Wat is je doelstelling?

Is een krentenbol gezond?

In een standaard ontbijt of lunch van de gemiddelde Nederlander vind je altijd wel de krentenbol terug. Dit is niet zo verwonderlijk, want je neemt ze snel mee en ze zijn heerlijk om te eten zonder extra beleg. In deze tijd waarin gezonde voeding van belang is, vraag je je echter af of een krentenbol gezond is. Het aantal calorieën van een krentenbol is minder dan van de gemiddelde tussendoortjes, maar bevat wel relatief veel suikers. Een krentenbol is dus niet zo gezond als bijvoorbeeld een mueslibol, maar ze kunnen prima als tussendoortje genuttigd worden. In deze blog wordt dieper ingegaan op de vraag: zijn krentenbollen gezond? Hierbij focussen we vooral op de calorieën en de voedingswaarde.

Calorieën krentenbol

Mensen worden zich de laatste jaren veel bewuster van wat ze eten. Deze bewustwording start bij het in de gaten houden van hoeveel calorieën er per dag worden genuttigd. Dit is niet raar, aangezien het aantal calorieën dat een persoon binnenkrijgt invloed heeft op je lichaamsgewicht. Lees in deze blogs meer over de gemiddelde caloriebehoefte van een man en de gemiddelde caloriebehoefte van een vrouw.

De calorieën in een krentenbol vallen best mee. Zo zitten er gemiddeld 134 kcal in per stuk (50 gram). Deze is hierdoor prima geschikt als tussendoortje. Ter vergelijking: in een saucijzenbroodje of een witte bol zitten respectievelijk 249 kcal per 70 gram en 178 kcal per 50 gram. Tegenwoordig zijn er ook mini krentenbollen op de markt. Een mini versie bevat circa 120 kcal per 40 gram. Heb je liever een sneetje krentenbrood? Dan moet je rekenen op 164 calorieën per snee van 60 gram. Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens van het Voedingscentrum over de krentenbol kcal zonder beleg. Veel mensen smeren er echter een laag boter op, of gebruiken zelfs nog een plakje kaas. Dit verhoogt natuurlijk zowel het aantal calorieën als het aantal koolhydraten, suikers en vetten.

Krentenbol kcal & voedingswaarde

De kcal van een krentenbol zijn slechts een onderdeel van de totale voedingswaarde. Een krentenbol (134 kcal) van 50 gram bevat bijvoorbeeld ook:

1) Vetten: 1,2 gram (waarvan verzadigde vetten: 0,4 gram)

2) Koolhydraten: 25,4 gram

3) Suikers: 15,9 gram

4) Vezels: 2,1 gram

5) Eiwitten: 4,2 gram

6) Zout: 0,48 gram

Hieruit komt dus duidelijk naar voren dat de hoeveelheid kcal van een krentenbol hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door de koolhydraten.

Krentenbollen gezond

Zijn krentenbollen gezond voor afvallen?

In krentenbollen zitten veel koolhydraten, waarvan meer dan de helft bestaat uit suikers. De suikers zijn afkomstig van de gedroogde krenten en rozijnen. Deze zijn rijk aan suikers. De suikers kunnen je bloedsuikerspiegel flink laten stijgen en ze werken het afvallen tegen. Bovendien zorgen suikers niet voor een gevoel van verzadiging, waardoor je weer sneller trek hebt. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, moet je daarom misschien op zoek gaan naar andere opties.

Is het zelf maken van een krentenbol gezond?

Het is mogelijk om zelf gezonde krentenbollen te maken. Zo weet je welke ingrediënten er in gaan. Hierdoor kun je deels zelf het aantal calorieën in de krentenbol bepalen. Het volgende recept is voor ongeveer 12 krentenbollen:

  • Neem ongeveer 300 gram krenten en laat deze enkele minuten wellen. Laat ze vervolgens uitlekken en dep ze droog.
  • Als volgende zal het deeg klaargemaakt moeten worden. Kneed 450 gram bloem met 6 gram droge gist. Voeg hier vervolgens 25 gram suiker aan toe, 30 gram zachte boter en 300 ml melk. Zodra het een aantal minuten goed gekneed is voeg je nog 5 gram zout toe.
  • Kneed vervolgens alle krenten door het deeg.
  • Laat het deeg daarna 1 uur rijzen met een vochtige theedoek over de kom.
  • Maak vervolgens 12 gelijke bolletjes en dek ze af met ingevet huishoudfolie. Laat ze nog eens 1 uur rijzen.
  • Hierna bak je ze voor 15 minuten op 200 graden af en klaar zijn ze!

Kcal krentenbol: gezond of ongezond?

Dus, zijn krentenbollen gezond of ongezond? Het is een beetje de gouden middenweg. Er zijn immers gezondere tussendoortjes te bedenken, maar ze bevatten dus minder calorieën dan bijvoorbeeld een saucijzenbroodje. Een krentenbol bevat daarnaast veel suikers, die je bloedsuikerspiegel laten stijgen wanneer je er veel op een dag eet. Je kunt er dus met een gerust hart een eten, maar overmatig gebruik is niet goed. Overigens bestaan de calorieën van een krentenbol  amper uit eiwitten. Daardoor is het geen geschikt voedsel voor na het sporten. Lees hier wat je dan beter kunt eten.

Krentenbollen gezond

Krentenbollen gezond genoeg voor een voedingsschema?

Past een krentenbol qua kcal in een voedingsschema? Het antwoord daarop is: ja, zeker! Wij kunnen je voorzien van een voedingsschema op maat met alleen de dingen die jij lekker vindt. Kruis zelf aan wat je lekker vindt en wij verzorgen je voedingsschema 24/7 binnen 30 minuten via de e-mail!