Wat is je doelstelling?

4 redenen waarom pistachenoten zo gezond zijn!

Pistachenoten zijn erg gezond. Deze noten bevatten, vergeleken met andere noten, relatief weinig calorieën. Dit maakt ze zeer geschikt als gezond tussendoortje. Maar er zijn nog enkele andere voordelen voor jouw gezondheid, waardoor je pistachenoten zou moeten eten. Vooral het eten van rauwe, ongezouten pistachenoten is erg goed voor je gezondheid. Maar hoe gezond zijn pistachenoten? Wij geven je 4 redenen waarom je elke dag een handje pistachenoten zou moeten eten.

Gezonde voedingsstoffen

Pistachenoten zijn van alle noten één van de slankste soorten. Per 100 gram bevatten ze zo’n 560 calorieën. Dat is een stuk minder dan bijvoorbeeld pecannoten. Bij het eten van 100 gram hiervan krijg je bijna 700 calorieën binnen. De calorieën komen uit vetten en eiwitten. Naast essentiële macronutriënten bevatten pistachenoten ook allerlei vitamines en mineralen.

Pistachenoten vormen een goede bron van vitamine E, met bijna 50% van de ADH in slechts 100 gram nootjes. Ook zit er erg veel vitamine-B in de nootjes. Wat de mineralen betreft: pistachenoten bevatten veel magnesium, kalium, selenium, calcium, zink en ijzer (bekijk hier meer voeding die boordevol ijzer zit). Doordat pistachenoten zoveel micronutriënten bevatten, wordt de pistache als een bijzonder voedzame noot gezien.

Antioxidanten in pistachenoten

Alle noten bevatten antioxidanten. Echter bevatten pistachenoten de meeste antioxidanten. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer er te weinig antioxidanten worden gegeten dan is het immuunsysteem van het lichaam niet meer volledig in staat de vrije radicalen af te weren. Zo verhoog je de kans op verschillende ernstige ziekten zoals kanker, obesitas of diabetes.

De groene nootjes bevatten zoveel voedingsstoffen dat ze meerdere ziekten bij je vandaan houden. De nootjes verbeteren, door de antioxidanten, het immuunsysteem. Dit komt met name doordat er in pistachenoten veel vitamine B6 zit. Deze stof zorgt ervoor dat serotonine, melatonine, epinefrine en gamma-aminobutyriczuur in je lichaam terrecht komen. Gamma-aminobutyriczuur is een aminozuur dat het zenuwstelsel kalmeert en zenuwimpulsen beter doet overdragen. Pistachenoten werken preventief tegen de volgende ziekten:

– Oogziekten, doordat pistachenoten heel veel vitamine A bevat en de fytonutriënten zeaxanthine en luteïne.

– Stabiel bloedsuikerspiegel, pistachenoten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft. Dit komt door de vele vezels, antioxidanten en fosfor dat het bevat. Dit verkleint de kans op diabetes type 2. Ook wanneer je diabetes hebt, kun je pistachenoten eten, zo verklein je de schommeling van de bloedsuikerspiegel.

– Huidziektes, zoals verbranding door de zon, doordat er veel vitamine E in zit.

– Lager cholesterol, LDL-cholesterol is het soort dat je bloedvaten laat dichtslippen. Uit onderzoek is gebleken, dat dit sterk te verlagen is door regelmatig pistachenoten te eten.

– Hoge bloeddruk, uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met een te hoge bloeddruk hun bloeddruk kunnen verlagen, door het eten van pistachenoten.

– Vermoeidheid, vitamine B helpt bij de opbouw van hemoglobine in het bloed.

– Gezonder hart, niet alleen het cholesterol wordt verlaagd. Ook de kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind. De omega-3-vetzuren en de verschillende antioxidanten zorgen er ook voor dat je hart gezond blijft.

– Obesitas, door de gezonde vetten en de vele voedingsstoffen kun je pistachenoten eten wanneer je aan het lijnen bent.

– Keelpijn, dit wordt bestreden doordat pistache het aminozuur arginine bevat.

– Trauma’s, arginine zorgt ervoor dat mensen met een serieus trauma deze makkelijker kunnen verwerken.

Kortom pistachenoten bevatten zoveel gezonde voedingsstoffen, die een goede invloed hebben op je lichaam. Zo kun je heel veel verschillende ziektes voorkomen, door dagelijks een handje pistachenoten te nemen.

Pistachenoten goed voor hart en vaten

Pistachenoten kunnen de gevolgen van stress, vooral voor het hart en bloedvaten, verminderen. Uit onderzoek is gebleken, dat dit vooral goed is voor mensen met diabetes type 2. Zij hebben meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Een handje per dag van deze noten, zorgt al voor het verminderen van de vernauwing van bloedvaten en de belasting van het hart als gevolg van alle dagelijkse inspanningen die je doet. Dat is goed nieuws voor mensen met diabetes, zeggen onderzoekers van de staatsuniversiteit van Pennsylvania. De pistachenoot is rijk aan goede vetten, voedingsvezels, kalium en antioxidanten. Deze zorgen er allemaal voor dat het hart en vaatstelsel gezond blijft.

Een groep met diabetespatiënten onderging eerst een stresstest nadat ze volgens een normaal Amerikaans voedingspatroon, met veel verzadigde vetzuren, hadden gegeten. Daarna deden ze nog een test na een menu dat dagelijks drie ons pistachenoten bevatte. Toen de deelnemers enkele weken de pistachenoten hadden gegeten, waren hun bloedvaten na de stresstest meer ontspannen en geopend. Ook de bloedwaardes waren lager na het eten van de pistachenoten.

Voordelen van pistachenoten als je wilt afvallen

Noten passen goed in een gezond voedingsschema. Een van de meest gezonde noten is dus de pistachenoot. Deze heeft vele voordelen voor je gezondheid, die goed van pas komen wanneer je wilt gaan afvallen.

Relatief weinig calorieën

Zoals al eerder werd gezegd bevatten pistachenoten relatief weinig calorieën. Per 200 gram bevatten pistachenoten ongeveer 560 calorieën. Dat is een stuk minder dan bij andere noten. Dit is ideaal wanneer je een dieet volgt, en je niet te veel calorieën binnen mag krijgen.

Veel eiwitten

De pistachenoot bevat ook veel eiwitten. Per 100 gram bevat de noot ongeveer 20 gram eiwitten. Dat betekent dat de noot meer eiwitten bevat dan onder andere cashewnoten, hazelnoten en walnoten. De eiwitten die in pistachenoten zitten zijn complete eiwitten. Dat wil zeggen dat het alle 9 de aminozuren bevat. Dit maakt het een goede bron van eiwitten voor vegetariërs en veganisten. Daarom is het één van de beste plantaardige eiwitten is die er zijn. Lees ook hoeveel eiwitten je lichaam maximaal kan opnemen.

Veel vitamines, mineralen en vezels

In de pistachenoot zitten veel gezonde voedingsstoffen en vitamines. Denk aan magnesium, calcium, ijzer, kalium, vitamine B1, B6 en C. Daarnaast is de noot ook een verrassende bron aan vezels. Dit zorgt voor een betere spijsvertering. Wat ook goed is wanneer je wilt afvallen.

Je eet er niet snel te veel van

Wanneer je ervoor kiest om pistachenoten te kopen met schil. Dan ben je minder snel geneigd om er veel van te eten. Dit komt omdat je voordat je het nootje kunt eten de schil eerst moet verwijderen. Ideaal als tussendoortje dus! Bekijk hier nog andere gezonde tussendoortjes.

Melatonine voor een beter nachtrust

Uit onderzoek uit 2017 is gebleken dat pistachenoten – net zoals kersen –  melatonine bevatten. Melatonine is een stofje dat jouw lichaam aanmaakt om in slaap te kunnen raken. Mocht je moeite hebben met in slaap vallen, dan kun je een handje pistachenoten een half uurtje voor het slapen gaan eens proberen. Door voldoende te slapen, zorg je voor minder stress, wat vaker ook een oorzaak kan zijn van overgewicht.

Het is overduidelijk dat pistachenoten een positieve invloed hebben op je lichaam, maar geldt dat eigenlijk ook voor bijvoorbeeld krentenbollen? In deze blog kom je daar achter! Lees ook verder als je meer wilt weten over paranoten.