Wat is je doelstelling?

Zijn paranoten gezond of ongezond?

Wat zijn paranoten nou precies en waar komen ze vandaan? Lees er alles over in deze uitgebreide blog!

Oorsprong

Paranoten komen oorspronkelijk uit Suriname, Brazilië, Venezuela, Colombia, Peru of Guyana. Hier groeien ze langs de oevers van de Amazone en andere rivieren. Ze groeien aan bomen met een hoogte van 50 meter, een spanwijdte van 25 tot 35 meter en een stam van 1 tot 2 meter dik. Sommige bomen kunnen zelfs 500 jaar oud worden.

Wat zijn paranoten?

Paranoten groeien in het tropisch regenwoud aan bomen van 50 meter hoog. Je kan ze dus niet zomaar uit de bomen plukken. Naast dat de paranoten een eigen schil hebben, zitten ze gebundeld onder één grote schil. Het duurt tevens 10 tot 25 jaar voordat een boom vruchten draagt. Een lange tijd dus. Dit heeft allemaal te maken met de voortplanting. De paranoot is namelijk afhankelijk van een specifiek soort insect, namelijk de orchideebijen. Deze komen op de orchideeën af die in de buurt van de bomen groeien. De insecten zorgen vervolgens voor de bestuiving. Nadat dit heeft plaatsgevonden duurt het nog eens 14 maanden voordat de vrucht van de paranoot gerijpt is en rijp van de boom valt. Dit is een van de redenen waarom de paranoten relatief duur zijn.

De vrucht van de paranotenboom is hard, kegelvormig en weegt ongeveer zo’n 2 kg. Het heeft een diameter van 10 tot 15 cm en er bevinden zich tussen de 10 en 25 paranoten in. De boom wordt nauwelijks geteeld en de meeste oogst komt dus van in het wild verzamelde noten. Voornamelijk in Brazilië, Peru en Bolivia wordt er in het wild gezocht naar de noten. Bolivia is daarbij de grootste producent. Andere namen voor paranoten zijn Brazielnoten of Amazonianoten. 

Voedingswaarde paranoten

De paranoten zitten bomvol met gezonde voedingsstoffen, vetten en eiwitten. Een paranoot bestaat uit 65% vet, 17% eiwit en 9% koolhydraten. Daarnaast bevatten ze veel vitamine E, vitamine B1 en B6. Paranoten bevatten ook mineralen, namelijk: fosfor, selenium, magnesium, koper, mangaan, zink, calcium, ijzer en kalium. Fosfor en koper zitten er het meest in. Koper draagt onder andere bij aan een goede weerstand, zuurstoftransport en botvorming. Fosfor zorgt er onder andere voor dat dat je botten en tanden sterk blijven.

Selenium

Zijn paranoten gevaarlijk? Wel als je te veel selenium binnenkrijg. Wanneer je te veel binnenkrijgt loop je risico op seleenvergiftiging. De eerste symptomen zijn een metaalsmaak in je mond en een adem die naar knoflook ruikt. Je kunt ook vermoeid en misselijk worden. Later kun je zelfs last krijgen van haaruitval, huiduitslag en broze nagels.

Maar maak je niet zo’n zorgen. Want selenium zit in allerlei voedingsmiddelen. Dus waarschijnlijk krijg je wel dagelijks been beetje selenium binnen. Het zit onder andere in noten, vis, zuivel en graanproducten. Zelfs vlees bevat selenium, omdat de dieren voer krijgen waaraan selenium is toegevoegd. Het is zelfs zeldzaam om een te weinig selenium binnen te krijgen.

Sporters

Paranoten zijn vooral interessant voor sporters en atleten, omdat het gehalte aan antioxidanten, vetten, en eiwitten hoog is. Tijdens het sporten worden de spieren licht beschadigd, vervolgens is seleen in staat om de schade van de spieren te beperken die tijdens de training wordt opgedaan. Het geeft daarna ondersteuning in de herstelperiode.

Radioactief

Paranoten zijn radioactief. Ja je leest het goed. Veel mensen schrikken daar natuurlijk van, maar gelukkig kan je lichaam kleine hoeveelheden gewoon verwerken. Zelfs avocado’s en bananen zijn radioactief. Ze bevatten namelijk kalium. Paranoten bevatten echter radium. Beiden zijn radioactieve elementen.

Daarbij worden we dagelijks blootgesteld aan radioactieve straling. De straling die je door middel van een paranoot binnenkrijgt is daarmee vergeleken aanzienlijk klein en gelukkig geen gezondheidsrisico.

Alle voordelen

Hieronder nog kort alle voordelen op een rijtje.

1. Paranoten bevatten veel mineralen zoals magnesium, kalium, ijzer, calcium en zink.

2. De paranoten bevatten ook belangrijke antioxidanten: vetten, eiwitten, koolhydraten.

3. De olie van de noot is goed voor je huid en haar, daarom wordt de olie tegenwoordig verwerkt in shampoo en conditioner.

4. Het is rijk aan vitamine B1, B6 en vitamine E.

5. De paranoot bevat de belangrijke aminozuren methionine, cysteïne, arginine, gluteamidezuur en glutamine

6. Vrouwen in de overgang hebben vaak een tekort aan selenium. Dit heeft effect op de schildklier. De paranoot is rijk aan selenium.

7. Paranoten bevatten vetzuren zoals oliezuur, linolzuur en palmitolëinezuur die de gezondheid van de mensen met hart- en vaatziekte kan bevorderen.

8. Tot slot is de paranoot een goede vervanger van vette vis, omdat de noot veel gezonde vetten bevat.

Hoe kan je paranoten het beste eten?

Paranoten kunnen los gegeten worden, maar worden ook vaak in een notenmix aangeboden. Dit is natuurlijk heel gezond vanwege de variatie aan noten die de mix bevatten. Als tussendoortje is het dus ideaal en zeer zeker een aanrader. Ook is het een lekker om dit te mixen met je portie yoghurt of kwark. Paranoten worden ook vaak in pesto verwerkt. Pureer bijvoorbeeld 6 paranoten, een klein aantal basilicumblaadjes, wat pijnboompitten, een scheutje olijfolie en dan heb je je eigengemaakte verse pesto. Daarnaast kun je paranoten perfect gebruiken voor versgebakken, brood, cake, koekjes en taarten. Je kunt zelfs gehakt vervangen door paranoten. Gebruik verkruimelde paranoten en walnoten gemengd met pistachenoten en sesamzaad. Eet er uiteraard niet te veel van. Meestal zijn 1 à2 paranoten voldoende om een goed gezondheidseffect te krijgen. Verwerk paranoten dan ook in je voedingsschema.

Conclusie

Eet dus een paar keer per week circa 5 a 6 paranoten. Eet maximaal altijd maar 2 paranoten per dag. Bij twijfel raadpleeg dan altijd een diëtist of medisch behandelaar. Paranoten dragen over het algemeen bij aan een goede gezondheid. Dit komt door het hoge gehalte selenium, vitamine E en fosfor. Daarnaast bevatten paranoten ook vele andere belangrijke mineralen en aminozuren. Ze zijn een waardevolle toevoeging aan je voedingspatroon. Als je geen noten lust of er allergisch voor bent dan zijn er ook tal van andere voedingsmiddelen die selenium bevatten. Dit zijn onder andere tomaten, broccoli, zaden, champignons, uien, knoflook, vis, gevogelte en een eidooier.