Wat is je doelstelling?

Met havermout aankomen: licht en calorierijk

Als je op zoek gaat naar gezond eten, is de kans groot dat havermout één van de eerste dingen is die je tegenkomt. Vooral als het gaat om het ontbijt, is havermout de ideale voeding om gebruik van te maken. Havermout biedt de basis van een goed ontbijt. Veel mensen gebruiken dit dan ook om af te vallen. Echter is het ook mogelijk om met havermout aan te komen.

Hoe kom je aan?

Om aan te komen, is het nodig om meer calorieën binnen te krijgen dan je nodig hebt op een dag. Een vrouw heeft over het algemeen 2000 kcal op een dag nodig. Voor een man is dit 2500 kcal. Als je aan wilt komen, is het belangrijk om boven deze hoeveelheden te zitten. Op die manier is het bijvoorbeeld als vrouw mogelijk om 2300 kcal per dag aan te houden terwijl je als man 2800 kcal aanhoudt.

Aankomen kan eigenlijk op twee manieren gedaan worden. Zonder te bewegen is de kans groot dat je aan zult komen in vet. Dit is niet erg, maar als je dit langer aan gaat houden, kan dit ongezond wordt. Daarom is het in de meeste gevallen het beste om ook te bewegen. Door te bewegen zul je vooral aankomen in spieren. Dit kan ook goed zijn voor je lichaam. Bij het aankomen in spieren is het in de meeste gevallen nodig om meer eiwitten dan normaal binnen te krijgen.

Hoeveel calorieën in havermout?

Het ontbijt is de ideale manier om voldoende calorieën binnen te krijgen. Het ontbijt is namelijk de vulling die je over de hele dag gebruikt. Veel mensen beginnen de dag met veel koolhydraten. Dit komt omdat je hierdoor genoeg brandstoffen hebt om de dag door te komen. Havermout is een goede bron van koolhydraten. Een groot deel van de koolhydraten die in havermout zitten zijn vezels. Dit is belangrijk voor je darmen.

In verhouding zitten er relatief veel calorieën in havermout. Dit komt omdat je al veel calorieën binnen kunt krijgen na een flinke bak havermout te eten. Bij het maken van havermout is het belangrijk om aan te komen ook een vorm van melk te gebruiken. Dit zijn extra calorieën en ook voedingsstoffen om gebruik van te maken. Goede opties hiervoor zijn normale melk of amandelmelk.

Havermout zelf levert relatief veel calorieën op. Dit komt omdat 100 gram havermout al 380 kcal te bieden heeft. Omdat het redelijk licht is om te eten, is het mogelijk om hier veel calorieën vandaan te halen voor het ontbijt. Vooral als je graag wat suiker in je havermout hebt, is dit een goede optie.

Een goede portie havermout om aan te komen

Over het algemeen wordt er veel gekozen voor een portie van 40 tot 50 gram havermout. Dit is een portie die gebruikt wordt als je af wilt vallen of op een gelijk gewicht wilt blijven. Als je aan wilt komen, is het handig om wat meer havermout te eten. In de meeste gevallen wordt er dan gekozen voor een grotere portie van bijvoorbeeld 70 tot 80 gram havermout.

Hierbij is het ook belangrijk om meer melk toe te voegen. Dit komt omdat de havermout anders veel te dik wordt. Hierdoor wordt het een stuk minder licht om te eten. Voor een portie van 40 tot 50 gram havermout wordt vaak 250 ml melk gebruikt. Voor een portie van 70 tot 80 gram havermout kun je daarom het beste voor 400 ml tot 500 ml melk kiezen.

Havermout ontbijt met veel calorieën

Een manier om nog meer calorieën aan je havermout ontbijt toe te voegen, is door topping op de havermout toe te voegen. Dit is erg veelzijdig. Er zijn namelijk veel verschillende toppings voor een havermout ontbijt. Zo wordt er meestal gekozen voor fruit op de havermout. Echter is het ook mogelijk om andere toppings toe te voegen zoals zaden en pitten.

Een combinatie die veel mensen erg lekker vinden om te eten, is havermout met kaneel en appel. Dit is een havermout ontbijt die een beetje naar appeltaart smaakt. Mensen die van chocolade houden vinden het vaak lekker om wat cacaopoeder toe te voegen aan een havermout ontbijt. Havermout is eigenlijk met alle soorten vruchten wel lekker.