Wat is je doelstelling?

Caloriebehoefte vrouw berekenen

Hoeveel calorieën vrouwen dagelijks nodig hebben, is een vraag die niet zo snel beantwoord kan worden. Over het algemeen kan gesteld worden dat een volwassen vrouw per dag zo’n 2000 kilocalorieën per dag nodig heeft om op gewicht te blijven. Dit is echter een schatting en is van allerlei factoren afhankelijk zoals activiteitsniveau, lengte en leeftijd. Deze blog zal daarom aandacht besteden aan hoe we de caloriebehoefte van een vrouw kunnen berekenen.

Wat is de caloriebehoefte van een vrouw?

De dagelijkse caloriebehoefte van een vrouw is een stuk lager dan dat van mannen. Dit komt doordat de samenstelling van het vrouwelijk lichaam anders is dan de samenstelling van het mannelijk lichaam. Vrouwen hebben een hoger vetpercentage dan mannen. Lees in deze blog meer over hoe je het vetpercentage moet berekenen. Omdat vet geen calorieën verbrandt, heeft het vrouwelijk lichaam ook minder calorieën nodig. De gemiddelde hoeveelheid calorieën die een vrouw nodig heeft om op een gelijk gewicht te blijven, is 2000 kcal.

Hoeveel calorieën per dag vrouw om af te vallen?

Je lichaam heeft een aantal calorieën per dag nodig om te kunnen bewegen, denken en processen te voltooien. De energie die voor deze zaken nodig is, is afkomstig uit de calorieën die je uit je voedsel haalt. Om op gewicht te blijven moet je evenveel calorieën eten als dat je verbrandt. Zo is er een energiebalans. Als je meer calorieën verbrandt dan dat je met je voedsel binnen krijgt, val je af. Wil je als vrouw afvallen, dan zul je dus gemiddeld minder moeten eten dan die 2000 calorieën. Genoeg beweging en gezonde voeding zijn echter ook van belang om af te vallen.

Caloriebehoefte vrouw berekenen

Tips om minder calorieën binnen te krijgen

Als je wil afvallen, is het kortom van belang om minder calorieën binnen te krijgen. Tel dus je calorieën. Tegenwoordig kun je dit gemakkelijk met een app doen. Voor vrouwen is circa 500 calorieën per dag minder al genoeg om gewicht te verliezen. Eet bovendien gezond. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum biedt een handige richtlijn. Of gebruik een voedingsschema, waarin met jouw afvaldoel rekening wordt gehouden. Lees hier meer over deze voedingsschema’s, die speciaal gemaakt worden voor het afvallen bij vrouwen.

caloriebehoefte vrouw

Wat is de caloriebehoefte van een zwangere vrouw?

Pas in het tweede trimester van de zwangerschap zal de energiebehoefte van de zwangere vrouw toenemen. Energie wordt namelijk gestopt in het nieuwgevormd weefsel van de baby, maar ook van bijvoorbeeld de placenta. Dit heet ook wel accretie. In het eerste semester heeft het lichaam hier 120 calorieën dagelijks voor nodig, maar in het tweede trimester al 191 calorieën en in het derde weer 143 calorieën per dag.

De basaal stofwisseling stijgt ook. Dit is het energieverbruik in rusttoestand. Aan het eind van de zwangerschap is dit zo’n 15 tot 20 procent hoger dan voor de tijd dat de vrouw zwanger was. De basaal stofwisseling vergt in het eerste trimester 48, in het tweede trimester 96 en in het derde trimester 263 calorieën per dag extra.

Als laatste zal de zwangere vrouw meer energie nodig hebben voor haar dagelijkse beweging en activiteiten. Deze energiebehoefte komt nog eens op de caloriebehoefte voor het basaal metabolisme. Wanneer je jouw normale activiteiten zou aanhouden gedurende je zwangerschap, dan kost je dit in het tweede semester 80 calorieën meer per dag en in het derde trimester 160 calorieën.

Hoeveel calorieën per dag vrouw in overgang?

Merk je dat je nu je in de overgang bent meer aankomt of meer vet zich rondom je buik verzamelt? Dat is goed mogelijk, want dit heeft deels te maken met het ouder worden. Bij oudere leeftijden kan je vetmassa toenemen, terwijl je spiermassa juist afneemt. Bovendien worden mensen op oudere leeftijd vaker minder actief, waardoor er minder calorieën verbrand worden dan er gegeten worden. Blijf je vervolgens hetzelfde eten, dan zul je nu aankomen in plaats van op gewicht blijven.

Bereken jouw persoonlijke caloriebehoefte

Wil je weten wat jouw persoonlijke caloriebehoefte is? Hieronder geven we je een formule om je eigen caloriebehoefte te berekenen. Ook de formule biedt niet volledige waterdichtheid. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het percentage vet en spiermassa. Lees in deze blog meer over wat een gezond spiermassapercentage is. Om je persoonlijke caloriebehoefte te berekenen begin je met je basaal metabolisme uit te rekenen:

  • Vrouw: 10 x gewicht in kilogram + 6.25 x lengte in centimeters – 5 x je leeftijd in jaren – 161

Het getal dat je uit deze formule krijgt, vermenigvuldig je met je activiteitsfactor. Dit is:

  • 1.375, wanneer je redelijk actief bent (1-3 keer sport wekelijks)
  • 1.55, wanneer je actief bent (3-5 keer sport wekelijks)
  • 1.725, wanneer je zeer actief bent (5-7 keer sport wekelijks)