Wat is je doelstelling?

Is een krentenbol gezond?

In een gemiddeld Nederlandse ontbijt of lunch vind je altijd wel de krentenbol terug. Dit is niet zo verwonderlijk, want krentenbollen neem je snel mee en zijn heerlijk zo te eten zonder extra beleg. In een tijd waarin gezonde voeding van belang is, vraag je je echter af of een krentenbol gezond is. Een krentenbol bevat minder calorieën dan de gemiddelde tussendoortjes, maar bevat wel relatief veel suikers. Een krentenbol is dus niet zo gezond als bijvoorbeeld een mueslibol, maar ze kunnen prima als tussendoortje genuttigd worden. In deze blog wordt er daarom dieper ingegaan op de vraag of krentenbollen gezond zijn, waarbij aandacht zal worden besteed aan de calorieën van een krentenbol en aan de voedingswaarde van een krentenbol.

Calorieën krentenbol

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen zich bewust van wat ze eten. Deze bewustwording start bij het in de gaten houden hoeveel calorieën per dag ze nuttigen. Dit is niet raar, aangezien het aantal calorieën dat een persoon binnenkrijgt invloed heeft op je lichaamsgewicht. Lees in deze blogs meer over de gemiddelde caloriebehoefte van een man en de gemiddelde caloriebehoefte van een vrouw. In een krentenbol van 50 gram zitten ongeveer 134 kilocalorieën. De calorieën in een krentenbol vallen dus mee. De krentenbol is hierdoor prima geschikt als tussendoortje.

Ter vergelijking: in een saucijzenbroodje of een witte bol zitten 249 kcal per 70 gram respectievelijk 178 kcal per 50 gram. Tegenwoordig zijn er ook mini krentenbollen op de markt. Een mini krentenbol bevat circa 120 kcal per 40 gram. Heb je liever een sneetje krentenbrood dan moet je rekenen op 164 calorieën per snee van 60 gram. Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens van het Voedingscentrum over de krentenbol zonder beleg. Veel mensen smeren echter een laag boter op de krentenbol of het krentenbrood of gebruiken zelfs nog een plakje kaas. Dit verhoogt natuurlijk zowel het aantal calorieën als het aantal koolhydraten, suikers en vetten.

Voedingswaarde krentenbol

De kcal van een krentenbol is slechts een onderdeel van de totale voedingswaarde. Een krentenbol (134 kcal) van 50 gram bevat bijvoorbeeld ook:

1) Vetten: 1.2 gram (waarvan verzadigde vetten: 0.4 gram)

2) Koolhydraten: 25.4 gram

3) Suikers: 15.9 gram

4) Vezels: 2.1 gram

5) Eiwitten: 4.2 gram

6) Zout: 0.48 gram.

Hieruit komt dus duidelijk naar voren dat de kcal van krentenbollen hoofdzakelijk veroorzaakt worden door de koolhydraten.

Krentenbollen gezond

Koolhydraten krentenbol

In krentenbollen zitten veel koolhydraten, waarvan meer dan de helft bestaan uit suikers. De suikers zijn afkomstig van de gedroogde krenten en rozijnen. Deze zijn rijk aan suikers. De suikers kunnen je bloedsuikerspiegel flink laten stijgen en ze werken het afvallen tegen. Bovendien zorgen suikers niet voor een gevoel van verzadiging, waardoor je weer sneller trek hebt. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, moet je daarom misschien op zoek gaan naar andere opties.

Is het zelf maken van een krentenbol gezond?

Het is mogelijk om zelf gezonde krentenbollen te maken. Zo weet je welke ingrediënten er in de krentenbollen gaan. Hierdoor blijven de krentenbollen gezond. Het volgende recept is voor ongeveer 12 krentenbollen.

Neem ongeveer 300 gram krenten en laat deze enkele minuten wellen. Laat ze vervolgens uitlekken en dep ze droog. Als volgende zal het deeg klaargemaakt moeten worden. Kneed 450 gram bloem met 6 gram droge gist. Voeg hier vervolgens 25 gram suiker toe, 30 gram zachte boter en 300 ml melk. Zodra het een aantal minuten goed gekneed is voeg je nog 5 gram zout toe. Kneed vervolgens alle krenten door het deeg. Laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen met een vochtige theedoek over de kom. Maak hierna 12 gelijke bolletjes en dek ze af met ingevet huishoudfolie. Laat ze vervolgens nog eens 1 uur rijzen. Hierna bak je ze voor 15 minuten op 200 graden af en klaar zijn de krentenbollen!

Dus krentenbollen: gezond of ongezond?

Is een krentenbol nu gezond of ongezond? De krentenbol is een beetje de gouden middenweg. Er zijn gezondere tussendoortjes te bedenken, maar een krentenbol bevat minder calorieën dan bijvoorbeeld een saucijzenbroodje. Een krentenbol bevat vooral veel suikers, die je bloedsuikerspiegel laten stijgen wanneer je veel krentenbollen op een dag eet. Je kunt met een gerust hart dus een krentenbol eten, maar overmatig gebruik is niet goed. Een krentenbol bevat ook weinig eiwitten, waardoor het geen geschikt voedsel is voor na het sporten. Lees hier wat je dan beter kunt eten.

Krentenbollen gezond

Krentenbollen gezond genoeg voor een voedingsschema?

Past een krentenbol in een voedingsschema? Het antwoord daarop is: ja, zeker! Wij kunnen je voorzien in een voedingsschema op maat met alleen de dingen die jij lekker vindt. Kruis zelf aan wat je lekker vindt en wij verzorgen je voedingsschema 24/7 binnen 30 minuten via de e-mail!