Wat is je doelstelling?

Wat is een gezond spiermassa percentage?

Mannen en vrouwen verschillen op veel gebieden van elkaar. Zo verschilt de lichaamsbouw van een man bijvoorbeeld sterk ten opzichte van een vrouw. Dit heeft ook directe gevolgen voor het spiermassa percentage bij een man en een vrouw. Zo ligt een gezond spiermassa percentage bij mannen tussen de 37% en 55% en bij vrouwen tussen de 28% en 44%.

Naast het verschil tussen mannen en vrouwen verschil ook ieder persoon van elkaar. Zo verschilt dus ook de lichaamssamenstelling. Deze wordt namelijk beïnvloed door het DNA. Wanneer de ouders bijvoorbeeld slank zijn, dan is de kans groot dat hun kind ook slank zal zijn. Hier heb je beperkte invloed op. Deze blog zal daarom aandacht besteden aan de vraag wat een gezond spiermassa percentage bij een man en een vrouw is.

Spiermassa percentage

Vetpercentage vrouw en man van belang

Op erfelijke factoren heb je weinig invloed, maar door te sporten en gezond te eten kan wel het vetpercentage van de vrouw en man gereduceerd worden. Dit hangt vaak samen met het spiermassa percentage. Sommige mensen denken dat het bezoeken van de sportschool alleen genoeg is voor de vorming van spiermassa, maar gezonde voeding is ook een belangrijke factor. Gezonde voeding heeft namelijk directe invloed met afname van het vetpercentage bij vrouwen en mannen. Zonder gezonde en gevarieerde voeding loopt de opbouw van spieren ernstige vertraging op. Lees in deze blog meer over spieropbouwende voeding.

Daarnaast is het ook belangrijk om genoeg water te drinken, stress te vermijden en genoeg rust te nemen na een training. Lees in deze blog bijvoorbeeld een aantal tips, waarmee je spierherstel na het sporten bevordert. Of als je meer wil lezen over het belang van water voor het lichaam, lees dan dit artikel nog.

Gezond vetpercentage voor man en vrouw

Het vetpercentage geeft aan hoeveel kilogram lichaamsvet je hebt in verhouding tot je gewicht. Vrouwen hebben een gemiddeld vetpercentage van 21-36 procent. Dit houdt in dat een vrouw circa 12-25 kilogram lichaamsvet heeft. Bij mannen ligt dit percentage lager. Het vetpercentage van mannen bedraagt 18-25 procent, wat neerkomt op ongeveer 24-33 kilogram aan lichaamsvet.

Spiermassa percentage

Spiermassa percentage van een man

Het spiermassa percentage van iemand zegt iets over de hoeveelheid spieren van die persoon ten opzichte van het hele lichaam. Een hoog spiermassa percentage betekent dat een persoon vaak gespierd is en dus een afgetraind lichaam heeft. Het spierpercentage van een man hoort te liggen tussen de 37% en 55%. Voor een gezonde man tussen de 18-35 jaar oud is een spierpercentage van 40-54% een juiste hoeveelheid spiermassa. Naarmate je ouder wordt neemt dit percentage af. Dit komt door een natuurlijke daling in de aanmaak van lichamelijke eiwitten.

De gemiddelde spiermassa van een man

De gemiddelde spiermassa van een man komt met deze percentages uit op ongeveer 30 kilo voor een man die 75 kilo weegt. Belangrijk om te vermelden is dat het hier om een gemiddelde gaat. Voor jongere mannen en oudere mannen geldt dat het gewicht lager ligt. Zo loopt de hoeveelheid spiermassa bij mannen vanaf 36 jaar al terug. Mannen van 75 jaar en ouder hebben bijvoorbeeld gemiddeld een spiermassa van 22.5 kilo.

Deze gewichten zeggen echter niet heel veel, aangezien hier uit wordt gegaan van een man met een gewicht van 75 kilogram. Om het gewicht en percentage van de spiermassa te berekenen, kan er gebruik worden gemaakt van speciale weegschalen. Deze weegschalen geven een indicatie van zowel het gewicht als het percentage spiermassa.

Spiermassa percentage

De spiermassa van een vrouw

De spiermassa van een vrouw ligt gemiddeld genomen lager dan de spiermassa van een man. Een reden hiervoor vind je in het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat een vrouwenlichaam meer vet vasthoudt. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het vetpercentage van een vrouw is, des te lager is het spierpercentage van die vrouw.

Het gemiddelde spiermassa percentage van een vrouw

Het percentage aan spiermassa van vrouwen ligt tussen de 28% en 44%. Net als bij de mannen is de spiermassa van vrouwen groter gedurende de leeftijd van 18-35 jaar. Vrouwen met een spierpercentage boven de 40% worden als heel gespierd gezien. Deze vrouwen vind je dan ook bij de krachttrainingen in de fitnesschool, want alleen met veel krachttraining en een goed dieet kun je dit spierpercentage als vrouw behalen.

Vrouwen moeten daarnaast ook zeer frequent sporten om een bepaald spiermassa percentage te behouden. Ze moet immers het vetpercentage in het lichaam eerst aanpakken om daarvoor in de plaats spieropbouw te realiseren. De gemiddelde spiermassa van een vrouw ligt met 20 kilo dus zo’n 10 kilo lager dan bij mannen. Bij de berekening van dit gemiddelde gewicht aan spiermassa moet wel vermeld worden dat het gaat om een vrouw met een gemiddeld gewicht van 72 kilo en een lengte van 167,4 cm. 

Spiermassa percentage

Meer tips nodig om gezond aan te komen? Lees dan hier verder.