Wat is je doelstelling?

Gezond gewicht BMI berekenen

Veel mensen vragen zich af of ze een gezond gewicht hebben. Het is mogelijk om dit te meten door middel van de Body Mass Index. Afgekort is dit ook wel BMI. Je BMI kan in combinatie met je middelomtrek aangeven of je een gezond gewicht hebt of niet.

Het BMI kan voor iedereen vanaf 2 jaar oud berekend worden. Echter is BMI niet voor iedereen een manier om te zien of je een gezond gewicht hebt. Voor mensen die zwanger zijn, borstvoeding geven of aan krachttraining doen, is de BMI geen goede manier om een gezond gewicht te berekenen.

Er is niet één ideaal gewicht om te hebben. Het verschilt per persoon wat de ideale lengte is om te hebben. Zo verschilt dit voor de lengte die je hebt en of je een man of een vrouw bent. Daarom wordt de BMI gebruikt als een makkelijke manier om te berekenen wat je ideale lichaamsgewicht is.

Welk BMI is gezond?

Een gezond BMI zit niet vast aan een bepaald gewicht. Dit komt omdat de lengte kan verschillen. Ook is er niet één vast gewicht die gezond of ongezond is. Daarom wordt er met BMI in verschillende categorieën gewerkt. Zo zijn er drie vaste categorieën waar gebruik van wordt gemaakt. Je hebt namelijk een gezond gewicht, ondergewicht en overgewicht.

Een klein beetje ondergewicht of een klein beetje overgewicht houdt niet direct in dat je anorexia of obesitas hebt. Hier hoef je dan ook niet altijd wat aan te doen. Als er veel overgewicht of ondergewicht is, kan het handig zijn om af te vallen of aan te komen. Echter is het ook mogelijk om jezelf voor te stellen om gewoon gezonder te gaan leven.

Het is niet voor iedereen even makkelijk om te berekenen wat het BMI is. Dit komt omdat er ook bepaalde groepen zijn waarvoor het BMI niet werkt of aangepast moet worden. Zo is het BMI geen goede manier om je gewicht te berekenen als je aan krachttraining doet, zwanger bent of borstvoeding geeft. Op die manier ben je namelijk zwaarder zonder dat je ongezond bent.

Ook verschilt het per leeftijd welk BMI gezond is. Er zijn hierin drie groepen waarbij het BMI anders kan zijn dan voor volwassenen gezond is. Zo heb je kinderen van 2 tot 11 jaar oud, pubers van 12 tot 18 jaar oud en ouderen van 70 jaar en ouder. Voor deze groepen geldt een andere waarde van BMI die gezond is.

Mijn BMI berekenen

Het berekenen van je BMI is relatief gemakkelijk. Om je BMI te berekenen, is het handig om je gewicht en je lengte te weten. Hierbij is het wel belangrijk om een zo accuraat mogelijk getal te gebruiken. Door een accuraat getal te gebruiken, kun je je BMI preciezer uitrekenen.

De formule die je kunt gebruiken voor het berekenen van je BMI luidt als volgt:
BMI = gewicht (in kg) / (lengte (in m) x lengte (in m))

Uit deze formule komt vervolgens een nummer. Dit nummer is je BMI. Vanuit dit nummer is het mogelijk om te kijken in welke categorie je valt. Zo zijn er verschillende grenzen die je als een richtlijn kunt gebruiken als het gaat om je BMI. 

Een gezond gewicht BMI berekenen

Een gezond BMI als het gaat om gewicht, ligt tussen de 18,5 en 25. Echter is er nog niet zoveel aan de hand als je net iets onder of boven deze grenzen ligt. Als je BMI lager dan 18 is, heb je waarschijnlijk te maken met ondergewicht. Dit kan komen doordat je lang en niet zo zwaar bent. Als dit het geval is, kan het handig zijn om te kijken waar dit vandaan komt en of je er wat aan kunt doen. Zo kan het handig zijn om meer te eten of te gaan sporten. Afvallen is nooit een goed idee met een BMI onder 18.

Met een BMI boven de 25 heb je vaak te maken met overgewicht. Als je hiermee te maken hebt, kan het handig zijn om te kijken naar je voedingspatroon en de manier waarop je dit aan kan pakken. Ook kun je meer gaan bewegen om af te vallen. Door te kijken wat er aan de hand is en wat er gedaan kan worden, is het mogelijk om tot een oplossing te komen.