andere voedingseigenschappen dan andere granen, zoals: tarwe, gerst en rogge. Van nature is haver vrij van gluten. In haver komen wel gluten voor in de vorm van eiwitten, maar deze eiwitten hebben een andere aminozuursamenstelling dan de gluten in bijvoorbeeld graan. Daarom kun je met een glutenallergie zonder problemen havermout eten.

Let wel op: de meeste vormen van haver kunnen toch sporen van gluten bevatten. Dit komt doordat de havermout in dezelfde fabriek wordt verwerkt als alle andere granen. Kies daarom voor alle zekerheid voor glutenvrije havermout, deze bevat zeker geen gluten.

Kortom heeft het eten van havermout voordelen voor je sportprestaties en voor een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl is een must om goed te kunnen presteren in de sportschool. Daarnaast bevat havermout alle benodigde macronutriënten, zoals eiwitten, koolhydraten en zelfs vet. Tot slot bevat havermout een hoop vitamines en mineralen, die jouw functioneren ten goede zullen komen, ook tijdens het droog trainen of juist als je wilt aankomen!